Лайм

Що робити з "жіночим щастям", яке не цвіте: правила догляду за спатифілумом

Рослину дуже легко "привести до тями"

Спатифілум, також відомий як "жіноче щастя" - один із найпопулярніших вазонів серед любителів домашніх рослин. Його цінують за витончений зовнішній вигляд і властивість очищувати повітря. Однак "жіноче щастя" може ні з того ні з сього перестати цвісти. Видання Gardener Report пояснило причини такої поведінки квітки, а також правила догляду за нею.

Читайте також: Орхідея не цвіте: лайфхаки досвідчених квітникарів, які допоможуть розбудити квітку.

Фото: Getty Images

1. Забагато добрив

Природне місце існування спатифілума - тінисті тропічні ліси з помірно родючим грунтом. Саме тому часте підживлення може лише нашкодити "жіночому щастю". Рослина має порівняно повільні темпи розвитку, тому, якщо ви вносили добрива занадто часто або у високій концентрації, це стимулює надмірне зростання листя з меншою кількістю квіток.

Для спатифілуму рекомендується використовувати звичайне рідке добриво для кімнатних рослин у половині чи навіть чверті дози. Зазвичай необхідно використовувати його лише один раз весною, а потім ще раз влітку. Так "жіноче щастя" отримає достатньо поживних речовин для підтримки росту і цвітіння.

2. Невідповідний сезон

"Жіноче щастя" зазвичай цвіте навесні та влітку, а восени та взимку перебуває у стані спокою. Звичайно, в магазині ви можете купити вазон із гарними квітами у будь-яку пору року. Але професійні виробники використовують гіберелінову кислоту, яка стимулює цвітіння спатифілуму, щоб зробити його привабливим для продажу.

Єдине рішення — набратися терпіння та почекати, поки спатифілум знову почне цвісти навесні чи влітку. Це повторює сезонний цикл цвітіння "жіночого щастя" у природному середовищі рослини.

Читайте також: Допоможе звичайний чорний чай: прості способи змусити фіалку цвісти.

3. Неправильне освітлення

Спатифілум найкраще росте поза прямими сонячними променями. Якщо світла забагато, листя рослини стає жовтим, а фотосинтез уповільнюється. Надмірне пряме сонячне світло є частою причиною загибелі "жіночого щастя". Може бути і навпаки, якщо вазон розташований у дуже тінистому місці і не має достатньої кількості світла, рослина може дати пишне листя без жодної квітки.

Щоб спатифілум зацвів, переставте вазон у добре освітлене місце без доступу прямих сонячних променів. Як тільки ви знайдете місце з оптимальним балансом світла, "жіноче щастя" може зацвісти протягом найближчих тижнів.

Фото: Getty Images

4. Низька вологість

Якщо вологість дуже низька через опалення в приміщенні або протяги,кінчики листя спатифіллуму стають коричневими, а сама рослина не цвіте.

Збільшіть вологість, обприскуючи листя жіночого щастя через день. Завжди поливайте спатифілум рясно, щоб зайва вода стікала з горщика після кожного поливу. При цьому важливо забезпечити корінню хороший дренаж, щоб воно не знаходилося у воді постійно.

Читайте також: Чому пропадає фікус: часті помилки у догляді, як допомогти пальмі.

5. Незріла рослина

"Жіноче щастя" зазвичай цвіте більш рясно, коли стає більшим і дорослішим. Якщо спатифілуму всього близько року, він може взагалі не зацвісти. Незріла рослина всі ресурси переправляє на розвиток кореневої системи і більшого листя, яке потім забезпечує енергію для подальшого розвитку квітів.

Якщо молодий спатифілум виглядає здоровим, продовжуйте вирощувати його у правильних умовах, і наступного року він може порадувати вас квітами.

6. Занадто холодно чи жарко

Оптимальний діапазон температур для росту та цвітіння "жіночого щастя" становить від 20 до 29 ° C протягом дня і приблизно 15-23 ° C вночі. Будь-які тривалі відхилення від цього діапазону можуть призвести до того, що спатифілум не цвістиме.

Якщо температура нижча 15°C, це може призвести до затримки розвитку та значно меншої кількості квітів. Тоді як температура, що перевищує 30°C, робить рослину млявою і слабкою. Тому важливо уникати розміщення вазону поряд з будь-яким джерелом тепла в приміщенні, а також тримати його далеко від протягів та холодних підвіконь. Якщо "жіноче щастя" знаходиться на підвіконні, переконайтеся, що його листя не торкається шибок і скла.

Дізнайтеся, які кімнатні рослини допоможуть очистити повітря у приміщенні.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Тягнуться до мистецтва: астрологи назвали найбільш артистичні знаки Зодіаку

Представники яких знаків Зодіаку можуть надихати інших за допомогою музики, живопису, малювання, пісень, танців або фотографії 

Як довго можна зберігати варені яйця і що з них приготувати

Який термін зберігання варених яєць за кімнатної температури і в холодильнику, а також як приготувати яйця по-шотландськи в домашніх умовах

Помідори висаджують у травні: сприятливі дати за місячним календарем

Які дні за місячним календарем найбільш сприятливі для висадки розсади помідорів у відкритий ґрунт, а також як потрібно підготувати рослини