У серпні багато городників переживають за томати, які повільно дозрівають і можуть постраждати через перепади температури. Оптимально, якщо стиглі помідори вдасться зібрати до перших нічних холодів, які можуть звести врожай нанівець. Розповідаємо, чи можна прискорити дозрівання помідорів, і чи потрібні для цього додаткові підживлення.
Перш ніж помідори почнуть червоніти, їм необхідно налитися – набрати сортовий розмір. Допоможуть у цьому фосфорно-калійні підживлення, які багато городників вносять до середини серпня.
Читайте також: Коли копати картоплю у серпні: найбільш сприятливі дні за місячним календарем.
За почервоніння помідорів, а також інших овочів, фруктів та ягід відповідає фітогормон етилен. Щоб запустити в рослинах процес біосинтезу, можна обробити кущі хімічними препаратами, а можна використовувати перевірений механічний спосіб.
Етилен вироблятиметься і прискорюватиме дозрівання помідорів, якщо піддати їх стресу, навмисно завдати пошкоджень. Для цього досвідчені городники трохи підсмикують коріння, зводять до мінімуму полив і припиняють підживлення рослин.
Коли всі зав'язі томатів вже сформувалися, настають холоди, і вам потрібно прискорити дозрівання помідорів, можна прибрати все листя. Кущ виділятиме етилен, і плоди почнуть швидко червоніти, не досягаючи сортового розміру.
Читайте також: Чорніють зелені помідори: що робити у випадку вершинної гнилі томатів.
Якщо перший плід на гілці дозрів, не поспішайте видаляти його. Він підганятиме дозрівання сусідніх зелених томатів.
Також стиглі томати можна підкладати до зелених. Вони виділятимуть етилен та прискорюватимуть почервоніння. Якщо у вас є стиглі яблука, що трохи підгнили, під кущі можна підкласти і їх.
За місяць до запланованого збирання томатів можна обламати їхні верхівки, а також надламати черешки. Полив помідорів скорочують до мінімуму, а підживлення повністю припиняють. Так надходження поживних елементів до плодів зменшиться, і рослина виділятиме етилен, щоб плоди швидше відокремилися.
Також помідори можна зібрати з кущів, розкласти в темному теплому приміщенні, а до них підкласти стиглі томати, дозрілі яблука або бананові шкірки.
Раніше ми розповідали, як закрити пікантні зелені помідори по-грузинськи.