Лайм

Чим обробити сад восени від шкідників і хвороб: три перевірених засоби

Запам'ятайте їхні назви

Восени у садівників закінчується гаряча пора, адже вже зібрано врожай майже всіх фруктів та овочів. У цей час можна завершити важливі роботи в саду та на городі, знезаразити ґрунт, а також підготувати грядки та рослини до зими. theLime вирішив докладніше розповісти про перевірені засоби, якими слід обробити дерева та кущі в середині осені.

Читайте також: Навіщо білити дерева восени і як це правильно робити: поради садівникам.

У середині жовтня, як правило, дерева і кущі починають готуватися до зими: їх кора потовщується, а бруньки повністю закриваються і стають невразливими для морозів. Разом із рослинами до зими готуються хвороби та шкідники – холодну пору року вони проведуть у неактивному стані у вигляді спор, лялечок, відкладених яєць. Щоб не дати їм розвинутися та захистити сад, можна використовувати препарати, якими не можна обприскувати дерева та чагарники у період вегетації (по листю).

Осінню обробку саду необхідно проводити тоді, коли повністю опало листя, але ще зберігаються плюсові температури (оптимально +5°С). Обприскувати при мінусових температурах не варто.

Читайте також: Чи потрібно прибирати опале листя в саду восени: аргументи за і проти.

Якими препаратами обробити сад восени від шкідників та хвороб?

Мідний купорос

Мідний купорос – давно відомий та популярний серед садівників препарат. Для осіннього обприскування саду його застосовуємо в концентрації 300 г на 10 л води (у склянці об'ємом 200 мл - 210 г). А якщо до мідного купоросу додати вапно, то вийде популярна у садівників всього світу бордоська суміш. Слід зазначити, що при її приготуванні потрібно дотримуватися певних правил. Для пізньоосіннього викорінюючого обприскування можна використовувати 3% розчин цього фунгіциду.

Фото: pinterest.com

Залізний купорос

Для "чистого" саду, що умовно не хворіє, робимо концентрацію 200-300 г на 10 л води (у склянці об'ємом 200 мл - 180 г), якщо ж сад хворів, то 500 г на 10 л води. Можна також змішати для більшого ефекту "Карбамід" і залізний купорос, причому в тих же концентраціях, зробивши так звану бакову суміш. До речі, за допомогою 3% розчину залізного купоросу можна провести ефективну боротьбу з лишайниками на стовбурах і гілках дерев, адже саме в їхній пористій структурі часто й комфортно зимують збудники хвороб і комахи-шкідники.

Фото: pinterest.com

"Карбамід"

"Карбамід" (сечовина) знищує спори інфекцій та відкладені на корі яйця комах-шкідників, будучи, по суті, і фунгіцидом, і інсектицидом. Головне – правильно підібрати його концентрацію. І тут все залежить від ступеня зараження рослин. Якщо минулого сезону в саду не було епідемій будь-яких хвороб чи нашестя комах-шкідників, то його умовно можна вважати "чистим". У цьому випадку "Карбамід" застосовуємо в концентрації 200-300 г на 10 л води (у склянці об'ємом 200 мл - 130 г). Якщо ж у саду були проблеми: парша, борошниста роса, попелиці тощо, слід використовувати міцніший розчин: 500, а то і 700 г на 10 л води.

Фото: pinterest.com

Цікаві новини для вас:

  1. Дочекайтеся, коли настануть холоди: коли садити озиму моркву у 2023 році.
  2. Без обрізки виноград може вимерзнути взимку: як проводити її восени.
  3. Озимий часник прийнято садити після Покрови: якою має бути погода.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Боюся найбільше у житті: Костянтин Грубич висловився щодо можливої мобілізації сина

Український телеведучий Костянтин Грубич зізнався, що боїться відпускати на фронт свого 27-річного сина Ярослава

Наталія Могилевська показала теплі обійми з прийомною донечкою: рідкісне фото

Наталія Могилевська показала молодшу доньку Софію з нагоди Дня вишиванки - що відомо про дівчаток, яких удочерила співачка

Молодий Чарльз і Єлизавета II: палац показав небачені раніше портрети королівської родини

Букінгемський палац показав архівні портрети королівської родини - на кадрах позували Чарльз III, Єлизавета II та інші