Лайм

Не тільки виноград і малина: які дерева та кущі треба обрізати на зиму

Встигніть зробити до морозів

Осіння обрізка плодового саду – одна з найважливіших процедур у догляді, яка захистить дерева та кущі від вимерзання та забезпечить багатий врожай у майбутньому. Перед зимівлею обрізають виноград, малину, ожину, аґрус, смородину, яблуні, груші та інші рослини. Розповідаємо, яким плодовим культурам рекомендується обрізка восени та коли краще проводити процедуру.

Читайте також: Урожай будете збирати відрами: як правильно обрізати малину восени.

Коли обрізати сад восени

Осіння обрізка плодових дерев і кущів проводиться в період спокою рослин, і для різних культур він може не збігатися. Головний показник того, що варто виконувати процедуру – повна відсутність листя.

Обрізати кущі та дерева краще до того, як температура почне коливатися від плюсу до мінуса. Однак у сонячні та сухі дні обрізку можна виконувати і при невеликих морозах (до -5).

Фото: pixabay.com

Обрізка винограду восени

Осінньої обрізки в основному потребують сорти, які на зиму потрібно утеплювати. Обрізані кущі набагато легше вкрити і простіше доглядати їх весною. Однак деякі городники також обрізають виноград, який зимує без утеплення.

Обрізають виноград після перших невеликих заморозків за два-три тижні після того, як рослина скинула все листя.

Осіння обрізка малини

Осіння обрізка малини (не ремонтантної) проводиться як на початку осені, коли кущі ще вегетують, так і коли на них вже не залишилося листя. Але найкраще обрізати кущі відразу після плодоношення, тобто ще влітку, або хоча б на початку вересня.

Якщо пропустили цей період, виконуйте процедуру, коли з'явиться можливість. Пагони, які плодоносили, зріжте під корінь, а молоді вкоротіть сантиметрів на десять.

Обрізка яблунь

Вважається, що яблуні краще обрізати навесні, але останнім часом садівники все частіше стали виконувати процедуру восени, коли більше вільного часу.

Обрізку яблунь краще встигнути зробити до морозів, оскільки деревина стане ламкою і не буде швидко загоюватися. Восени у дерев зрізають:

  • вовчки;
  • гілки, які виросли нижче першого ярусу;
  • пагони, що ростуть під гострим кутом;
  • гілки, що заважають один одному;
  • всі сухі, хворі, зламані гілки, що ростуть всередину крони.

Фото: pixabay.com

Осіння обрізка груш

Досвідчені садівники рекомендують омолоджувати груші восени. За потреби висоту крони можна знизити на третину, а скелетні гілки прорідити. На старому дереві має залишитися від 5 до 8 основних гілок, розташованих у два яруси.

Сливам, черешням, вишням, абрикосам, аличі, персикам, айві рекомендується проводити восени лише санітарну обрізку.

Обрізка аґрусу, смородини і порічок

Осіння обрізка аґрусу проводиться не тільки з санітарною метою, але й для того, щоб сформувати і омолодити культуру. Прибирають також гілки старше 5 років. Важливо стежити, щоб кущ аґрусу мав гілки різного віку, тому що найбільше плодоносять пагони з трьох до шести років.

На кущах червоної та білої порічок зрізають гілки старше 8-ми років і ті, що виросли за сезон менш ніж на 15 см.

На смородині восени прибирають усі хворі пагони, а також ті, що лежать на землі і ростуть всередину. Для омолодження зрізають всі пагони старше 3-х років. При необхідності проріджують кущ, залишаючи після обрізки 9-12 гілок, частина з яких є однорічною, а частина – приріст поточного сезону.

Осіння обрізка ожини

Крім санітарної, на ожинових кущах проводиться формувальна обрізка. Після збирання врожаю всі пагони, на яких були ягоди, видаляються. Молоді гілки за необхідності проріджують, залишаючи трохи більше 8-10 і вкорочують їх у чверть.

Фото: pixabay.com

Раніше ми розповідали, чим обробити сад восени від шкідників та хвороб: три перевірені засоби.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Рослини-компаньйони: що посадити поруч із помідорами для багатого врожаю

Біля яких рослин краще садити томати, щоб покращити смак плодів, зробити їх великими та захистити від хвороб та шкідників

Як приготувати корисну шаурму, яка не зіпсує фігуру: простий рецепт перекусу

Як у домашніх умовах приготувати ситну шаурму з курячим філе, морквою по-корейськи та сметанним соусом, щоб побалувати свою родину

Сукня з великим коміром - фаворит серед модниць: які фасони вибрати на випускний

Влітку випускниці шукають найкрасивіші сукні на свято. Які варіанти вбрання можна розглянути - читайте в матеріалі