Лайм

Обов'язково готують рибу: які страви мають бути на столі до свята Успіння Пресвятої Богородиці

Урізноманітніть звичне меню

У понеділок, 28 серпня, християни східного обряду відзначатимуть Успіння Пресвятої Богородиці, присвячене кінцю земного життя Діви Марії та переходу до Царства Небесного. В цей день прийнято ходити до церкви на святкове богослужіння та у гості до родичів. theLime ділиться з вами простими рецептами традиційних страв, які повинні бути на столі.

Читайте також: Церковний календар на вересень 2023 року за новим стилем: на які дати випадають три великі свята.

Так як свято припадає на кінець літа, і багато господарів вже на цей час мають зібраний багатий урожай овочів, можна зтушкувати і запекти кабачки та баклажани, фаршировані морквою, грибами та цибулею. Також на стіл слід поставити страву з картоплі, фарширований солодкий перець, буряк, овочеве печеню, салати зі свіжих овочів. На Успіння Пресвятої Богородиці обов'язково вживають рибу: її варять у юшці, запікають, смажать, тушкують печеню.

Баклажани "Як гриби" у сметані

Інгредієнти: баклажан (1 шт.), цибуля (1 шт.), часник (1-2 зубчики), сметана (150 мл), зелень (за смаком), сіль, перець.

Приготування:

Очищаємо, промиваємо у проточній воді та нарізаємо цибулю. Споліскуємо у воді баклажан, за бажання очищаємо і ріжемо його невеликими кубиками або соломкою.

У невелику миску наливаємо воду, трохи солимо і кладемо в неї нарізані шматочки баклажана. Залишаємо їх у воді на півгодини.

Розігріваємо сковороду з олією і обсмажуємо цибулю до золотистого кольору.

Промиваємо шматочки баклажану, віджимаємо зайву рідину і змішуємо їх із цибулею на сковороді. Коли овочі трохи підрум'яняться, додаємо сметану, подрібнений часник і перемішуємо всі інгредієнти.

Солимо, перчимо і тушкуємо на середньому вогні 5-7 хвилин. Після цього додаємо у страву подрібнену зелень та подаємо до столу.

Фото: pinterest.com

Читайте також: Баклажани як гриби - смачний салат на зиму: як приготувати з майонезом і грибною приправою.

Риба на подушці з цибулі

Інгредієнти: мінтай (3 шт.), цибуля (3 шт.), паприка (4 ч. л.), мелений чорний перець (1 ч. л.), рослинна олія (1 ст. л.).

Приготування:

Очищений мінтай нарізаємо на великі шматочки, посипаємо паприкою та меленим чорним перцем. Поливаємо шматки риби олією, пропускаємо через прес зубчики часнику і викладаємо його на рибу (за бажанням).

Рибу натираємо з обох боків спеціями, залишаємо маринуватися на 30 хвилин. У цей час нарізаємо цибулю півкільцями, викладаємо на поверхню форми для запікання.

На подушку з цибулі кладемо замариновану рибу, зверху накриваємо пергаментом. Відправляємо рибу запікатися в духовку при 180°С на 30 хвилин.

Фото: pixabay.com

Читайте також: Яка перша Пречиста – така й осінь: народні традиції та прикмети свята Успіння Пресвятої Богородиці.

Картопля з грибами

Інгредієнти: морква (1 шт.), цибуля (1 шт.), картопля (1 кг), гриби (400 г), сіль, мелений чорний перець, рослинна олія (3 ст. л.).

Приготування:

Всі овочі та гриби ретельно промиваємо у проточній воді, очищаємо.

Моркву тремо на великій терці, цибулю нарізаємо півкільцями, а картоплю та гриби – великими шматочками.

Викладаємо підготовлені інгредієнти в глибоку миску, додаємо сіль, перець та олію і ретельно перемішуємо. Перекладаємо все в рукав для запікання і щільно скріплюємо краї.

Рукав відправляємо на деко або у форму для запікання. У пакеті необхідно зробити кілька проколів, щоб виходило повітря. Ставимо в розігріту до 200°C духовку на 40-50 хвилин.

Якщо бажаєте, щоб картопля підрум'янилася, розріжте пакет зверху за 10-15 хвилин до закінчення приготування.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Найкращі вітання з Успінням Пресвятої Богородиці.
  2. Успіння Пресвятої Богородиці: сильні молитви, які потрібно прочитати на свято.
  3. Успіння Пресвятої Богородиці: що категорично не можна робити на свято.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Вміють надихати і організовувати: які знаки Зодіаку вважають лідерами у компанії друзів

Деякі знаки Зодіаку є сильними особистостями та природженими лідерами. Серед них - Овен, Скорпіон, Стрілець, Козеріг

Так ви ще не готували: рецепт лінивих голубців, які нагадують плов

Як у домашніх умовах приготувати ліниві голубці з грибами та квашеною капустою, щоб урізноманітнити своє повсякденне меню

Чим підживити часник, щоб головки були великими і здоровими

Курячий послід або курник - добриво, яке допоможе збільшити головки часнику - як розводити курячий послід для підживлення часнику