Лайм

Чорніють зелені помідори: що робити у випадку вершинної гнилі томатів

Ці поради можуть урятувати врожай

Мінлива погода у липні стала випробуванням для багатьох українських городників. Особливо вразливими виявилися помідори, яким у період дозрівання необхідне тепло та помірний полив. Раніше ми розповідали, як впоратися з фітофторою, а тепер торкнемося теми вершинної гнилі томатів. Це захворювання може знищити до 30% урожаю, якщо залишити його поза увагою.

Фото: pixbay.com

Вершинна гнилизна частіше з'являється на низькорослих сортах томатів, які швидше зріють. Причиною стає сухість ґрунту, нестача кальцію та різка зміна температур.

На перших етапах вершинну гниль можна прийняти за фітофтороз. На кінчику (вершині) помідора, де раніше була квітка, з'являється темно-зелена пляма. Потім вона темніє, стає бурою, твердіє і наче "провалюється" в середину плода.

Читайте також: Чому повільно червоніють помідори та як їм допомогти: методи знавців садівництва.

Помітивши хворобу, зніміть усі уражені плоди та листя, приберіть їх подалі від ділянки. Якщо погода суха – нормалізуйте полив, проводьте його через день у помірних кількостях, щоб ґрунт нормалізувався. Далі поливайте двічі на тиждень.

Для профілактики вершинної гнилі не слід допускати дефіциту кальцію. Кущі помідорів поливають настоєм деревного попелу: 2 склянки попелу заливають 10 л води, перемішують і залишають настоюватися. Мінімальний час – 2 години, оптимальний – 1-2 доби. Поливати кущі слід під корінь, по 1-2 літри.

Фото: pixbay.com

Після проливних дощів, коли грунт вологий, можна кропити помідори витяжкою золи: 300 г золи розчиняють у 2 л води, кип'ятять 30 хвилин, постійно помішуючи. Потім настоюють 12 годин і проціджують. Цю витяжку розводять у воді, щоб одержати 10 л розчину.

Якщо попелу немає, кропити рослини можна розчином кальцієвої селітри: 7-10 г розводять у 10 л води та додають 2 г борної кислоти. Розчин кальцієвої селітри можна використовувати і для поливу: 10-15 г розводять у 10 л води та поливають під корінь по 2 л на кущ. Таке підживлення роблять у зволожений ґрунт.

Читайте також: Вранці чи ввечері: коли краще поливати помідори, щоб захистити їх від хвороб.

Якщо помідори вже захворіли, 10-15 г кальцієвої селітри розчиняють у 10 л води та кроплять кожні 7 днів. З профілактичною метою таке підживлення робити не варто, інакше томати не зрітимуть, залишаться зеленими і занадто щільними.

Не чекайте, поки верхівка помідорів почорніє. До вершинної гнилі може приєднатись грибкова інфекція, і врожай пропаде. Якнайшвидше покропіть такі кущі фітоспорином за інструкцією. Це не вилікує вершинну гниль, але не дасть грибковим хворобам перейти на інші кущі.

Вживати помідори, які почали чорніти, не можна: є ризик серйозно отруїтися. Також не консервуйте їх і не збирайте їхнє насіння.

Раніше ми розповідали, як позбутися гіркоти огірків перевіреними народними методами.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Захищають свій внутрішній світ: які знаки Зодіаку маскують вразливість за допомогою гумору

Які знаки Зодіаку використовують гумор, щоб не показувати свою вразливість перед іншими - це Близнюки, Стрільці, Водолії

Як виростити пишний і запашний кріп: поради досвідчених господарів

Як правильно підготувати ґрунт перед тим, як сіяти кріп, а також яким добривам віддати перевагу, щоб отримати добрий урожай

Смачний салат нашвидкуруч із доступних інгредієнтів: як його приготувати

Як у домашніх умовах приготувати на Великдень салат з картоплею, оселедцем та консервованим горошком за рецептом Ектора Хіменес-Браво