Лайм

Початок Великого посту: що можна, а що заборонено робити в цей день

Правила і традиції цього дня

У понеділок 27 лютого в Україні розпочинається Великий піст-2023, який триватиме до півночі суботи 15 квітня.

Великий піст триватиме 48 днів. Перші його 40 днів відповідають часу, який Ісус Христос постився у пустелі. За ними йде Страсний тиждень - останній тиждень перед Великоднем, час особливо суворого утримання в усьому: і в їжі, і в поведінці. Кожен день цього тижня покликаний нагадати віруючим про страждання Христа: про Тайну вечерю, суд, розп'яття та ін.

У дні Великого посту накладаються заборони на деякі продукти. Серед них – м'ясо та м'ясопродукти; риба та рибні продукти (крім нестрогих пісних днів); яйця; молоко та молочні продукти; солодощі; випічка; фаст-фуд; алкоголь.

Читайте також: З грибами смачніше: як приготувати пісні голубці без м'яса.

Фото: pixabay.com

Що можна і чого не можна робити 27 лютого

У перший день Великого посту ревні віряни повністю відмовляються від їжі. Більш м'який варіант - прийом їжі тільки після обіду. Само собою, варто утриматися від їжі тваринного походження. Обов'язковими є молитви. Очистити слід як тіло, так і житло. Потрібно викинути сміття та зробити прибирання вдома.

Великий піст стосується не лише відмови від скоромної їжі. Він перш за все пов'язаний із очищенням духовним. Не можна відвідувати цього дня розважальні заходи, слід відмовитись від інших легковажних вчинків. Серед інших заборон - потурання шкідливим звичкам, таким як куріння. Також не можна відмовляти у допомозі тим, хто про неї просить.

Новини партнерів

Читайте також

Не поспішайте дзвонити сантехніку: дієві лайфхаки для прочищення зливу душу

Експерти з прибирання розповіли, як самостійно прочистити забитий злив в душі і які засоби треба використовувати

На бутерброди, до гарніру і просто так: як приготувати курячу ковбасу вдома

Шеф-кухар Ектор Хіменес-Браво показав, як приготувати курячу ковбасу без добавок вдома

Сало в буряковому квасі - давній рецепт української закуски

Сало в буряковому квасі - стародавній український рецепт, таке сало можна зберігати два тижні