RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Треба знати важливі правила: як посадити виноград навесні

При настанні весняних днів багато виноградарів вже мріють про нові насадження та смачний врожай соковитого винограду. Однак, щоб забезпечити успішний ріст та розвиток рослин, важливо дотримуватися деяких ключових правил посадки винограду в цей період року.

"Апостроф" зібрав поради досвідчених садівників про головні правила весняної посадки винограду, дотримання яких дозволить досягти найкращих результатів.

Читайте також: Що і коли садити у квітні 2024 року: місячний посівний календар садівника-городника

1. Обирайте правильне місце

Перше і найважливіше правило – обрати правильне місце для посадки винограду. Виберіть ділянку з добрим сонячним освітленням та гарним дренажем. Виноград потребує багато сонячних променів для успішного росту та розвитку. Тому під деревами із густою кроною виноград садити не можна. З цієї ж причини непридатні для винограду та північні стіни будинків.

2. Підготуйте ґрунт

Перед посадкою винограду важливо підготувати ґрунт. Він повинен бути пухкий, дренований і добре збагачений органічними речовинами. Додайте компост або перегній, щоб забезпечити рослинам необхідні поживні речовини. Зробіть поживну суміш зі змішаної садової землі з органікою (2-3 відра). Для цього вам знадобиться перегній або компост із додаванням 200 грамів суперфосфату і сульфату амонію, золи у кількості 2-3 склянок і піску з торфом, якщо ґрунт глинистий. Таку збагачену земляну суміш треба укласти на дно ями шаром 30-40 см, утрамбувати й залити 2-3 відрами води. Після цього накрийте невеликим шаром садового родючого ґрунту, щоб не було опіку коренів і дайте трохи часу осісти.

3. Виберіть оптимальні сорти

При виборі сортів винограду враховуйте кліматичні умови вашого регіону. Важливо обирати ті сорти, які підходять для вашої зони по морозостійкості та вологості. Так, кущі європейських та середньоазіатських сортів найкраще розміщувати у місцях, захищених із північного сходу високими будівлями чи деревними насадженнями. На відкритих же місцях рекомендується саджати Ізабеллу та Лідію та європейські сорти ранніх термінів дозрівання. Для оптимального вибору радимо отримати консультацію у місцевих експертів або у садових центрах.

4. Правильно висаджуйте виноград

При висадженні винограду слід дотримуватися правильної техніки. Копайте ямки глибиною близько 60 сантиметрів і шириною 60-90 сантиметрів. Розміщуйте саджанці на відстані близько 2-3 метри одна від одної, щоб забезпечити їм достатньо місця для росту. Після посадки винограду необхідно встановити опори або підв'язки. Це допоможе винограду правильно розвиватися і стане запорукою для майбутніх врожаїв.

6. Регулярний догляд

Робіть щоденний огляд ваших насаджень, здійснюйте полив відповідно до потреб рослин, видаляйте бур'яни й захищайте виноград від шкідників та хвороб. Своєчасне обприскування винограду допоможе захистити його від хвороб та шкідників, таких як мілдью, оідіум, кліщі та моль. Для збільшення врожайності та крупності ягід робіть додаткове запилення. Для цього можна використовувати спеціальні препарати або просто посмикнути за лозу, щоб розпорошити пилок.

Пам'ятайте, що правильна посадка винограду навесні – це ключ до здорових і врожайних рослин. Дотримуючись цих простих, але важливих правил, ви забезпечите своєму винограду найкращі умови для росту, розвитку і врожаю. Насолоджуйтесь процесом та радійте смачному винограду у майбутньому!

Нагадаємо, щоб отримати гарний урожай винограду, його треба обробити від шкідників.

  • Вас також може зацікавити:

З кожного куща картоплі зберете два відра: що додавати в лунку під час висаджування

Досвідчена городниця розповіла, які лампи краще брати для підсвічування розсади

Як зробити з пластикової пляшки зручний парничок для розсади: елементарний лайфхак