Лайм

Яка перша Пречиста - така й осінь: народні традиції та прикмети свята Успіння Пресвятої Богородиці

У 2023 році його відзначають 28 серпня

Від початку вересня церковні свята в Україні відзначатимуть за новим (Новоюліанським) календарем. Успіння Пресвятої Богородиці, яке у 2023 році припадає на 28 серпня, наступного року переноситься на 15 серпня. У будь-якому випадку, слід знати про його традиції, обряди та народні прикмети.

Успіння Пресвятої Богородиці у народі називають Першою Пречистою. Цей день знаменує кінець земного життя Матері Божої. Після Вознесіння Ісуса Христа Марія близько 10 років прожила в Єрусалимі. Про подальше її життя розповідають лише апокрифічні (релігійно-легендарні) тексти. І оскільки ніде немає історичних даних про смерть Богородиці, Православна та Католицька церкви поділяють передання про її тілесне вознесіння на Небо.

Читайте також: ПЦУ остаточно схвалила перехід на новий календар: коли святкуватимемо Покрову, Різдво та інші свята.

Фото: Wikipdeia

Якось архангел Гавриїл з'явився Божій Матері на Голгофі і розповів їй про швидкий перехід до життя небесного. Успіння мало відбутися о третій годині ночі. Апостоли оточили постіль, де лежала Марія, запалили свічки. Раптом у променях божественного світла з'явився Ісус Христос із ангелами. Побачивши сина, Марія блаженно та мирно віддала свою душу. Через три дні в труні Богородиці апостоли знайшли тільки її похоронні покривала, і це стало доказом її тілесного піднесення.

Загалом в осінньо-зимовому циклі є три богородичних свята. Перша Пречиста – Успіння Богородиці (28 серпня), Друга Пречиста – Різдво Пресвятої Богородиці (8 або 21 вересня), Третя Пречиста – Введення у храм Пресвятої Богородиці (4 грудня або 21 листопада). Існує народна приказка: "Перша Пречиста жито засіває, друга – дощем поливає, а третя снігом покриває". Таким чином, у період Успіння розпочинався озимий посів.

Згідно з церковними традиціями, на Успіння Пресвятої Богородиці віряни ходять на святкову літургію. У цей день також завершується двотижневий Успінський піст, тому заборонено вживати м'ясо, молочні продукти та яйця.

Читайте також: Що зміниться у православному календарі з 1 вересня 2023 року: інфографіка.

У народі після Успіння Пресвятої Богородиці розпочиналася підготовка до весільного сезону. Також продовжувався збір урожаю, зимових сортів яблук та груш.

До наших днів дійшли і народні прикмети на Успіння Пресвятої Богородиці:

  • На Першу Пречисту починається молоде бабине літо.
  • Якщо погода на молоде бабине літо хороша та сонячна, то старе бабине літо (13-21 вересня) буде холодним та дощовим.
  • Яка Перша Пречиста – така й осінь. Якщо на Успіння 28 серпня дощовий день, то осінь буде сльотою, мокрою, холодною. Якщо світить сонце - чекайте погожої, теплої та сухої погоди восени.

Дізнайтеся також, які є молитви до Пресвятої Богородиці. Їх можна читати і на свято Успіння.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Паски печуть у Чистий четвер: головні ритуали та народні прикмети

В який день прийнято пекти паски, яка атмосфера має бути в будинку, а також які прикмети пов'язані з приготуванням пасок на Великдень  

Меню на Великдень-2024: ідеї смачних страв на святковий стіл

Як у домашніх умовах приготувати свинину із сухофруктами, печінковий паштет, запечену скумбрію, профітролі з начинкою та салат на Великдень

Принесе фінансові можливості: яким знакам Зодіаку пощастить з грошима у травні

Овнів, Козерогів та Близнюків чекає фінансовий успіх у травні - астрологи поділилися прогнозом для цих знаків Зодіаку