Лайм

Що робити з кактусом, який жовтіє: правила догляду за хворою рослиною

Світло і температура — найважливіші фактори, які необхідно враховувати

Багатьом із нас у холодну пору року не вистачає яскравих барв. Як варіант – зробити у себе вдома невеликий зимовий сад із кімнатними рослинами. Але якщо ви боїтеся, що не впораєтеся з такими вибагливими квітами, як, наприклад, орхідеї, радимо спочатку купити один або кілька кактусів. theLime докладніше розповідає, як за ними доглядати і що робити, якщо рослина почала жовтіти.

Читайте також: Як доглядати за кактусом: часті помилки і міфи про домашню рослину.

Як підібрати контейнер і ґрунт для кактусів

При виборі розміру вазону або контейнера необхідно враховувати вид рослини та розміру кореневої системи, що залежить від віку. Як матеріал для ємності краще використовувати глину. У глиняному горщику ґрунт швидко просихає та охолоджується. Але можна використовувати і пластмасу. Форма контейнера повинна бути круглою, а також мати дренажну систему.

Підбираючи субстрат, варто пам'ятати, що він повинен бути пухким, низькокислотним, а також повітря- та водонепроникним. Зазвичай для кактусів беруть суміш листової землі, річкового піску (1:1) і додають торф та деревне вугілля.

Фото: pixabay.com

Які умови необхідні для кактусів

Світло і температура найважливіші фактори, які слід враховувати, якщо ви хочете, щоб кактус нормально розвивався. Кактуси дуже світлолюбиві та за нестачі світла їм не допоможуть ані тепло, ані волога для нормального розвитку.

Ідеально – найбільш сонячне місце у приміщенні. Вазон із кактусом потрібно ставити саме на підвіконня, а не на полички та інші підставки. Тільки в період спокою, який у сукулентів проходить узимку, їх можна помістити в тінь.

Зимувати рослини можуть за температури від +5°С до +15°С. Після зимівлі "привчати" кактуси до прямого сонця потрібно поступово.

Поливати кактуси необхідно лише в період вегетації, що триває від закінчення весни до початку осені. Взимку вода кактусам не потрібна. Поливати можна як у ємність, так і в піддон, коли ґрунт добре просохне. І запам'ятайте: краще недолити, ніж перелити.

Фото: pixabay.com

Читайте також: Що робити з "жіночим щастям", яке не цвіте: правила догляду за спатифілумом.

Чому кактус жовтіє?

Якщо кактус почав жовтіти, можливо, йому не вистачає поживних речовин. У цьому випадку можна підживити сукулент комплексним добривом та забезпечити максимально комфортні умови. Також можна пересадити рослину та підібрати більш якісний ґрунт.

Кактуси також можуть жовтіти, якщо на них є паразити-кліщі або порушений режим поливу. У першому випадку – рослину потрібно обробити відповідним фунгіцидом та зробити суху пересадку. А в другому – зменшити кількість рідини та стежити, щоб кактус не переохолоджувався.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Як захистити кімнатні рослини взимку, якщо у квартирі холодно.
  2. Топ-10 кімнатних рослин, які вимагають мінімум догляду та прикрасять будь-який будинок.
  3. 4 нешкідливих на вигляд рослини, які не варто тримати в спальні.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як правильно висаджувати помідори у ґрунт і що покласти у лунку, щоб гарно прижилися

Як посадити розсаду помідорів у відкритий ґрунт, якщо вона витягнулася - поради городникам з відео, добрива для томатів

Як одягнути донечку на випускний в садочок: стильні образи для маленьких модниць

Які фасони суконь та варіанти декору на них приглянути для дівчаток для випускного у дитячому садку, щоб виділятися з натовпу  

Потрібна інша упаковка: які продукти в жодному разі не можна зберігати у пакетах

Які овочі, фрукти, зелень та інші продукти не слід відправляти на зберігання в поліетиленових пакетах, а також що використовувати для цього