Лайм

Коли знімати укриття з троянд після зими, щоб не загубити квіти через раптові заморозки

Візьміть собі на замітку

Щоб троянди добре пережили зимові холоди, досвідчені садівники вкривають кущі різними матеріалами перед першими заморозками. Але навіть навесні ці рослини можуть постраждати і загинути від перепаду температур, якщо їх невчасно відкрити. theLime вирішив докладніше розповісти, як і коли це необхідно робити, щоб не втратити квіти.

Читайте також: Чим небажано вкривати троянди на зиму: є ризик закисили грунт і привабити гризунів.

Фото: pixabay.com

Провітрюємо

Вперше троянди відкриваємо після зимових холодів, щоб провітрити. Як правило, це робимо у березні-квітні, коли на вулиці вже досить тепло. Гілки оглядаємо, одразу обрізаємо хворі, поламані та почорнілі. Якщо залишити їх, то троянди довго хворітимуть, витрачатимуть сили на відновлення і не зможуть утворити нові пагони. Зрізи обробляємо зеленкою, а весь кущ – бордоською рідиною. Потім знову вкриваємо.

Після того, як троянди "подихали", укриття залишаємо зверху, а з боків відкриваємо, особливо вдень. Таким чином рослини поступово звикають до перепадів температур. Увечері накриваємо їх повністю. Можна використовувати будь-який нетканий матеріал білого кольору, щоб він відштовхував сонячне світло, і квіти не отримали сонячні опіки.

Читайте також: Експерти назвали садові рослини, які в жодному разі не можна обрізати у лютому.

Залишаємо відкритими торці

Орієнтуючись на стан ґрунту та температуру повітря, можна дізнатися, коли залишати троянди відкритими в нічний час. Перевіряємо ґрунт – якщо він відтанув на штик лопати, значить, коріння вже отримує харчування. Укриття потроху звільняємо, прибираємо гілки та стару мульчу. Робимо це все акуратно, щоб не пошкодити ствол та гілки куща.

Занадто раннє відкриття загрожує підмерзанням квіткових бруньок. Якщо з цією процедурою запізнитися, то троянди можуть запаритися.

Відкриваємо повністю

Остаточно прибираємо укриття з троянд, орієнтуючись на погоду. Основні ознаки: відтавання ґрунту на 20 см, тепла погода вдень, невеликі нічні заморозки. Досвідчені дачники радять повністю прибирати укриття, коли бруньки зростуть на 2-4 см. Це означає, що рослина вже ожила, і її коренева система функціонує нормально.

Бажано відкривати троянди у похмурий день, без вітру та дощу, щоб квіти адаптувалися до свіжого повітря. Не рекомендується одразу їх підв'язувати, потрібно дати їм час самим випростатися та піднятися. За кілька днів вже можна ставити опори.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Орхідея не цвіте: лайфхаки досвідчених квітникарів, які допоможуть розбудити квітку.
  2. Як зробити із бананової шкірки корисне домашнє добриво для кімнатних рослин.
  3. Чому в'януть орхідеї: експерти назвали помилки у догляді за квітами у зимовий період.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Швидко і корисно: рецепт запашної сирної запіканки з яблуками

Сирна запіканка з яблуками - корисний та швидкий сніданок для всієї родини, який можна приготувати і в духовці, і в мультиварці

Яку сукню вибрати на випускний, щоб мати приголомшливий вигляд: наймодніші фасони

Які фасони випускних суконь у тренді влітку 2024 року, а також чим їх доповнити для створення стильного та красивого образу

Експерт назвав 4 предмети, які в жодному разі не можна чистити оцтом

Які предмети та поверхні в будинку категорично не можна чистити оцтом, чому він небезпечний для них, а також чим його замінити