У 2024 році Світле Христове Воскресіння – Великдень – православні відзначать 5 травня. Незважаючи на те, що до свята залишається ще багато часу, деякі господині вже зайнялися приготуваннями: хтось експериментує з сирною паскою "Рафаелло", а хтось вперше готуватиме традиційну випічку на дріжджовому тісті. theLime вирішив поділитися рецептами незвичних пасок від переможниці та судді шоу "МайстерШеф" Лізи Глінської.
Читайте також: Дріжджі не потрібні: рецепт паски на заквасці, яка вийде ніжною та ароматною.
Волога паска з цукатами та горіхами
Інгредієнти на 3 форми по 500 г
Інгредієнти для опари: борошно (6 ст. л. з гіркою), молоко (9 ст. л.), свіжі дріжджі (1 г).
Інгредієнти для тіста: борошно (3 склянки), опара (320 г), цукор (3 ст. л. з гіркою), сіль (1 ч. л. з гіркою), мед (4 ч. л.), свіжі дріжджі (24 г), яйця (6 шт.), вершкове масло 82% (250 г), родзинки, цукати, журавлина, горіхи (6 ст. л.).
Інгредієнти для сиропу для просочення: вода (6 ст. л.), цукор (4 ст. л. з гіркою), чорний ром (2 ст. л.)
Інгредієнти для швейцарської меренги: білок (5 шт.), цукор (1,5 склянки).
Інгредієнти для декору: подрібнена фісташка, сублімована малина, курага або апельсинові, лимонні цукати.
Приготування:
Спочатку готуємо сироп: у каструлю виливаємо воду, цукор, чорний ром. Доводимо до кипіння, потім знімаємо з вогню. Чекаємо, поки охолоне.
У готовий сироп викладаємо родзинки, накриваємо харчовою плівкою та залишаємо на ніч.
Готуємо опару: до теплого молока (приблизно 40°С) додаємо дріжджі, перемішуємо. Потім вводимо борошно, знову перемішуємо. Накриваємо харчовою плівкою і залишаємо на 3-4 години, опара повинна збільшитися в декілька разів.
Замішуємо тісто: у чашу комбайна відправляємо опару, холодні яйця, цукор, мед. Перемішуємо на слабких обертах (насадка "Крюк").
У глибокій мисці з'єднуємо борошно, дріжджі, додаємо сіль, перемішуємо. Відправляємо у чашу комбайна, перемішуємо на слабких обертах.
Додаємо кубики холодного вершкового масла. Вимішуємо до однорідності.
Перекладаємо тісто в миску, накриваємо харчовою плівкою та залишаємо на 1,5-2 години підходити.
Обминаємо тісто, яке підійшло. Знову залишаємо в мисці під харчовою плівкою – цього разу у холодильнику на 10-12 годин.
Форми змащуємо вершковим маслом та присипаємо борошном.
Зливаємо сироп із сухофруктів.
Дістаємо тісто з холодильника і вмішуємо в нього сухофрукти. Ділимо тісто на рівні частини, формуємо паски та викладаємо у форми – так, щоб заповнити одну третину. Залишаємо в теплому місці на 1,5-2 години.
Розігріваємо духовку до 170°С. Випікаємо паски 30-40 хвилин, готовність перевіряємо дерев'яною шпажкою.
Готуємо швейцарську меренгу: у чашу комбайна відправляємо білок та цукор, перемішуємо, ставимо на парову баню. Постійно помішуючи, розчиняємо цукор.
Збиваємо в комбайні білок із цукром. Покриваємо паски глазур'ю, прикрашаємо подрібненою фісташкою, сублімованою малиною, курагою або цукатами до смаку.
Читайте також: Як зробити форми для пасок із пергаменту: лайфхак, який збереже кошти.
Паска бріош з сухофруктами
Інгредієнти для тіста: борошно (2 склянки + 2 ст. л. з гіркою), цукор (6 ст. л. з гіркою), яйця (5 шт.), молоко (1 ст. л.), вершкове масло (180 г) , свіжі дріжджі (18 г), сіль (щіпка), сухофрукти - журавлина, манго (150 г).
Інгредієнти додатково: жовток (1 шт.), вода (1 ч. л.).
Інгредієнти для глазурі: білок (4 шт.), цукор (1 склянка + 2 ст. л. з гіркою).
Інгредієнти для прикрашання: апельсин (2 шт.), лимон (2 шт.), вода (200 мл), цукор (200 г).
Приготування:
У чашу комбайна відправляємо яйця, цукор та молоко. Якщо використовуємо живі дріжджі, підігріваємо молоко, додаємо до нього 1 ч. л. цукру та розводимо в ньому дріжджі. Залишаємо на 20-30 хвилин, потім додаємо в яйця з борошном.
Якщо використовуємо сухі дріжджі – в окрему миску додаємо сіль, потім борошно, перемішуємо.
