Лайм

Без обрізки виноград може вимерзнути зимою: як проводити її восени

Корисні поради для городників

Перед зимівлею виноградні кущі потрібно підживити, щоб у ґрунт потрапили поживні елементи, які рослина витратила протягом сезону, а також укрити та обрізати. Обрізка винограду на зиму – одна з найважливіших процедур у догляді, яка захистить культуру від вимерзання. Щоб лоза добре перенесла холод, обрізати її потрібно за правилами.

Існує кілька методів обрізання винограду, кожен із яких має своє право на існування та ефективний у своїх умовах.

Читайте також: Чим укривають виноград на зиму: найкращі способи та матеріали для захисту лози.

Фото: pixabay.com

Техніка різу

Виноград обрізають, залишаючи над брунькою не менше 1/3 міжвузля. Такий сучок захищає бруньки від вимерзання. Садовим варом (садовою замазкою) місце різу не замазують.

Як обрізати дорослий покривний кущ винограду

Як правило, покривні кущі формують в один ярус і не високими, на висоті 40-50 см над ґрунтом. Такі кущі зручно вкривати на зиму. Головне завдання обрізання дорослого куща - зберегти його форму та розмір, а також не дати сильно розростися.

Знаходимо кінчик багаторічного рукава. Недозрілі пагони видаляємо. На верхньому дозрілому і здерев'янілому пагоні відлічуємо 5 бруньок і укорочуємо його на 4-6 бруньки. Чим товщій пагін, тим довше його треба вкорочувати.

На пагоні, що знаходиться ближче до багаторічної частини винограду, відраховуємо дві бруньки і обрізаємо. Не важливо, яка довжина лози залишається, тут потрібні лише дві бруньки.

При осінній обрізці повністю видаляють лозу плодоношення, яка дала врожай. Тому у дорослому сформованому виноградному кущі видаляють практично 4/5 куща, і це абсолютно нормально. Не варто занадто перевантажувати кущі, достатньо якщо на зиму залишиться 12-20 бруньок. Це забезпечить гарну зимівлю, формування великих грон і маленькі компактні кущі.

Дізнайтеся також, як правильно обрізати малину восени, щоб збільшити її врожайність наступного року.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Астрологи назвали 4 знаки Зодіаку, які зможуть залучити більше грошей цього літа

Астрологи назвали знаки Зодіаку, яким вдасться покращити фінансовий стан цього літа - це Тельці, Діви, Скорпіони і Козероги

Як захистити розсаду під час висадки у ґрунт: допоможе корисний розчин

Як розводити фітоспорин для обробки помідорів та іншої розсади перед висадкою у відкритий ґрунт - приготування розчину фітоспорину

Який маникюр зробити на випускний: стильні ідеї для сучасних дівчат

Які варіанти манікюру в нюдових відтінках придивитися на випускний вечір, щоб доповнити образ і виділятися із сірого натовпу