У понеділок, 28 серпня, християни східного обряду відзначатимуть Успіння Пресвятої Богородиці, присвячене кінцю земного життя Діви Марії та переходу до Царства Небесного. В цей день прийнято ходити до церкви на святкове богослужіння та у гості до родичів. theLime ділиться з вами простими рецептами традиційних страв, які повинні бути на столі.
Читайте також: Церковний календар на вересень 2023 року за новим стилем: на які дати випадають три великі свята.
Так як свято припадає на кінець літа, і багато господарів вже на цей час мають зібраний багатий урожай овочів, можна зтушкувати і запекти кабачки та баклажани, фаршировані морквою, грибами та цибулею. Також на стіл слід поставити страву з картоплі, фарширований солодкий перець, буряк, овочеве печеню, салати зі свіжих овочів. На Успіння Пресвятої Богородиці обов'язково вживають рибу: її варять у юшці, запікають, смажать, тушкують печеню.
Баклажани "Як гриби" у сметані
Інгредієнти: баклажан (1 шт.), цибуля (1 шт.), часник (1-2 зубчики), сметана (150 мл), зелень (за смаком), сіль, перець.
Приготування:
Очищаємо, промиваємо у проточній воді та нарізаємо цибулю. Споліскуємо у воді баклажан, за бажання очищаємо і ріжемо його невеликими кубиками або соломкою.
У невелику миску наливаємо воду, трохи солимо і кладемо в неї нарізані шматочки баклажана. Залишаємо їх у воді на півгодини.
Розігріваємо сковороду з олією і обсмажуємо цибулю до золотистого кольору.
Промиваємо шматочки баклажану, віджимаємо зайву рідину і змішуємо їх із цибулею на сковороді. Коли овочі трохи підрум'яняться, додаємо сметану, подрібнений часник і перемішуємо всі інгредієнти.
Солимо, перчимо і тушкуємо на середньому вогні 5-7 хвилин. Після цього додаємо у страву подрібнену зелень та подаємо до столу.
Читайте також: Баклажани як гриби - смачний салат на зиму: як приготувати з майонезом і грибною приправою.
Риба на подушці з цибулі
Інгредієнти: мінтай (3 шт.), цибуля (3 шт.), паприка (4 ч. л.), мелений чорний перець (1 ч. л.), рослинна олія (1 ст. л.).
Приготування:
Очищений мінтай нарізаємо на великі шматочки, посипаємо паприкою та меленим чорним перцем. Поливаємо шматки риби олією, пропускаємо через прес зубчики часнику і викладаємо його на рибу (за бажанням).
Рибу натираємо з обох боків спеціями, залишаємо маринуватися на 30 хвилин. У цей час нарізаємо цибулю півкільцями, викладаємо на поверхню форми для запікання.
На подушку з цибулі кладемо замариновану рибу, зверху накриваємо пергаментом. Відправляємо рибу запікатися в духовку при 180°С на 30 хвилин.
Читайте також: Яка перша Пречиста – така й осінь: народні традиції та прикмети свята Успіння Пресвятої Богородиці.
Картопля з грибами
Інгредієнти: морква (1 шт.), цибуля (1 шт.), картопля (1 кг), гриби (400 г), сіль, мелений чорний перець, рослинна олія (3 ст. л.).
Приготування:
Всі овочі та гриби ретельно промиваємо у проточній воді, очищаємо.
Моркву тремо на великій терці, цибулю нарізаємо півкільцями, а картоплю та гриби – великими шматочками.
Викладаємо підготовлені інгредієнти в глибоку миску, додаємо сіль, перець та олію і ретельно перемішуємо. Перекладаємо все в рукав для запікання і щільно скріплюємо краї.
Рукав відправляємо на деко або у форму для запікання. У пакеті необхідно зробити кілька проколів, щоб виходило повітря. Ставимо в розігріту до 200°C духовку на 40-50 хвилин.
Якщо бажаєте, щоб картопля підрум'янилася, розріжте пакет зверху за 10-15 хвилин до закінчення приготування.
- Читайте також на theLime прості рецепти з пекінською капустою: які салати можна приготувати щодня і до свята.
Цікаві новини для вас:
- Найкращі вітання з Успінням Пресвятої Богородиці.
- Успіння Пресвятої Богородиці: сильні молитви, які потрібно прочитати на свято.
- Успіння Пресвятої Богородиці: що категорично не можна робити на свято.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.