RU  UA

Lifestyle

Чистий четвер 2024: що не можна робити в цей день, традиції і обряди

Що потрібно знати про це свято

2 травня християни східного обряду в Україні відзначають Чистий четвер (Великий четвер) – один із найважливіших днів Страсного тижня. В цей день згадується Тайна вечеря, на якій Ісус Христос встановив таїнство Євхаристії та омив ноги своїм учням. З цим святом пов'язані деякі обряди, традиції та заборони, про які ми розповімо далі у матеріалі.

Читайте також: Крашанки у цибулинні, які робили наші бабусі: оригінальний спосіб з листочками.

Фото: pixabay.com

Традиції та обряди Чистого четверга

За традицією Чистий четвер починають із очищення душі та тіла. Вважається, що вода у цей день має цілющі властивості і якщо викупатися до сходу сонця, то можна зміцнити здоров'я. Перед цим ритуалом віряни читають молитву.

Також у Чистий четвер наводять лад в оселі: миють вікна, підлогу, стіни, стелі, витирають пил і викидають сміття. Вважається, що генеральне прибирання допоможе позбавитися всього негативу, який накопичився в домі протягом року. Чистий четвер – останній день перед Великоднем, коли можна займатися господарськими справами.

Великий четвер – благополучний день для роботи на городі. За народними повір'ями, якщо в цей день посадити овочі, то вони будуть "чистими", без бур'янів та шкідників. Картопля, посаджена у Чистий четвер, подарує щедрий врожай.

Церква не забороняє городні та садові роботи у Чистий четвер, але наголошує, що Страсний тиждень краще провести у молитві.

За народною традицією у Чистий четвер печуть паски. Вранці господині ставлять тісто, щоб "піднімалося", а вже ввечері, після прибирання в оселі, беруться до справи.

Читайте також: Паски печуть у Чистий четвер: головні ритуали та народні прикмети.

Фото: unsplash.com

Що не можна робити у Чистий четвер

У Чистий четвер забороняються будь-які веселощі: не можна співати, танцювати, влаштовувати пишні застілля з вживанням алкоголю.

Не можна позичати гроші та роздавати свої речі, інакше так можна віддати щастя та достаток своєї родини.

Забороняється знімати пробу з пасок, а випікати великодні смаколики не можна, поки в оселі брудно.

У Чистий четвер триває Великий піст, тому варто дотримуватись суворого раціону. Дозволяється їсти гарячу рослинну їжу з додаванням олії.

Дізнайтеся також, що потрібно посадити і посіяти до Великодня.

Цікаві новини для вас:

Читайте також

Їхні звички відштовхують: які знаки Зодіаку найбільше дратують оточуючих

Астрологи назвали знаки Зодиака, которые больше всего раздражают других из-за своих привычек - в списке оказались Раки, Водолеи и Близнецы

На сонці чи в тіні: де краще садити баклажани, щоб мати великий врожай

Как правильно определить оптимальное место для высадки баклажанов на огороде, в чем преимущества и риски выращивания в тени и на солнце

Як приготувати млинці з м'ясною начинкою і соусом бешамель: простий рецепт

Блины с мясной начинкой, запеченные в духовке под соусом бешамель - вкусное и сытное блюдо для всей семьи