Лайм

Підживлення винограду – важливий етап у догляді за культурою: терміни і правила

Робити це можна позакореневим та кореневим способами

Як відомо, перед настанням холодів виноградні кущі потрібно обрізати і вкрити різними матеріалами, щоб вони не загинули від морозів та гризунів, а на початку весни зняти укриття та підживити. theLime вирішив докладніше розібратися, які добрива необхідно вносити.

Про це йдеться у повідомленні видання silskivisti.

Читайте також: Треба знати важливі правила: як посадити виноград навесні.

Добрива потрібні для нарощування листя, пагонів, формування грон і для накопичення в коренях, штамбах та багаторічній деревині необхідних поживних речовин, які лоза щороку отримує з ґрунту. Підживлення винограду компенсує ці втрати і є найпотужнішим резервом підвищення врожайності, продовження життя кущів.

Основні елементи, які необхідні рослинам для нормальної життєдіяльності, - це азот, фосфор та калій. Крім того, у ґрунті має бути оптимальний обсяг мікроелементів. Це кальцій, залізо, марганець, магній, цинк, бор, мідь, сірка, молібден тощо. Нестача в землі хоча б одного елемента живлення негативно впливає на зростання рослин.

Варто зазначити, що добрива вносять строго за нормами і лише тоді, коли рослини їх потребують. Необхідно також дотримуватись послідовності внесення добрив. У першій половині вегетації необхідні азот та фосфор, у другій застосовують фосфорні та калійні добрива. Гноєм на чорноземах підгодовуємо раз на три роки, на супіщаних ґрунтах – один раз на два роки, на піщаних – щороку.

Виноград підживлюють позакореневим та кореневим способами. Також потрібно враховувати вік виноградного куща.

Фото: pixabay.com

Як і коли підживлювати виноград?

1. Азотом підгодовуємо навесні, після того, як з кущів знімаємо укриття. Оптимальний варіант – внесення добрив на глибину розташування основної маси коріння – 30-60 см.

Добрива вносимо в ямки або траншеї, викопані навколо куща, а виноградники, обладнані дренажним поливом, удобрюємо через дренажні труби (рідкі добрива).

У перший рік після посадки виноградного куща робимо дві-три підживлення у сухому вигляді з наступними поливами.

2. На другий рік найкраще внести гнойову рідину з мінеральними добривами (суперфосфат). 1 відро рідини заливаємо 2 відрами води та на 10 днів ставимо для зброджування. Потім відро отриманого розчину розводимо в 5 відрах води і додаємо 200 г суперфосфату. Отриманим розчином поливаємо виноградник із розрахунку 1 відро на квадратний метр площі живлення куща.

Восени другого року вносимо органічні мінеральні добрива, але норма їх має бути вдвічі меншою, ніж для родючих виноградників (4-5 кг гною, 20 г суперфосфату та 12 г калійних добрив).

Читайте також: Якщо є загроза заморозків – не варто поспішати: коли діставати виноград із зимового укриття.

3. На третьому році життя навесні вносимо по 20 г азотних добрив та 10 г суперфосфату на один квадратний метр. На відстані 40-50 см від рядів викопуємо траншеї завглибшки 30-40 см і рівномірно розсипаємо перегній та мінеральні добрива, заливаємо водою, потім траншеї засипаємо.

Друге підживлення має бути за тиждень до цвітіння: 20 г суперфосфату та 15 г азотного добрива на квадратний метр. Їх розчиняємо у воді та вносимо у дренажі або ямки, викопані на відстані 40-50 см від куща, на глибину 25-30 см.

Перед дозріванням ягід робимо третє підживлення винограду рідкими добривами – 20 г суперфосфату та 45 г попелу на один квадратний метр площі.

4. Один раз на три роки восени під перекопування вносимо перегній чи компост: 6-8 кг на квадратний метр.

5. Позакореневі підживлення застосовують для посилення росту кущів, збереження максимуму врожаю та забезпечення хорошого стану рослин до зими. Їх проводимо 2-3 рази на вегетаційний період. Листя обприскуємо розчином поживних речовин.

Фото: pixabay.com


Перше позакореневе підживлення доцільно проводити за 7-10 днів до цвітіння, незалежно від того, чи вносили ви добрива під корінь чи ні. Його застосовуємо для зменшення осипання цвіту та збільшення кількості зав'язі. Можна робити одночасно з обприскуванням винограду фунгіцидами. Використовуємо водні розчини макро- та мікродобрив. Щоб не обпалити листя, позакореневе підживлення проводимо у похмурі дні або у вечірні та ранкові години.

Читайте також: Чим підживити стару полуницю, яка багато років росте на одному місці.

6. Наступне підживлення винограду – у міру необхідності (залежно від стану окремих кущів) тими самими препаратами, але без азотних добрив.

7. Кореневі підживлення – це коли добрива вносять у ґрунт під кущі під час вегетації. Це покращує харчування рослин та збільшує врожайність. Кореневе підживлення не замінює основного добрива, а лише доповнює його (коли рослина особливо цього потребує).

Перший раз виноград удобрюємо за 2-3 тижні до початку цвітіння. Хороші результати дають рідкі органічні добрива: гнойова жижа – 1 кг розчину на один квадратний метр і пташиний послід – 40 г на таку ж площу. Можна вносити комплексні мінеральні добрива (нітрофоска) 40-50 г на 10 л води на квадратний метр. Таке підживлення винограду стимулює розвиток суцвіть, покращує зав'язування ягід, зменшує обсипання квіток та зав'язі. Його застосовуємо у рідкому вигляді або поєднуємо з поливами. Глибина внесення – 25-30 см.

Друге підживлення проводимо через 2 тижні після першого тими ж добривами. Втретє його проводимо перед початком дозрівання ягід – 20 г суперфосфату та 15 г калійних добрив на 10 л води (на один квадратний метр площі). Востаннє за сезон добрива вносимо для покращення дозрівання лози та підвищення її морозостійкості.

8. Для виноградників також застосовуємо зелені підживлення. У міжряддях сіємо горох, який під час цвітіння утрамбовуємо та перекопуємо.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Чому листовий салат виростає гірким: поширені помилки при вирощуванні.
  2. Чим підживити часник, щоб оживити пожовкле пір'я: врятує популярний аптечний засіб.
  3. Починають у пору розпускання бруньок: чим обробити ягідники, щоб захистити від шкідників.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Не поспішайте дзвонити сантехніку: дієві лайфхаки для прочищення зливу душу

Експерти з прибирання розповіли, як самостійно прочистити забитий злив в душі і які засоби треба використовувати

На бутерброди, до гарніру і просто так: як приготувати курячу ковбасу вдома

Шеф-кухар Ектор Хіменес-Браво показав, як приготувати курячу ковбасу без добавок вдома

Сало в буряковому квасі - давній рецепт української закуски

Сало в буряковому квасі - стародавній український рецепт, таке сало можна зберігати два тижні