Лайм

Пікіровка розсади: як розділити рослини і не пошкодити їхнє коріння

Зробити це можна двома способами

У березні багато городників займаються посівом насіння у невеликі ємності, вносять різні добрива, а також пікірують рослини. Пікірування – це пересадка розсади із великої ємності в індивідуальні контейнери. theLime вирішив розповісти, як розділити розсаду, коріння якої переплелося між собою.

Читайте також: Як пікірувати розсаду перцю та баклажанів: покрокова інструкція з відео.

Майбутній розмір рослин багато в чому залежить від того, в якому контейнері вони ростуть. Якщо вчасно не пікірувати та не проріджувати сіянці, рослини будуть маленькими та слабкими. Крім того, без проріджування та поділу розсади овочів урожай буде низьким.

Метод проріджування чи розсаджування залежить від цілей: якщо рослини посіяні з великим запасом, розсаду можна просто проредити – видалити зайві сходи ножицями. Якщо потрібно багато розсади, доведеться зайнятися пікіровкою. Сигналом для неї є наявність 2-3 справжніх листків.

Фото: pixabay.com

Сухий спосіб

Розділити загущену розсаду, коріння якої переплелося між собою, можна двома способами "сухим" та "мокрим".

При "сухому" методі ґрунт у ємностях необхідно трохи підсушити до розсипчастого стану. Для цього полив варто припинити за кілька днів. Важливо провести пікірування до того, як сіянці почнуть в'янути.

Перед вилученням розсади з ємності її стінки потрібно "помасажувати", що допоможе розпушити ґрунт. Далі ґрунту потрібно допомогти ссипатися з коріння. Після цього пучок сіянців необхідно поставити у склянку з водою кімнатної температури. Їх потрібно акуратно діставати по одному і розсаджувати у склянки.

Читайте також: Коли і чим підживлювати розсаду помідорів, щоб вона була міцною та здоровою.

Мокрий спосіб

Для "мокрого" методу необхідно підготувати відро з теплою водою. Рослини потрібно витягнути з контейнера разом із кореневою грудкою і занурити у воду. Через 5-10 хвилин частина ґрунту відокремиться від коренів сама по собі. Через ще 5-10 хвилин рослини слід акуратно струсити до цього моменту більша частина ґрунту зійде, а коріння розплутається.

Фото: pinterest.com

Цікаві новини для вас:

  1. Починайте в кінці березня: оптимальні терміни для посіву айстр на розсаду.
  2. Що додати в ґрунт при посіві помідорів, щоб отримати здорову розсаду.
  3. Вранці або ввечері: коли краще підсвічувати розсаду, щоб вона не витягувалася.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Мерехтливі крашанки - цьогорічний хіт: лайфхак з червоним вином до Великодня

Як у домашніх умовах пофарбувати крашанки у солодкому вині, щоб вони блищали та переливались на святковому столі на Великдень  

Балетки в сіточку – найбажаніший тренд цього сезону: на які моделі звернути увагу

Які варіанти жіночого взуття на плоскій підошві в сіточку доглянути на теплу весну та літо, як носити та з чим поєднувати балетки 

Як зробити смачну паску швидко: найпростіший рецепт до свята

Як у домашніх умовах швидко приготувати смачну паску, щоб здивувати своїх близьких або порадувати друзів чи гостей на Великдень