Лайм

Початок Великого посту: що можна, а що заборонено робити в цей день

Правила і традиції цього дня

У понеділок 27 лютого в Україні розпочинається Великий піст-2023, який триватиме до півночі суботи 15 квітня.

Великий піст триватиме 48 днів. Перші його 40 днів відповідають часу, який Ісус Христос постився у пустелі. За ними йде Страсний тиждень - останній тиждень перед Великоднем, час особливо суворого утримання в усьому: і в їжі, і в поведінці. Кожен день цього тижня покликаний нагадати віруючим про страждання Христа: про Тайну вечерю, суд, розп'яття та ін.

У дні Великого посту накладаються заборони на деякі продукти. Серед них – м'ясо та м'ясопродукти; риба та рибні продукти (крім нестрогих пісних днів); яйця; молоко та молочні продукти; солодощі; випічка; фаст-фуд; алкоголь.

Читайте також: З грибами смачніше: як приготувати пісні голубці без м'яса.

Фото: pixabay.com

Що можна і чого не можна робити 27 лютого

У перший день Великого посту ревні віряни повністю відмовляються від їжі. Більш м'який варіант - прийом їжі тільки після обіду. Само собою, варто утриматися від їжі тваринного походження. Обов'язковими є молитви. Очистити слід як тіло, так і житло. Потрібно викинути сміття та зробити прибирання вдома.

Великий піст стосується не лише відмови від скоромної їжі. Він перш за все пов'язаний із очищенням духовним. Не можна відвідувати цього дня розважальні заходи, слід відмовитись від інших легковажних вчинків. Серед інших заборон - потурання шкідливим звичкам, таким як куріння. Також не можна відмовляти у допомозі тим, хто про неї просить.

Новини партнерів

Читайте також

Коли попіл може нашкодити: що треба знайти про найпопулярніше добриво у городників

Розповідаємо, як правильно використовувати добриво з попелу і яким рослинам воно корисне, а яким шкідливе

День весняного рівнодення-2025: коли відзначають і що означає ця особлива дата

20 березня 2025 року припадає день весняного рівнодення, яке означає початок астрономічної весни

Секрет - у спеціях: як приготувати найкраще курча табака

Фудекспертка Світлана Левицька розповіла, як приготувати курча табака і які спеції треба додати