Лайм

Частування для померлих предків: яке сакральне значення куті на Різдво

Головна страва різдвяної вечері

Вечір напередодні Різдва, який в Україні називають Святвечір, – важливе християнське свято, з яким пов'язано безліч традицій. Одна з них – готувати 12 страв, кожна з яких має свій сакральний символізм.

Головна страва трапези- кутя. Традиційно вона готується з вареної пшениці та щедро приправляється медом, маком, горіхами та сухофруктами. Сучасні господині навчилися готувати кутю з перловки, рису, ячменю, з додаванням гарбуза, ягід та шоколаду.

Читайте також: Обирайте на свій смак: топ-5 рецептів куті на Різдво з різних круп та інгредієнтів.

Фото: Getty Images

Вживання цієї страви напередодні Різдва програмувало наступний рік на добрий урожай, приплід худоби та продовження роду.

Також кутя є символом єднання з Богом та світом померлих. Варене зерно з медом та маком є своєрідним актом жертви Господу, тож пшениця – сакральна частина святої вечері.

Мак символізує мучеництво і безневинно пролиту кров. Його додавання до різдвяної куті символізує нескінченну Божу благодать, яку люди отримали внаслідок жертвопринесення Христа.

Після вечері на столі прийнято залишати кутю на всю ніч, поклавши поруч ложки, щоб душі померлих родичів могли пригоститися.

Фото: Getty Images

Ще одна традиція - носити кутю до кумів, хрещених батьків, баб-повитух, родичей на другий день Різдва разом із вечерею.

Читайте також: Вечеря на Різдво: рецепт калача з маком, який носять хрещеним разом із кутею.

З приготуванням куті пов'язано багато обрядів. Виймаючи кашу з печі, наші предки дивилися на зерна: якщо вони піднялися через вінчик - до благополуччя, якщо впали - до біди.

На особливу увагу заслуговує обряд "нести кутю на покутю" на стіл до домашнього іконостасу. Адже ця обрядова страва має стояти протягом усіх свят. Найчастіше до обряду залучали наймолодшого хлопчика у сім'ї, але в деяких регіонах України горщик із кутею відносила господиня.

Фото: Getty Images

Місце, де має стояти кутя, заздалегідь прикрашали сіном. З нього робили гніздо, куди, власне, і ставили горщик із головною обрядовою стравою. Зверху прикривали хлібом із щіпкою солі. Після різдвяних свят цим сіном годували свійських тварин і робили підстилки для курей із курчатами.

Сьогодні мало хто дотримується ритуалів та обрядів наших предків, але в сільській обрядовій кухні кутя, як і раніше, займає одне з почесних місць.

Новини партнерів

Читайте також