Лайм

Як зробити різнокольорові крашанки: традиційні способи на Великдень

Із яких інгредієнтів можна зробити натуральні барвники

Чимало господинь вже почали планувати меню на Великдень, який більшість вірян в Україні відзначатимуть вже цієї неділі. Головні страви на святковому столі це, звичайно ж, паска, яку можна приготувати за традиційним рецептом на дріжджовому тісті або зробити сирну без випічки, і крашанки. theLime підібрав кілька варіантів, як їх можна розфарбувати за допомогою натуральних барвників.

Пурпурово-червоний колір

Найпопулярніший натуральний барвник це відвар лушпиння цибулі (цибулиння), який надає крашанкам гарний багряний відтінок.

2 склянки цибулиння заливаємо 2 л води, відварюємо приблизно 1 годину на маленькому вогні. Потім відціджуємо і в цьому відварі варимо яйця. Чимало господинь варять яйця не викидаючи лушпиння, це не псує результат. Залежно від часу приготування та насиченості відвару отримуємо палітру від золотистого до цегляного, червоного та коричнево-бордового кольору.

Фото: pinterest.com

Блакитний колір

Пофарбувати яйця у всі відтінки блакитного можна за допомогою червонокачанної капусти.

Для цього головку капусти подрібнюємо, заливаємо водою (0,5 л), додаємо 6 ст. л. оцту і даємо настоятися 8-10 годин. Потім проціджуємо настій і опускаємо в нього щойно зварені яйця. Тримаємо у настої від 30 хвилин до 3 годин. Під час висихання великодні яйця відразу ж змінять колір із бузкового на блакитний.

Фото: pinterest.com

Зелений колір

Якщо ви хочете пофарбувати яйця в красивий зелений колір, досягти цього буде непросто, оскільки натуральні барвники надають їм трав'янистих та болотних відтінків. Можна спробувати пофарбувати яйця у відварі шпинату, петрушки чи кропиви.

Фото: pinterest.com

Читайте також: Як варити яйця на Великдень, щоб вони не потріскалися та легко чистилися.

Жовтий колір

Щоб вийшли великодні яйця жовтого відтінку, потрібно використовувати відвар ромашки або куркуму.

Ромашка, як правило, дає блідо-жовтий відтінок. Відварюємо яйця у міцному ромашковому чаї (5 пакетиків на 1 л води).

Щоб досягти більш насиченого жовтого кольору, слід використовувати куркуму. Її потрібно прокип'ятити у воді 15 хвилин (3 ст. л. куркуми на 1 л води) і занурити у відвар щойно зварені яйця. Тримаємо їх приблизно 15 хвилин, щоб отримати гарний відтінок.

Фото: pinterest.com

Помаранчевий колір

Щоб отримати такий колір, можна спробувати відвар паприки. 4 ст. л. спеції заливаємо водою та варимо 30 хвилин. У відвар опускаємо вже зварені гарячі яйця. Колір виявляється проміжним між червоним та помаранчевим, але дуже блідим.

Фото: pinterest.com

Читайте також: Пам'ятка кулінара: скільки варити яйця після кипіння, щоб були круті, рідкі або в мішечок.

Рожевий, бузковий, фіолетовий колір

Щоб отримати яйця рожевого, бузкового або фіолетового кольору, знадобляться чорниця, малина, смородина, вишня, виноград. Їхній натуральний сік необхідно підігріти і замочити в ньому вже зварені яйця.

Для отримання гарних рожевих великодніх яєць беремо буряки. Фарбувати можна і настоєм, і відваром.

Для настою буряки потрібно натерти на великій терці та залити водою – 0,3 л. Додаємо 2 ст. л. оцту. Через півгодини зливаємо настій і опускаємо в нього щойно зварені яйця. Вже через 10-15 хвилин великодні яйця набувають ніжного рожевого відтінку.

Для відвару натираємо буряк і заливаємо його водою, додаємо 2 ст. л. оцту та ставимо на 5 хвилин на маленький вогонь. Зціджуємо відвар і занурюємо у нього варені яйця. Вийдуть рожеві великодні яйця з бузковим відтінком.

Фото: pinterest.com

Цікаві новини для вас:

  1. Топ-3 швидкі закуски на Великдень: що приготувати на свято.
  2. Традиційна страва на Великдень: рецепт м'ясного рулету з чорносливом та часником.
  3. Коли печуть паски і фарбують яйця на Великдень: який день краще обрати.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Рожевий ліс, "скелети" та динамічні танці: яким був виступ Сан-Марино на "Євробаченні-2024"

Представниця Сан-Марино на Євробаченні 2024 Megara вразила епатажним образом та сміливим номером - відео виступу

Чим дивували учасники у другому півфіналі "Євробачення-2024": відео найкращих виступів

Стали відомі імена другої десятки фіналістів Євробачення 2024 - хто потрапив у фінал та якими були кращі виступи шоу 9 травня

Джастін Бібер вперше стане батьком: його дружина Гейлі вагітна

Джастін Бібер стане батьком - його дружина Гейлі Бібер вагітна - пара повідомила радісну звістку в соцмережах - фото та відео