Лайм

Рецепт "Миколайчиків" - традиційних медових пряників, які готують на День Святого Миколая

Такі смаколики прийнято дарувати дітям

В Україні День Святого Миколая 2023 за новим церковним календарем святкують 6 грудня. Подарунки для слухняних дітей – не єдина традиція цього свята. Також прийнято пекти "миколайчиків" – особливе печиво з медового тіста. Рецептом цієї святкової страви ділиться наLime.

Інгредієнти: 4 склянки борошна, 1 ложка соди, 150 г маргарину, 2 яйця та 2 жовтки, 1 склянка цукру, 150 г меду, спеції - корицю, ванільний цукор, імбир, мускатний горіх, кардамон. Для глазурі – 150 г цукрової пудри, 2 білки.

Читайте також: Перед Миколаєм або на Різдво: в які дати потрібно ставити ялинку на 2024 рік.

Фото: Getty Images

Приготування:

Цукор збиваємо з яйцями за допомогою міксера до однорідної консистенції.

Борошно просіюємо через сито в широку миску. Додаємо чайну ложку соди та натираємо маргарин на великій тертці.

Щоб надати тісту аромату, в сотейнику розтоплюємо невеликий шматочок вершкового масла (близько 30 г) і додаємо мед. Коли мед трохи підігріється, всипаємо прянощі у сотейник. Не доводьте мед до кипіння, а просто перемішайте.

Маргарин перемішуємо з борошном і вливаємо збиті яйця з цукром.

Злегка замішуємо тісто, після чого додаємо теплий мед із олією. Якісно перемішуємо тісто, і якщо воно виходить занадто рідким, можна додати ще 1 склянку борошна.

Тісто для "миколайчиків" має бути густим, пружним. Накрийте його харчовою плівкою та поставте в холодильник на півгодини.

Читайте також: День Святого Миколая: що можна і не можна дарувати дитині.

Охолоджене тісто розкочуємо качалкою на присипаній борошном поверхні.

Печиво вирізаємо за допомогою форм, які є у вас вдома. Крім форми "дідуся" Миколая, можна використовувати зірку чи місяць.

Деко застилаємо пергаментом, зверху викладаємо пряники і ставимо в розігріту до 180 градусів духовку на 20-30 хвилин (з конвекцією випічка приготується швидше).

Два білки, охолоджені в холодильнику, збиваємо з 150 г цукрової пудри. Коли пряники будуть готові, охолоджуємо їх та прикрашаємо глазур'ю. Глазур можна змішати з харчовими барвниками, щоб вона була яскравою та святковою.

Щоб нанести глазур на пряники, можна використовувати кондитерський шприц або прості харчові пакети з отвором у куточку.

Раніше ми розповідали, коли нові дати важливих церковних свят у грудні 2023 року.

Цікаві новини для вас:

Як спекти шоколадні пряники до Дня святого Миколая: простий рецепт з какао.

Нетрадиційний салат олів'є: як приготувати його по-новому з тунцем і без майонезу.

Топ-5 страв на Різдвяний піст: що готувати, коли не можна м'ясо, молоко та яйця.

Новини партнерів

Читайте також

Не поспішайте дзвонити сантехніку: дієві лайфхаки для прочищення зливу душу

Експерти з прибирання розповіли, як самостійно прочистити забитий злив в душі і які засоби треба використовувати

На бутерброди, до гарніру і просто так: як приготувати курячу ковбасу вдома

Шеф-кухар Ектор Хіменес-Браво показав, як приготувати курячу ковбасу без добавок вдома

Сало в буряковому квасі - давній рецепт української закуски

Сало в буряковому квасі - стародавній український рецепт, таке сало можна зберігати два тижні