RU  UA

Lifestyle

Як врятувати редиску від хрестоцвітної блішки: народні методи

Не варто витрачати гроші на дорогі препарати

Досвідчені городники вже з початку весни займаються підготовчими роботами до майбутнього дачного сезону: вирощують розсаду, підживлюють кущі та плодові дерева. У той же час багато хто посіяв редиску у відкритий ґрунт ще в березні, а тепер необхідно стежити, щоб рослини не атакували комахи-шкідники. theLime вирішив розібратися, як врятувати редиску від хрестоцвітної блішки.

Про це йдеться у повідомленні видання silskivisti.

Читайте також: Що додати у ґрунт під час посіву редиски, щоб отримати гарний урожай.

Хрестоцвітна блішка це маленька комаха темного кольору (синього, чорного, зеленого) з металевим блиском, що швидко перестрибує з рослини на рослину. Завдає шкоди листям редиски, виїдаючи в них отвори. В результаті рослина зупиняється у рості і навіть може загинути.

Особливо небезпечна блішка для молодої редиски в перші два тижні після сходів, оскільки здатна їх повністю знищити. Сприятливим періодом для атак цього шкідника є суха спекотна погода.

Для профілактики ураження цією комахою грядки удобрюємо рідким гноєм. У процесі вирощування культуру необхідно підживлювати, частіше розпушувати ґрунт та своєчасно поливати. Все це прискорить ріст редиски, а для міцної та добре розвиненої рослини великої загрози блішка становити вже не буде.

Фото: pinterest.com

Читайте також: Як виростити велику редиску: поради від досвідчених городників.

За допомогою яких народних засобів можна позбутися хрестоцвітної блішки?

Попіл

Необхідно приготувати розчин на основі попелу. Беремо 2 склянки попелу, 50 г натертого господарського мила (або 1 ст. л. рідкого), розведеного в 10 л води. Розчин залишаємо на ніч, а рано-вранці (до 6:00), коли блішка ще не вийшла на "полювання", обробляємо рослини. Попередньо настій необхідно процідити. Також розчин необхідно застосовувати відразу після поливу.

Можна просто розсипати деревну золу по грядці. Цю процедуру проводимо 2-3 рази з інтервалом 4-5 днів.

Інші народні засоби

Також редиску можна обробити тютюновим пилом, порошком пижми (1 сірникова коробка/1 кв. м), чистотілом. Відлякують блішку і настої часнику, томатного бадилля. Після поливу чи дощів обробку цими засобами необхідно повторювати.

Які ще методи можна використовувати для боротьби з блішкою?

Клейкі пастки

Також застосовують клейкі пастки. Біля рослин встановлюють прапорці з тканини, фанери або паперу, змащені гусеничним клеєм. У процесі пересування блішки прилипають до клейкої поверхні.

Накрити редиску агроспаном чи пластиковими пляшками

Деякі городники накривають грядки агроспаном – білим нетканим матеріалом. Або поміщають посіви під пластикові пляшки. Це допомагає на якийсь час зупинити поширення блішки. Після того, як сходи зміцніють, їх необхідно обробити розчином попелу.

  • Раніше ми розповіли, чому редиска стає гіркою і як покращити її смак під час вирощування.
  • Читайте також на theLime, що робити з редисrою після появи сходів, щоб отримати соковиті і великі коренеплоди.

Цікаві новини для вас:

  1. Що посіяти у травні і яке насіння краще використовувати: пам'ятка для городників.
  2. Огірки садять наприкінці квітня – на початку травня: найкращі дати за місячним календарем.
  3. Що можна і чого не слід садити після картоплі: поради для городників-початківців.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Будують кар'єру поза офісом: які знаки Зодіаку створені для дистанційної роботи

Представители каких знаков Зодиака любят организовывать свою работу по своему собственному удобному графику и только за пределами офиса

Рослини-компаньйони: що посадити поруч із помідорами для багатого врожаю

Возле каких растений лучше всего садить томаты, чтобы улучшить вкус плодов, сделать их большими и защитить от болезней и вредителей

Як приготувати корисну шаурму, яка не зіпсує фігуру: простий рецепт перекусу

Как в домашних условиях приготовить сытную шаурму с куриным филе, морковью по-корейски и сметанным соусом, чтобы побаловать свою семью