Лайм

Куди Миколай кладе подарунки для дітей: традиції свята, які варто знати батькам

Не забудьте про цю традицію

Через те, що ПЦУ перейшла з 1 вересня на новоюліанський календар, змістилися дати церковних свят – цього року українці відзначатимуть День Святого Миколая не 19 грудня, а 6 грудня. theLime вирішив докладніше розповісти, як прийнято в Україні готуватися до цього свята та відзначати його.

Читайте також: Перед Миколаєм або на Різдво: у які дати потрібно ставити ялинку на 2024 рік.

Фото: pixabay.com

Миколай Чудотворець, також відомий як Святитель Миколай, архієпископ Мир Лікійських – це великий угодник Божий, який народився в сім'ї аристократів у III столітті у малоазіатському місті Патару. Ще дитиною він виявляв любов до Бога: вивчав Святе Письмо, ходив у храм, молився. Святий Миколай у кожній країні має своє ім'я: Микола, Міклаш, Йолупуккі, Сейнт Ніколаус, Сантаклос, Фадер Крісмас, Пер Ноель, Сінтер Клаас.

Цього дня у всіх храмах проводять божественні літургії, присвячені святителю Миколаю. Можна піти до церкви, поставити свічку, помолитися. Також прийнято дарувати подарунки дітям і не лише. Сам святитель все своє життя всіляко допомагав бідним, тому подарунок близькій людині цього дня вважається подарунком від самого Миколая, що символізує його присутність поряд із нами.

Також 6 грудня можна привітати із Днем ангела всіх, хто носить це ім'я.

Фото: pixabay.com

Читайте також: День Святого Миколая: що можна і не можна дарувати дитині.

За кілька днів до свята діти пишуть святому Миколаю листи зі своїми побажаннями, потім відправляють їх поштою, віддають "помічникам Миколая" або кладуть за вікно.

Також напередодні свята можна залишити на вікні "презент" для самого Святого Миколая (наприклад, печиво) та його помічників – оленів (моркву).

Подарунки від Миколая, як правило, купують батьки, бабусі та дідусі. В Україні їх прийнято класти під подушку, у тапочки чи взуття, біля ліжка чи під ялинку, якщо її вже прикрасили, а в інших країнах – у спеціальні шкарпетки, які розвішують біля каміна.

У день перед святом діти згадують усі свої добрі та злі вчинки та зважують: чого за рік було більше. Якщо дитина була слухняною та ввічливою, вранці 6 грудня вона обов'язково знайде під подушкою подарунок від Святого Миколая, а якщо неслухняною – різочку. Вона є своєрідним попередженням дитині, що настав час задуматися над своєю поведінкою і виправитися.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Миколай по Україні ходить: найцікавіші факти про шанованого Святого, що варто знати дітям.
  2. П'ять важливих справ, які варто зробити на День святого Миколая.
  3. Молитви святому Миколаю про захист сім'ї та здоров'я дітей.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Якщо не встигли спекти паску: найпростіший рецепт крафіна, який можна приготувати до свята

Як у домашніх умовах приготувати незвичайну паску-крафін на дріжджовому тісті, щоб здивувати гостей та побалувати близьких на Великдень 

Чи можна пекти паски у Страсну п'ятницю: народні традиції і що говорить церква

Чому паски можна пекти у Страсну п'ятницю, яка у 2024 році випадає на 3 травня, а також що ще обов'язково потрібно зробити в цей день

Навіть коли оточені людьми: які знаки Зодіаку завжди почуваються самотніми

Які знаки Зодіаку відчувають себе самотніми та чому, розповіли фахівці - у списку опинилися Водолії, Тельці, Діви, Козероги