Лайм

Коли копати картоплю у серпні: найбільш сприятливі дні за місячним календарем

Цього року сприятливих днів у серпні достатньо

У серпні у дачників починається найгарячіша пора, адже вже потрібно збирати врожай овочів, у тому числі й картоплі. Щоби викопана картопля довше зберігалася, важливо вибрати сприятливі дні за місячним календарем. Розповідаємо, в які дати краще копати картоплю у серпні 2023 року.

Фото: pixabay.com

На початок останнього місяця літа практично всі сорти картоплі готові до збирання. Ранні сорти, такі як Беллароза, Адретта, Королева Анна починають копати з кінця липня, а до середини серпня можна забирати і середньостиглі різновиди.

Читайте також: Календар городника на серпень-2023: названі сприятливі та несприятливі дати.

Як зрозуміти, що пора копати картоплю

Якщо ви помітили, що картопля зав'яла, потрібно готуватися до того, що скоро доведеться збирати врожай. Зовнішній вигляд бадилля - головний показник дозрівання плодів. Нижнє листя помітно всихає, всі життєві сили рослина спрямовує на формування бульб. Через 3-4 тижні після вилягання бадилля накопичуються крохмалі, набувається смак і аромату.

Для збирання картоплі обирають теплу погоду без опадів. Прекрасно, якщо такий день буде сприятливим за місячним календарем.

Фото: pixabay.com

Сприятливі дні у серпні

Цього року сприятливих днів у серпні вистачає. Найкращими датами для збирання за місячним календарем будуть дні у фазі низхідного місяця на знаках Козерога, Терезів, Риб та Тельця. Це дати – з 5 по 7 та 9 по 21 серпня.

Якщо за прогнозом очікуються затяжні дощі, то картоплю слід викопати якнайшвидше, не зважаючи на місячний календар.

Як правильно збирати картоплю

Городники зазвичай збирають урожай рано-вранці, щоб картопля встигла провітритися. Для копання використовують садові вілли. Їх встромляють у землю, відступаючи 30 см від куща. Можна копати картоплю й лопатою, але є ймовірність випадкового розрізання плода.

Читайте також: Отримайте другий урожай до холодів: яку зелень посадити на городі у серпні.

Викопану з бульбами землю відкладають убік на грядку та переходять до наступного куща. Тим часом помічники збирають картоплю із землі та відносять в окреме місце на полі, де вона просихатиме.

Фото: pixabay.com

Потім картоплю сортують. Великі екземпляри зазвичай відкладають на їжу, а середні бульби йдуть на насіннєвий матеріал. Пошкоджену картоплю пускають для приготування їжі найближчим часом.

Бадилля обов'язково збирають і знищують, оскільки на ньому можуть залишитися залишки фітофтори або інших грибків.

Раніше ми розповідали, що робити з цибулею після викопування, щоби довго зберігався взимку.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Існують чіткі правила: як правильно вносити добриво з попелу, щоб не нашкодити рослинам

Як правильно використовувати попіл на городі, як приготувати з нього універсальне добриво для овочів, які оптимальні дози  

Даша Квіткова показала ніжну сукню із зав'язками у найпопулярнішому кольорі літа: як її носити

Відома блогерка Даша Квіткова продемонструвала в мережі, з чим поєднувати коротку білу сукню із зав'язками на спині, щоб виглядати стильно  

Як обробити рослини борною кислотою, щоб збільшити кількість зав'язі: корисні поради

Як приготувати добриво з борної кислоти і як правильно його використовувати для підживлення помідорів, перцю та інших рослин