Лайм

Так готували наші бабусі: класичний рецепт паски на 10 жовтках

Спробуйте приготувати випічку по-іншому

Рецептів приготування головної великодньої страви можна знайти безліч. Наприклад, раніше ми розповідали, як зробити паску з рідкою шоколадною начинкою чи за класичним рецептом. А цього разу з theLime поділиться рецептом приготування цієї випічки на 10 жовтках - у такий спосіб її готували наші бабусі.

Інгредієнти: 1 кг борошна, 400 мл теплого молока, 10 жовтків, 70 г дріжджів, 200 г розтопленого вершкового масла, 300 г цукру, пакетик ванільного цукру, половина ч.л солі (без гірки), цедра апельсина чи лимона, 150 г родзинок\журавлини, цукати за бажанням.

Фото: unsplash.com

Приготування: в першу чергу робимо опару. Для цього до теплого молока додаємо дріжджі, 1 ст л цукру і 3 ст л борошна. Все перемішуємо до однорідності. Дріжджі мають повністю розчинитися. Накриваємо масу харчовою плівкою чи рушником і залишаємо постояти на 10-15 хвилин.

Тим часом в окремій ємності збиваємо 10 жовтків. До них додаємо цукор, дрібку солі і пакетик ванільного цукру. Все ретельно перемішуємо. Якщо хочете отримати солодку паску, можна додати більшу кількість цукру, ніж вказана у рецепті. В яєчну суміш натираємо цедру апельсина. Все ще раз перемішуємо.

Читайте на тему: Що робити, якщо тісто на паску не піднімається: прості способи врятувати випічку.

Повертаємося до опари, яка вже підійшла. Переливаємо її у велику миску, у якій будете замішувати тісто. Додаємо до опари яєчну суміш та перемішуємо. Далі вливаємо сюди ж розтоплене вершкове масло, але воно не має бути гарячим. Наступний крок: всипаємо просіяне борошно – рівно 1 кг.

Фото: unsplash.com

Замішуємо тісто: спочатку ложкою, а потім руками. Вимішувати тісто потрібно мінімум 20 хвилин вручну. Готове тісто буде липнути до рук, але додавати більше борошна не потрібно. Для легшого замішування можна змастити руки олією. Після гарного та довгого вимішування тісто стане більш еластичним.

До тіста додаємо журавлину чи родзинки. Попередньо їх миємо та добре висушуємо. Вмішуємо начинку у тісто. Далі ставимо готове тісто у тепле місце на півтори-дві години – за цей час воно має збільшитись у два рази.

Після того, як вказаний час минув, тісто знову перемішуємо, після чого починаємо формувати з нього паски. На дно кожної форми стелимо пергамент. Для легшої роботи з тістом руки знову змащуємо олією. Робимо кульки потрібного розміру та переміщаємо їх у форму – вона має бути заповнена приблизно на 1/3. Паски у формі залишаємо постояти ще на годину-півтори, щоб тісто збільшилось в об’ємі.

Випічку зверху змащуємо збитим яйцем, після чого відправляємо у розігріту на 200 градусів духовку. Після того, як поставили паски, зменшуємо температуру до 180. Час приготування – 45 хвилин.


Цікаві новини для вас:

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Леопардове взуття - найбажаніше серед модниць: як носити і з чим поєднувати сміливий принт

Туфлі з леопардовим принтом вважають модними в 2024 році - які моделі вибрати на літо, щоб виглядати стильно та дорого

З Днем матері: душевні привітання для найріднішої людини своїми словами

Як красиво привітати маму з Днем матері – свято в Україні у 2024 році відзначають 12 травня

Їх краще не злити: які знаки Зодіаку найбільш запальні

Овни, Леви та Скорпіони є найбільш запальними знаками Зодіаку, розповіли астрологи - фахівці поділилися подробицями про їхні характери