Лайм

Яка погода на Покрову, такою буде зима: народні прикмети та звичаї великого свята

Свято має дивовижну історію

Одне з найбільших православних свят – Покрова Пресвятої Богородиці – цього року припадає на 1 жовтня, а не на 14, у зв'язку з переходом Православної церкви України та Української греко-католицької церкви на новоюліанський календар. theLime вирішив докладніше розповісти про головні прикмети та звичаї цього свята.

Читайте також: В Україні з 1 вересня переходять на новий церковний календар: повний список святкових дат.

За легендою, цього дня військо взяло в облогу Константинополь. Жителі міста звернулися до Божої Матері у молитві із проханням про спасіння. Богородиця постала перед людьми та покрила їх своїм покровом (омофором). Після цього вороги вже не могли побачити цих людей. Наступного ранку ворог відступив від міста. Є версія, що на морі піднялася велика буря, яка знищила ворожий флот, за іншою версією їх розбили.

Поява Богоматері стала знаковою і після цього люди почали звертатися до неї з молитвами про захист та покров. Так свято і отримало свою назву.

Покрова була найбільшим святом для козаків – цього дня відбувалися вибори нового отамана. Вони вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Пресвяту Богородицю козаки вважали своєю заступницею та покровителькою.

Згідно з народними традиціями, цей день відзначав зустріч осені із зимою, початок вечірніх дівочих посиденьок та осіннього весільного сезону. Назву свята народна етимологія пов'язує з першим снігом, що покривав землю, вказуючи на близькість зимових холодів.

Фото: pinterest.com

Читайте також: Покрова Пресвятої Богородиці: що можна робити у свято та головні заборони.

Народні традиції та звичаї на Покрову

"Покрова накриває траву листям, землю снігом, воду льодом, а дівчат шлюбним вінцем". В українських селах досі дотримуються давньої народної традиції грати весілля після Покрови. Шлюбна пора в Україні – від Покрови до початку Пилипівки. До неї завершувався період сватання та приготування до весілля, що починався після Першої Пречистої.

Дівчата, яким хотіли вийти заміж, молилися: "Свята мати Покровонька, покрий мені головоньку, хоч ганчіркою, аби не зостатися дівкою", "Мати-Покрівонько, покрий Мати сиру Землю і мене молоду".

А на Поділлі дівчата говорили: "Свята мати, Покровонько, завинь мою голову, чи в шматку, чи в онучу — най ся дівкою не мучу!"

Для того, щоб усі члени сім'ї були здоровими, на Покрову старша господиня брала вишитий рушник, що знаходився над іконою Богородиці, і розвішувала його над дверима.

У народі збереглося повір'я, що у Пресвятої Діви є опікун Покров, якого просили: "Батеньку Покров, накрий наш дім теплом, а господаря – добром".

Фото: pinterest.com

Читайте також: Покрова-2023: що треба зробити до одного із найбільших свят українців.

Народні прикмети

1. Яка погода на Покрову, такою буде і зима.

2. Якщо на Покрову випав сніг, то буде він і в день Дмитра.

3. Якщо лист із берези та дуба на Покрову впаде чисто – до легкого року, а нечисто – до суворої зими.

4. Якщо до цього дня не опадає з вишень листя – на теплу зиму.

5. Вранці вітер із півдня, а по обіді з півночі – початок зими буде теплим, але згодом похолодає.

6. Якщо вітер із півдня низовий – зима буде теплою, із півночі горішній – холодною, із заходу – сніговою; якщо протягом дня вітер змінюватиме напрям, то й зима буде нестійкою.

7. На Покрову вітер – весна буде вітряною.

8. Якщо у цей день сніг не покрив землю – не покриє у листопаді та грудні.

9. Відліт журавлів на Покрову – на ранню зиму.

10. Якщо на Покрову сніг буде багато весіль.

11. Білка до Покрови змінить шубку – зима буде гарною.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Покрова Пресвятої Богородиці: що робити дівчатам, щоб зустріти нареченого.
  2. Сильні молитви на Покрову: про що треба просити Пресвяту Богородицю.
  3. Покрова Пресвятої Богородиці: поздоровлення у СМС та яскраві листівки.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також