Лайм

Без обрізки виноград може вимерзнути зимою: як проводити її восени

Корисні поради для городників

Перед зимівлею виноградні кущі потрібно підживити, щоб у ґрунт потрапили поживні елементи, які рослина витратила протягом сезону, а також укрити та обрізати. Обрізка винограду на зиму – одна з найважливіших процедур у догляді, яка захистить культуру від вимерзання. Щоб лоза добре перенесла холод, обрізати її потрібно за правилами.

Існує кілька методів обрізання винограду, кожен із яких має своє право на існування та ефективний у своїх умовах.

Читайте також: Чим укривають виноград на зиму: найкращі способи та матеріали для захисту лози.

Фото: pixabay.com

Техніка різу

Виноград обрізають, залишаючи над брунькою не менше 1/3 міжвузля. Такий сучок захищає бруньки від вимерзання. Садовим варом (садовою замазкою) місце різу не замазують.

Як обрізати дорослий покривний кущ винограду

Як правило, покривні кущі формують в один ярус і не високими, на висоті 40-50 см над ґрунтом. Такі кущі зручно вкривати на зиму. Головне завдання обрізання дорослого куща - зберегти його форму та розмір, а також не дати сильно розростися.

Знаходимо кінчик багаторічного рукава. Недозрілі пагони видаляємо. На верхньому дозрілому і здерев'янілому пагоні відлічуємо 5 бруньок і укорочуємо його на 4-6 бруньки. Чим товщій пагін, тим довше його треба вкорочувати.

На пагоні, що знаходиться ближче до багаторічної частини винограду, відраховуємо дві бруньки і обрізаємо. Не важливо, яка довжина лози залишається, тут потрібні лише дві бруньки.

При осінній обрізці повністю видаляють лозу плодоношення, яка дала врожай. Тому у дорослому сформованому виноградному кущі видаляють практично 4/5 куща, і це абсолютно нормально. Не варто занадто перевантажувати кущі, достатньо якщо на зиму залишиться 12-20 бруньок. Це забезпечить гарну зимівлю, формування великих грон і маленькі компактні кущі.

Дізнайтеся також, як правильно обрізати малину восени, щоб збільшити її врожайність наступного року.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Не поспішайте дзвонити сантехніку: дієві лайфхаки для прочищення зливу душу

Експерти з прибирання розповіли, як самостійно прочистити забитий злив в душі і які засоби треба використовувати

На бутерброди, до гарніру і просто так: як приготувати курячу ковбасу вдома

Шеф-кухар Ектор Хіменес-Браво показав, як приготувати курячу ковбасу без добавок вдома

Сало в буряковому квасі - давній рецепт української закуски

Сало в буряковому квасі - стародавній український рецепт, таке сало можна зберігати два тижні