Лайм

У Чистий четвер прийнято пекти паски: який рецепт найпростіший

Спробуйте повторити його

Чистий четвер – один із найважливіших днів Страсного тижня перед Великоднем. У цей день до сходу сонця необхідно викупатися, потім приготувати Четвергову сіль, яка є оберегом, а також спекти паски. theLime підібрав для вас простий і найшвидший рецепт із дріжджового тіста.

Фото: pinterest.com

Інгредієнти: борошно (1-1,2 кг), дріжджі (70 г), молоко (400 мл), яйця (6 шт.), вершкове масло 80% (150 г), цукор (200 г), родзинки та цукати (300 г), ванільний цукор (1-2 ч. л.), сіль (0,5 ч. л.), сметана (50 г), рослинна олія (20 мл).

Приготування:

Усі інгредієнти заздалегідь дістаємо із холодильника, щоб вони були кімнатної температури.

У глибоку ємність виливаємо тепле молоко і в нього додаємо трохи цукру і дріжджі, які перед цим потрібно поламати руками. Потім всипаємо 2 ст. л. борошна і перемішуємо вінчиком, щоб не було грудочок. Накриваємо харчовою плівкою або рушником і ставимо в тепле місце без протягів приблизно на 10-15 хвилин, щоб дріжджі почали діяти. За цей час опара повинна збільшитися у розмірах приблизно в 2 рази.

Родзинки заливаємо гарячою водою і залишаємо на 20-30 хвилин. Потім зливаємо воду і викладаємо їх на паперові рушники.

Тепер займемося приготуванням тіста: у миску розбиваємо яйця, висипаємо цукор і ретельно перемішуємо вінчиком, щоб усі кристали розчинилися.

Додаємо опару, що підійшла, в ємність зі збитими яйцями. Виливаємо молоко та сметану, додаємо ванільний цукор, сіль і ретельно перемішуємо вінчиком.

Читайте також: З цукатами та коньяком: як приготувати смачну паску по-польськи.

Потім у кілька етапів додаємо просіяне через сито борошно, поступово замішуючи тісто силіконової лопаткою. Слідом додаємо вершкове масло кімнатної температури.

Виливаємо в тісто і на руки рослинну олію і починаємо замішувати тісто руками. Вимішуємо тісто не менше ніж 10 хвилин.

Змішуємо в окремій мисці родзинки та цукати і додаємо до них трохи борошна, все ретельно перемішуємо. Висипаємо їх у тісто і продовжуємо замішувати його. Накриваємо тісто і залишаємо в тихому теплому місці на 1-1,5 години.

Підготуємо форми для випікання – їх можна купити в магазині або зробити самостійно із фольги для випічки та пергаменту.

Тісто, що підійшло, розділяємо на кілька частин, формуємо з кожної кулю, викладаємо у форми і залишаємо в теплому місці ще приблизно на 1 годину.

Заздалегідь розігріваємо духовку і відправляємо випікати паски, що підійшли, на 30-35 хвилин при температурі 180°С. Потім чекаємо, поки вони трохи охолонуть і можна покривати глазур'ю, яку можна приготувати різними способами.

Цікаві новини для вас:

  1. Які страви готують на Великдень і що прийнято святити у церкві.
  2. Що одягнути на Великдень до церкви: правила для жінок та чоловіків.
  3. Не всі це знають: що не можна святити в церкві на Великдень.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Вирощування огірків: як правильно формувати рослину, щоб вона дала багато врожаю

Як потрібно правильно формувати огіркову ліану в теплиці, навіщо її підв'язувати, а також видаляти всі пасинки, вуса та нижнє листя  

Готуємо мариновані печериці, які будуть смачніші за магазинні: простий рецепт

Як у домашніх умовах приготувати мариновані печериці зі спеціями, щоб урізноманітнити меню своєї родини смачною закускою

Тягнуться до мистецтва: астрологи назвали найбільш артистичні знаки Зодіаку

Представники яких знаків Зодіаку можуть надихати інших за допомогою музики, живопису, малювання, пісень, танців або фотографії