Лайм

Як виростити здорову і міцну розсаду без "чорної ніжки": 9 важливих правил

Що робити, щоб зібрати добрий урожай у майбутньому

Досвідчені городники вже у березні починають замислюватися над тим, що вони вирощуватимуть у себе на заміській ділянці влітку. Як правило, спочатку потрібно знезаразити насіння для профілактики захворювань рослин і підготувати ґрунт, потім сіяти його на розсаду. theLime вирішив поділитися лайфхаками, які допоможуть виростити здорову і міцну розсаду.

Фото: pixabay.com

Яких правил слід дотримуватись, щоб виростити розсаду без "чорної ніжки"?

1. Ґрунтову суміш у ящиках потрібно полити перед тим, як сіяти насіння. В іншому випадку (якщо ви спочатку посієте насіння і потім поливатимете) насіння з водою буде затягнуте в глиб ґрунту, і період появи сходів затягнеться.

2. Кращий склад грунтової суміші для посіву та пікірування більшості овочевих культур – компост, тирса, пісок у пропорції 2:1:1. Свіжу тирсу слід зволожити слабким розчином аміачної селітри або сечовини.

3. Посіви не потрібно робити занадто густими. Через це рослини будуть довгими, слабкими і можуть уражатися "чорною ніжкою".

Читайте також: Як розпізнати найнебезпечніші хвороби розсади – кореневу гниль і чорну ніжку.

4. Важливо також підтримувати правильну температуру в приміщенні. Щоб розсада правильно розвивалася, вона має бути приблизно +20°С вдень, вночі +13°С. Загальне правило таке: до появи сходів температура вища, після їх появи нижче на 5-7°С вдень і на 10°С вночі.

5. Також слід подбати про хороший дренаж. Застій води в ємності із поганим дренажем призводить до загибелі насіння, а також сходів на початковій стадії.

6. Світло та тепло – важливі складові успішного вирощування розсади. Світловий день має бути 12-14 годин. Бажано висвічувати рослини за допомогою додаткового освітлення рано-вранці або ввечері.

Читайте також: Коли та як пікірувати розсаду помідорів: два простих способи.

7. Після появи 2-3 справжніх листків розсаду потрібно пікірувати. Після пікірування рослини поливаємо і притіняємо на 1-2 дні.

8. Перше підживлення розчинами мінеральних та органічних речовин необхідно зробити через 4-5 днів після пікірування. Підгодовуємо рослини раз на 10 днів, чергуючи мінеральні та органічні добрива.

9. Перед тим, як висадити розсаду в ґрунт, її необхідно загартувати. За 10 днів до переселення рослин на грядку виносимо ємності на 2-3 години на засклені лоджії, веранди або відчиняємо вікна в кімнаті. Час перебування розсади на свіжому повітрі поступово збільшуємо.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Швидкий і смачний рецепт: як приготувати ніжні рибні котлети в паніровці з кунжуту.
  2. 7 речей, які роблять образ дорожчим: їх варто мати у гардеробі.
  3. Що таке європейський манікюр і чим він відрізняється від звичайного: фото.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Що відомо про Розалі Номбре - учасницю "Холостяка", яку оцифрували для МЗС

Хто така Розалі Номбре, яка стала прототипом цифрової речиці МЗС України Вікторії ШІ

Андрій Бєдняков звернувся до Івлєєвої, яка цинічно похвалилася поїздкою до Маріуполя

Російська блогерка та колишня ведуча "Орла і Решки" Настя Івлєєва з'їздила до окупованого Маріуполя - цинічний вчинок ексколеги прокоментував Андрій Бєдняков

Коли стартує "Євробачення-2024" і які країни виступатимуть у перший день конкурсу

Коли розпочинається "Євробачення-2024" і в якому півфіналі виступатимуть представниці України alyona alyona і Jerry Heil