Змішуємо цукор з яйцями, потім додаємо борошно з дріжджами, перемішуємо 1-2 хвилини.
Додаємо кубики холодного вершкового масла - вмішуємо порціями, по 1-2 кубики (на це піде 15-20 хвилин). Тісто має стати гладким та блискучим.
Перекладаємо тісто в миску, накриваємо чистим рушником і ставимо в тепле місце без протягів на 1,5-2 години.
Через зазначений проміжок часу обминаємо тісто, знову відправляємо його в миску, накриваємо і залишаємо в холодильнику на 4-12 годин (а можна і на 3-5 днів).
Виймаємо тісто з холодильника, ще раз обминаємо і вмішуємо в нього сухофрукти.
Розділяємо тісто, викладаємо його у паперові форми для випічки, накриваємо і знову залишаємо у теплому місці без протягів, щоб воно піднялося.
Коли тісто підніметься, змащуємо верхівки сумішшю із жовтка з водою. Ставимо форми в розігріту до 170°С духовку. Випікаємо великі паски 40-60 хвилин, а маленькі – 20-25 хвилин.
Готуємо глазур: з'єднуємо білки із цукром. Ставимо миску на парову баню, активно помішуємо, маса повинна збільшитися в обсязі, стати гладкою, еластичною та посвітлішати. Стежимо, щоб маса була теплою, але не гарячою, інакше білок згорнеться.
Відправляємо масу в комбайн і збиваємо за допомогою насадки "Вінчик" 5-7 хвилин.
Занурюємо верхівки пасок бріош в глазур.
Прикрашаємо паски: знімаємо з апельсинів та лимонів цедру. Бланшируємо її тричі, щоразу змінюючи воду.
Відправляємо в невелику каструлю воду, цукор та цедру. На середньому вогні доводимо до кипіння, проварюємо приблизно 20 хвилин. Цедра має стати прозорою.
Зливаємо сироп і декоруємо паски.
Читайте також: Мерехтливі крашанки – цьогорічний хіт: лайфхак з червоним вином до Великодня.
Крафіни з різними начинками
Інгредієнти на 6 невеликих крафінів (діаметр форми – 10 см, висота – 12 см)
Інгредієнти для опари: молоко (300 мл), цукор (1 ст. л.), сухі дріжджі (5 г) або пресовані (15 г), борошно (150 г).
Інгредієнти для тіста: опара, яйця (2 шт.), цукор (4 ст. л. з гіркою), сіль (0,5 ч. л.), борошно (500 г), м'яке вершкове масло (100 г) – для тіста, м'яке вершкове масло (100 г) – для шарів.
Інгредієнти для начинки: родзинки або інші сухофрукти (200 г), очищені та обсмажені горіхи, шоколад, мак.
Інгредієнти для сиропу: вода (100мл), цукор (100г).
Інгредієнти для декору: цукрова пудра.
Приготування:
Готуємо сироп: змішуємо гарячу воду та цукор у сотейнику чи мисці.
Промиваємо родзинки або сухофрукти, додаємо їх в охолоджений сироп. Залишаємо так на кілька годин.
Приготуємо опару: дріжджі з борошном з'єднуємо і перемішуємо. Якщо дріжджі сухі – з'єднуємо їх із борошном. Якщо пресовані дріжджі, розчиняємо в теплому молоці (40°С).
У тепле молоко додаємо цукор та борошно з дріжджами. Перемішуємо до однорідності, накриваємо рушником та прибираємо у тепле місце.
Готуємо тісто для крафінів: змішуємо яйця із цукром, сіллю, перемішуємо.
Додаємо опару.
Просіюємо борошно через сито, додаємо розм'якшене вершкове масло. Вимішуємо тісто.
Перекладаємо тісто в миску, накриваємо рушником і прибираємо в тепле місце на 1 годину.
Ділимо тісто на 6 рівних частин. Формуємо кулі, накриваємо їх харчовою плівкою.
Зливаємо сироп із родзинок.
Розкочуємо тісто в прямокутник розміром приблизно 30*40, товщиною 3 мм.
Змащуємо поверхню тіста розтопленим вершковим маслом.
Формуємо крафіни:
- з родзинками;
- з маком;
- з горіхами;
- з шоколадними дропсами.
Випікаємо в попередньо розігрітій духовці за температури 180°С 30-35 хвилин.
Після того, як краффіни охолонуть, декоруємо їх цукровою пудрою.
- Читайте також на theLime, як приготувати смачну паску на сирному тісті.
Цікаві новини для вас:
- Блогерка показала, як готувати смачну глазур для паски, яка не липне і не кришиться.
- Крашанки у цибулевому лушпинні, які робили наші бабусі: оригінальний спосіб з листочками.
- Як приготувати "ліниву" паску на Великдень-2024: швидкий рецепт, який вийде у всіх.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.