Лайм

Що робити, якщо тісто на паску не піднімається: прості способи врятувати випічку

Спробуйте один із цих методів

Багато хто з нас уже почав планувати меню на Великдень, який християни східного обряду в Україні відзначать 5 травня. Деякі господині прагнуть в цьому році пекти паски за рецептом Лілї Цвіт, тобто на дріжджовому тісті, приготування якого потребує певних знань та навичок. theLime вирішив докладніше розповісти, чому тісто на паски не піднімається і як можна виправити таку ситуацію.

Читайте також: Як прикрасити паску на Великдень квітами з маршмеллоу: блогерка показала простий спосіб.

Опара для дріжджового тіста Фото: pinterest.com

Причини, чому тісто на паски може не піднятися:

1. Тип дріжджів

Деякі дріжджі дуже повільно ростуть, і можливо, потрібно декілька годин, щоб тісто збільшилося в розмірах.

2. Термін придатності дріжджів

І свіжі, і сухі дріжджі мають термін придатності, після закінчення якого вони навряд чи подіють.

3. Борошно

Біле борошно призначення має низькі показники вмісту клейковини і білка, так що ваше тісто може спочатку піднятися, а потім впасти. Для приготування пасок найкраще використовувати борошно з високим вмістом білка.

4. Сторонні добавки в борошні

Деякі виробники кладуть у борошно протигрибкові компоненти, щоб продовжити термін його придатності. Оскільки дріжджі теж є грибами, ці домішки будуть пригнічувати їхнє зростання.

5. Атмосфера, в якій готують паски

Створіть бездоганний спокій для тіста. У приміщенні не повинна грати гучна музика, також не рекомендується голосно розмовляти, кричати та лаятися.

6. Ємність для тіста

У надто широкій мисці дріжджове тісто не матиме опори, щоб підніматися вгору. Натомість воно буде рости в ширину і, швидше за все, опаде.

7. Використання солі

Велика кількість солі у тісті вб'є дріжджі. Додайте її на самому початку і тільки в потрібній кількості, при цьому додайте в борошно, а не у воду.

Читайте також: Паска "Три шоколади" за смаком схожа на глазурований сирок: як її приготувати.

Фото: pinterest.com


Як врятувати дріжджове тісто, яке не піднімається?

1 спосібпідвищити температуру та вологість

Для того, щоб тісто піднялося, необхідні певні параметри температури повітря та вологості. Якщо в квартирі чи будинку холодно та сиро, дріжджове тісто не підніметься.

Щоб виправити цю помилку, можна скористатися духовкою, нагрітою мінімально. Наливаємо окріп в глибоку миску і ставимо його в духовку на самий низ, а миску з тістом на середню полицю. Залишаємо тісто в теплому вологому середовищі на годину, щоб воно могло піднятися.

2 спосіб додати ще дріжджів

Якщо тісто не підійшло протягом години, дріжджі, швидше за все, не подіяли. Щоб урятувати ситуацію, потрібно взяти новий пакетик сухих гранульованих дріжджів. 1 ч. л. дріжджів змішуємо з 200 мл теплої води (приблизно 43°С). Даємо постояти цій суміші приблизно 10 хвилин, поки не підніметься хоча б 3-4 см піни. Якщо цього не відбувається, потрібно купити більше свіжих дріжджів і повторити спробу.

Після цього додаємо половину опари (або всю залежно від кількості тіста) в миску з тістом і ретельно розмішуємо. Навіть якщо суміш вийде більш рідкою, ніж вам потрібно, не звертайте уваги. Ставимо миску з тістом у вологе тепле місце, і чекаємо, поки воно підніметься (не менше години при температурі 38°С).

3 спосіб – додати до нової опари борошна

Робимо опару (як описано вище) і додаємо в неї борошно. Співвідношення: 60% борошна та 40% рідини. Потім додаємо активну дріжджову суміш у тісто, і нехай воно піднімається у вологому теплому місці.

Те, як воно підніметься, також може бути показником активності дріжджів. Цей метод робить дріжджі дуже активними, тому коли нову опару з борошном додають в тісто, вона повинна рости чудово.

Якщо дріжджове тісто все одно не піднімається, це означає, що дріжджі тут ні до чого, мабуть, є інша проблема.

4 спосіб ретельно вимісити тісто

Якщо тісто місили дуже мало, дріжджі, швидше за все, погано поширилися в ньому. Тому таке тісто не зможе піднятися.

Тісто потрібно вимішувати не менше 10-15 хвилин. У той же час не перестарайтеся з цим: занадто тривале вимішування може зробити тісто настільки жорстким, що воно не зможе піднятися.

Фото: pinterest.com

Дізнайтеся також, що таке борошно Манітоба, яке все частіше використовують для випікання пасок.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Як зберігати паски, щоб вони не черствіли: секрети досвідчених господинь

Як та де найкраще зберігати паску, щоб вона не ввібрала в себе сторонні запахи, не стала черствою і не покрилася пліснявою 

Як зробити густу і красиву помадку для паски: рецепт із маршмелоу

Як у домашніх умовах приготувати смачну глазур із зефіру маршмелоу, щоб швидко прикрасити домашні паски перед світлою неділею

Тренди весни 2024: які кольори і дизайни манікюру набирають популярності серед модниць

Які варіанти актуальних відтінків манікюру доглянути на весну та літо 2024 року, а також якими трендовими дизайнами їх доповнити