Лайм

Топ-5 страв на Різдвяний піст: що готувати, коли не можна м'яса, молока і яєць

Варіанти смачного пісного меню

Щороку перед святкуванням Різдва Христового віряни дотримуються 40-денного посту, який називають Різдвяним. Оскільки 1 вересня Православна церква України перейшла на новоюліанський церковний календар, змістилася дата Різдва – у 2023 році в Україні його святкуватимуть 25 грудня, а не 7 січня, і таким чином Різдвяний піст триватиме з 15 листопада до 24 грудня. theLime підібрав кілька варіантів простих рецептів для пісного меню, з якими впорається навіть господиня-початківець.

Читайте також: Як харчуватися під час Різдвяного посту-2023: список дозволених страв.

Пісний борщ

Інгредієнти: варені буряки (2 шт.), цибуля (2 шт.), морква (1 шт.), перець чорний горошком, перець запашний, корінь петрушки, сік лимона, рослинна олія.

Приготування:

Буряк необхідно заздалегідь відварити, потім натерти на тертці.

У каструлю з окропом додаємо дрібно нарізану цибулю, перець чорний горошком і запашний, дрібно нарізаний корінь петрушки. Коли трохи покипить, додаємо натертий буряк.

У скороді з олією підсмажуємо дрібно нарізану цибулю і натерту моркву. Додаємо їх у пісний борщ. Наприкінці заправляємо соком лимона.

Фото: instagram.com/oksana_dorosh_rezeptu

Риба у томаті

Інгредієнти: філе хека (1,5 кг), борошно, томатний соус, сік або кетчуп (400 г), вода (170 г), цукор (100 г), рослинна олія (100 г), оцет 9% (50 г), цибуля (2 шт.), сіль.

Приготування:

Рибу промиваємо, філе розрізаємо на акуратні шматочки. Обвалюємо в борошні і обсмажуємо рибу до готовності на сковороді.

Для соусу беремо цибулю, нарізаємо її півкільцями, окремо змішуємо томатний соус, цукор, олію, воду, оцет і сіль за смаком. Все перемішуємо або подрібнюємо у блендері до однорідного стану.

У глибокий посуд викладаємо шарами соус, рибу, цибулю півкільцями. Чергуємо шари, поки не використаємо всі інгредієнти. Відправляємо рибу в холодильник маринуватися приблизно на 5 годин.

Фото: instagram.com/bonitavkusnoo

Читайте також: Оригінальна заміна дерунам: як приготувати пісні капустяники з картоплею.

Гуцульський салат із буряком

Інгредієнти: буряк (3 шт.), квашена капуста (150 г), квасоля (200 г), чорнослив (150 г), часник (1 зубчик), сіль, перець, олія для заправки.

Приготування:

Буряк заздалегідь відварюємо або запікаємо у духовці. Потім чекаємо, поки охолоне, і нарізаємо кубиками.

Окремо відварюємо квасолю або купуємо консервовану.

Чорнослив заливаємо окропом, нарізати шматочками приблизно однакового розміру із буряковими.

Часник можна не додавати, а можна вирізати серединку, щоб не було різкого запаху та дрібно нарізати 1 зубчик.

Змішуємо всі інгредієнти, солимо, перчимо.

Заправляємо олією і подаємо до столу.

Фото: instagram.com/cookery_chronicles

Кускус з овочами

Інгредієнти: кускус, баклажани, морква, цибуля, кабачок, болгарський перець, часник, в'ялені чи свіжі томати, зелень.

Приготування:

Всі овочі ретельно промиваємо у проточній воді, нарізаємо кубиком і обсмажуємо на сковороді на рослинній олії.

В окремій каструлі запарюємо кускус.

Змішуємо кускус з овочами та доводимо до смаку за допомогою солі, перцю та інших спецій. Вливаємо сік з одного апельсина, додаємо вершкове масло та ретельно перемішуємо.

Також до страви можна додати подрібнену кінзу, петрушку, листя базиліка, трохи м'яти.

Накриваємо кришкою на 10-15 хвилин, щоб змішалися всі аромати, потім подаємо до столу.

Фото: instagram.com/mam_alama7

Читайте також: Простий рецепт пісного меню: як приготувати голубці з грибами та пшоном.

Пиріг з яблуками

Інгредієнти: борошно (200 г), апельсиновий сік (150 мл), цукор білий або коричневий (100 г), олія без запаху (0,33 склянки), лимонний сік (30 мл), харчова сода (1 ч. л.), сіль (0,5 ч. л.), яблука (3 шт.).

Приготування:

Яблука миємо, чистимо від шкірки, вирізаємо серцевину з насінням і нарізаємо акуратними часточками. Розчиняємо соду в 2 ст. л. кип'яченої води.

В окрему миску просіюємо борошно через сито.

Форму для випічки вистилаємо пергаментним папером або змащуємо маслом і присипаємо панірувальними сухарями. Потім викладаємо на дно порізані яблука.

У глибокому посуді змішуємо цукор, апельсиновий та лимонний соки, сіль та олію. Перемішуємо вінчиком або міксером доти, доки сіль та цукор не розчиняться.

Потім вводимо в цю суміш просіяне борошно і ретельно розмішуємо, а слідом розчинену у воді соду. Перемішуємо вінчиком тісто має почати пузиритися і збільшиться в обсязі.

Перекладаємо його у форму поверх нарізаних яблук, рівномірно розрівнюючи силіконовою лопаткою.

Заздалегідь розігріваємо духовку до 190°С. Ставимо форму в гарячу духовку та випікаємо приблизно 50 хвилин – 1 годину. Готовність можна перевірити дерев'яною шпажкою або зубочисткою.

Вимикаємо духовку і залишаємо готовий пиріг остигати в ній. Перед подачею пісний яблучний пиріг можна посипати цукровою пудрою.

Фото: instagram.com/sweetcandy.sue

Цікаві новини для вас:

  1. Пісна випічка нашвидкуруч: як приготувати рогалики з маком на воді.
  2. Як приготувати пісний майонез – заправку для салатів, у рецепті якої немає яєць.
  3. Як приготувати пісну шарлотку з яблуками: простий рецепт без яєць.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як зберігати горіхи, щоб вони довше були свіжими: важливі правила

Експерти розповіли, де і як краще зберігати горіхи, щоб вони якомога довше залишалися хрумкими та смачними

Рибний пиріг з тіста філо за пів години - рецепт Джеймі Олівера

Британський шеф-кухар Джеймі Олівер показав, як він готує рибний пиріг з тіста філо за 28 хвилин

Тренуємо увагу: знайдіть 5 відмінностей на осінній картинці

Головоломки тренують мозок і увагу - знайдіть 5 відмінностей на осінній картинці