В Україні 6 січня святкується Святвечір - свято, що передує світлому Різдву Христовому й має низку традицій.
"Апостроф" розповідає, як варто святкувати Святий вечір.
До свята готуються заздалегідь, зокрема ще зранку варто прибрати дім, приготувати 12 традиційних пісних страв, завершити всі хатні клопоти тощо. Головне встигнути все зробити до появи першої зірки на небі, яка кликатиме за святковий стіл.
Читайте також: Можна дізнатися ім'я майбутнього чоловіка і не тільки: найкращі 10 ворожінь на Святий Вечір та Різдво
Щодо страв на святковому столі Святого вечора, то їх має бути 12 - за кількістю апостолів. Обов'язковими вважаються кутя й вареники. Жодні наїдки не повинна містити продуктів тваринного походження, оскільки ще триває Різдвяний піст. До того ж на столі можуть стояти лише безалкогольні напої.
Разом з цим на столі потрібно залишити кілька порожніх тарілок для родичів, які не можуть бути зі сім'єю на Святвечорі й для тих рідних, хто вже помер.
Як тільки з'явиться на небосхилі перша зоря, за стіл сідає батько, а потім решта родини. Господар традиційно підкидає ложку куті до стелі перед початком вечері, щоб зрозуміти, чи буде щедрий урожай цього року: якщо кілька зернят прилипло, то так.
Ще одна традиція - ставити під іконами Дідуха з житнього чи пшеничного, який символізує багатство й благополуччя.
І звичайно ж українці традиційно відвідують службу у храмах і церквах на Святий вечір.
Раніше "Апостроф" повідомляв про рецепт калача з маком, який носять хрещеним разом із кутею.