RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

Як виростити великий редис: поради від досвідчених городників

Інколи найпопулярніший ранній овоч редис може вирости гірким та несмачним, якщо припуститися хоча б однієї з трьох найпоширеніших помилок дачників - аби цього не сталося варто дотримуватися простих правил.

Як виростити хрумкий соковитий редис розповідає "Апостроф".

Так, редис можна висаджувати у відкритий ґрунт з початку квітня й аж до кінця вересня, залежно від сорту.

Перед посівом грядки необхідно ретельно розпушити ґрунт на глибину 20 см, після чого додати пів відра перегною на кожний квадратний метр ґрунту. Якщо ґрунт кислий, рекомендується внести доломітове борошно у кількості 0,5 літра на кожний квадратний метр, а для глинистого піску — одне відро на кожний квадрат. При цьому, не рекомендується використовувати гній, оскільки велика його кількість може призвести до утворення порожнеч у коренеплодах. Тож, при роботі з перегноєм також потрібно бути обережними.

Для посіву редису необхідно вибирати ділянку, захищену від вітру. На грядці необхідно створити рядки глибиною 2-3 см та розмістити їх на відстані 10-15 см один від одного. Редиску рекомендується висаджувати через кожні 5 см, а після цього покрити грядку соломою або іншим рослинним матеріалом для збереження вологи в ґрунті.

Читайте також: Секрети чудового врожаю: чим підживити редис при посадці

Для підживлення культури можна використовувати дріжджовий розчин. Для цього розведіть 10 г свіжих або 5 г сухих дріжджів у 10 л теплої води й додайте 3 столові ложки цукру. Після двох-трьох годин настоювання поливайте під корінь. Редиска потребує помірного зволоження, оскільки вода є основним джерелом живлення для цієї культури. Недостача вологи може призвести до того, що коренеплоди стануть гіркими й млявими.

Варто зазначити, що існує кілька поширених помилок, через які редис може вирости гірким.

Однією із них є неправильний полив. Ця рослина потребує регулярного та достатнього поливу на всіх стадіях росту, починаючи від посіву й закінчуючи збором коренеплодів. Важливо досягати вологості ґрунту на глибину 20-30 см. Найкраще полив проводити методом дощування, щоб уникнути розмивання ґрунту та пошкодження коренів. У спекотну погоду грядки слід поливати рано вранці та ввечері щодня, а в прохолодну – кожні 2-3 дні.

Також не варто сіяти редис занадто близько один до одного. Якщо ж ви це вже зробили, то його варто прорідити за кілька днів, коли зійдуть перші паростки.

Крім цього, не варто забувати про боротьбу із бур'янами на грядках. Можливо, це не найприємніше заняття, однак від цього залежить смак та розмір плоду, оскільки бур'яни витягують з ґрунту чи не всі корисні елементи. А ще, аби редис не був гірким, його слід збирати вчасно, в міру стиглості.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як допомогти виснаженій землі.

  • Вас також може зацікавити:

Як поливати і чим підгодовувати озиму цибулю, щоб отримати щедрий урожай

Чим підживити озиму цибулю у квітні для гарного росту і захисту від шкідників

Як підживити черешню під час цвітіння, щоб отримати рясний урожай солодких ягід