Лайм

Чи можна відзначати Покрову Пресвятої Богородиці за "старим" календарем: що говорить церква

З 1 вересня 2023 року Україна перейшла на новоюліанський календар

Покрова Пресвятої Богородиці - одне з найшанованіших християнських та народних свят. Крім того, вона збігається із Днем Українського козацтва та Днем захисників та захисниць України.

До переходу на новоюліанський календар в Україні Покрову відзначали 14 жовтня, але вже 2023 року вона змістилася на 1 жовтня. Що ж робити тим, хто поки що не готовий змінити традицію? Чи є це неправильним з погляду церкви? Ось що про це говорив Епіфаній, митрополит Київський та всієї України.

Читайте також: Яка погода на Покрову, такою буде зима: народні прикмети та звичаї великого свята.

Фото: https://www.instagram.com/pomisna.ocu/

“Згодом перейдуть усі на новий календар, але без будь-якого примусу, добровільно. Кожна громада визначатиметься, але я переконаний, що абсолютна більшість буде на новому календарі, – сказав предстоятель ПЦУ журналістам після архієрейського собору у травні 2023 року. - Ми не змушуватимемо громади, які мають бажання залишитися [на старому календарі]. Буде певний перехідний період. Ми не обмежували, не ставили якихось часових рамок. Громади, які не перейдуть зараз, згодом матимуть нагоду долучитися до цього процесу. Я переконаний, що це станеться кілька років".

Таким чином, для парафіян Православної Церкви України та Української греко-католицької церкви не буде порушенням відзначати Покрову-2023 14 жовтня.

"Від княжих часів, славної козаччини і донині наш народ по-особливому шанує заступництво Божої Матері, її благодатний Покров. Протягом багатьох століть її Покров оберігає наш народ, нашу віру, мову, традиції та культуру. Заступництво Божої Матері і в цей час захищає нашу незалежну державу", - розповів Епіфаній про значення свята Покрови Пресвятої Богородиці для України.

Читайте також: Церковний календар на жовтень: список свят за новим стилем.

Фото: https://www.instagram.com/pomisna.ocu/

В цей день церква закликає звернутися до Богородиці з молитвою за кожного захисника та захисницю України, за кожну матір Героя, за всі сім'ї військовослужбовців, їхніх дружин, дітей, сестер та братів. "Богородице, подаруй усім нам перемогу над ворогом, покрий нас і всю Україну від усякого зла чесним твоїм омофором", - говориться в молитві.

Дізнайтеся також, коли відзначатимуть День Святого Миколая у 2023 році.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Що робити з вареними яйцями на Великдень: рецепти швидких і смачних салатів

Які салати можна приготувати на Великдень 2024 - 4 рецепта салатів з додаванням яєць - покрокова інструкція з фото

Світлого Великодня: найщиріші привітання зі святом своїми словами

Як красиво привітати рідних та близьких з Великоднем 5 травня – привітання своїми словами, які можна надіслати в смс

Чому не можна викидати шкаралупу від крашанок: куди її подіти після Великодня

Чому шкаралупу від освячених у церкві яєць не можна викидати, а також куди її можна закопати і як використовувати як добриво