Лайм

Пишна паска - щастя на весь рік: які прикмети пов'язані з її випіканням

Традиційні вірування про великодній хліб і Воскресіння Христове

16 квітня в Україні багато віруючих християн відзначають Великдень. Це важливе свято, яке має безліч традицій – як церковних, і народних. Найпопулярніша серед них – випікання пасок, обрядового хліба, який готували на території України ще за язичницьких часів.

Паска знайшла своє місце в українській християнській традиції: її святять у церкві, їдять на свято Великодня, ділять із рідними та близькими. Також із пасками пов'язано безліч вірувань та прикмет, які збереглися до наших днів.

Фото: Getty Images

Прикмети про паску

Під час приготування пасок не прийнято сідати, шуміти, приймати гостей, голосно розмовляти, грюкати дверима. Вважалося, що порушення цих заборон зіпсує паску: вона трісне або впаде під час випікання.

Люди вірили, що невдала паска віщує невдачі, а пишна і висока - щастя на весь рік.

Якщо тісто на паску добре підійшло, це віщувало сім'ї добро та процвітання.

У давнину господині пекли паски в печі, використовуючи для цього спеціальну хлібну лопату. Згідно з повір'ями, у день приготування пасок ця лопата набувала цілющих властивостей, і вся сім'я мала до неї доторкнутися.

Наші пращури вірили, що якщо паска тріснула або провалилася, слід чекати хвороби або навіть смерті. Але боятися не варто, адже ніжне тісто дріжджове псує не погана доля, а протяг, старі або неякісні дріжджі, порушення температурного режиму під час приготування, занадто холодні або занадто гарячі інгредієнти.

Читайте також: Так готували наші бабусі: класичний рецепт паски на 10 жовтках.

Фото: Getty Images

Прикмети на Великдень про погоду, кохання та заміжжя

Окрім прикмет, пов'язаних із пасками, на Великдень звертали увагу на погоду. Вважалося, що вона передбачає врожай на наступний рік. Так, якщо погода на Великдень була сонячною та ясною, люди чекали врожайного та погожого року.

Опади на Великдень були поганою прикметою, але на дощу чекали наступного дня, в Поливальний понеділок. Вважалося, що він приносить боже благословення.

Збереглися до наших днів великодні прикмети, пов'язані з сімейним життям, заміжжям, коханням. Наприклад, чоловікові і дружині заборонено було "христоситися" на очах у всіх: така поведінка передвіщала сварки та розлуку.

Дівчата, які хотіли якнайшвидше вийти заміж, під час служби на Великдень говорили: "Воскресіння Христове! Дай мені жениха холостого, в чулчонках та в порчонках!" "Дай бог жениха хорошого, в чоботях та з калошами, який не на корові, а на коні!"

Якщо дівчина хотіла стати гарнішою, вона клала червону крашанку в миску з водою, після чого вмивалася. Вважалося, що це зробить її свіжою та рум'яною.

Існувала прикмета, що якщо на Паску у дівчини сверблять губи - скоро вона цілуватиметься з коханим.

Раніше ми розповідали, яка погода буде в Україні на Великдень 2023 року.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Принесе фінансові можливості: яким знакам Зодіаку пощастить з грошима у травні

Овнів, Козерогів та Близнюків чекає фінансовий успіх у травні - астрологи поділилися прогнозом для цих знаків Зодіаку

Щоб паска на Великдень вдалася: секрети ідеальної випічки від Лілії Цвіт

Через якісь помилки та поширені причини не піднімається тісто на паску, а випічка тріскається, западає всередину або підгоряє  

Якщо набридли джинси: який вигляд мають наймодніші штани сезону

Які фасони жіночих штанів приглянути на весняний сезон, а також з чим їх поєднувати, щоб виглядати стильно та виділятися з натовпу