Лайм

Досвідчені садівники ніколи не забувають про пізньоосінній полив саду: навіщо це робити

Запам'ятайте ці прості правила

Після збирання врожаю слід підготувати плодові дерева до зими. Їх необхідно підживити, щоб захистити від холоду та хвороб, і побілити гашеним вапном, фарбою або глиною. Також необхідно провести пізньоосінній полив саду, щоб дерева краще адаптувалися до морозів. theLime докладніше розповідає, як це правильно зробити і коли.

Читайте також: Чим обробити сад восени від шкідників та хвороб: три перевірених засоби.

Фото: pixabay.com

Полив дерев – невід'ємна частина комплексного догляду за садом. Важливо не припиняти регулярні поливи наприкінці літа та навіть восени. Багато недосвідчених садівників вважають, що якщо врожай зібраний, то полив не потрібен. Але це не так. Навіть коли дерево вже "засинає", не можна допускати пересихання ґрунту.

За пару тижнів до початку стабільних морозів сад потрібно рясно полити. Так, щоб глибина зволоженості ґрунту перевищувала 120-150 см. Волога земля промерзає набагато повільніше, ніж суха, і це дає деревам більше часу, щоб адаптуватися до морозів.

Якщо ґрунт пересохнув, то це призведе до того, що пересушеними стануть коріння, гілки, кора. Часто саме недолік вологи стає причиною того, що дерева частково чи повністю замерзають узимку.

Читайте також: Перекопайте та внесіть добрива у ґрунт: як правильно підготувати грядки до зими.

Як правильно проводити пізньоосінній полив?

1. Ґрунт під дорослими деревами зволожуємо на глибину не менше 1 м, а під молодими деревами та плодовими кущами – близько 60-70 см.

2. Під молоде дерево виливаємо від 40 л води, під середньорослі дорослі дерева – від 50-70 л води, під високорослі – від 100 л води.

3. Вологозарядний полив проводимо у декілька етапів. Поливаємо сад через день, щоб вода встигала вбратися в ґрунт, не застоювалася і не перекривала доступ кисню до коріння.

4. Потрібно стежити за тим, щоб ґрунт досить глибоко промокав. Повторюємо рясні поливи за потреби. Для дерев правильний вологозарядний полив дуже важливий. Пересушена кора не зможе захистити дерева в мороз, шкідники легко проникнуть у деревину, а хвороби атакуватимуть ослаблені рослини.

5. Пізньоосінній вологозарядний полив проводять після масового листопаду. У цей період температура вже не перевищує +2-5°С, рух соку в гілках і коренях значно знижується, споживання вологи суттєво уповільнюється. Якщо глибоко полити дерева раніше цього періоду, це може спровокувати не засинання, а пробудження дерев, особливо це вплине на молоді деревця.

Проводять вологозарядні поливи, як правило, у листопаді, коли температури ще плюсові, бувають нічні заморозки, але земля ще не почала промерзати.

Фото: pinterest.com

Цікаві новини для вас:

  1. Які рослини треба обов'язково вкривати на зиму, щоби вони не вимерзли.
  2. Без обрізки виноград може вимерзнути взимку: як проводити її восени.
  3. Чим підживити грядку перед посадкою озимого часнику: кращі осінні добрива.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Не лише у Єфросиніної і Денисенко: у кого з відомих українок чоловіки служать у ЗСУ

Чимало знаменитих жінок чекають своїх чоловіків з війни. Серед них - Маша Єфросиніна, Наталка Денисенко, Марічка Падалко, Людмила Барбір

Павло Зібров показав мальовничі краєвиди з вершини "Батьківщини-Матері"

Павло Зібров побував на вершині величного монументу Батьківщина-Мати. Він показав красиві краєвиди Києва

Рано чи пізно ми всі воюватимемо: лідер гурту "Друга Ріка" розповів, чи варто мобілізувати артистів

Валерій Харчишин розповів, що думає про мобілізацію артистів. Музикант активно допомагає українській армії