Лайм

У боротьбі зі шкідниками квітів допомагає чистотіл: як його використовувати

Зробіть настій із свіжовикопаного чи висушеного чистотілу

Багато господинь прикрашають свої ділянки на дачах та прибудинкові території різними квітами, які тішать око навесні та влітку. І якщо ви вже посадили айстри, чорнобривці та троянди, візьміть собі на замітку, який народний засіб допоможе боротися зі шкідниками. Це - чистотіл.

Про це йдеться у повідомленні видання silskivisti.

Читайте також: У квітні та травні: чим підживити троянди навесні для пишного цвітіння.

1 спосіб - настій з висушеного чистотілу

Можна засушити чистотіл і потім приготувати з нього настій. Заготовляємо чистотіл у травні-червні, коли він починає цвісти, сушимо в тіні. Висушену траву перекладаємо в паперові пакети, а потім використовуємо для знезараження ґрунту перед посадкою цибулинних квітів (тюльпанів, гладіолусів тощо) та після їх викопування.

Фото: pixabay.com

Як приготувати розчин із сухого чистотілу?

300 г засушеної трави заливаємо 10 л води, настоюємо дві доби.

Спочатку цибулини витримуємо 2 години у приготованому теплому настої. Потім висушуємо їх і висаджуємо у ґрунт. Після викопування цибулин квітів посадковий матеріал можна добре промити та замочити на 30 хвилин у настої сухої трави (150 г на 10 л води, витримуємо дві доби).

Щоб гладіолуси менше хворіли і для боротьби зі шкідниками, цибулини перед висадкою знезаражуємо в настої чистотілу, а також регулярно обприскуємо квіти (500 г сухої трави на 10 л води). Робити це необхідно чотири рази: при появі 2-3 листків, після відростання 5-6-го, перед цвітінням і після вегетації. Крім того, ґрунт під гладіолусами корисно мульчувати рубленою зеленню чистотілу. Так само застосовують чистотіл і при вирощуванні тюльпанів, тільки обприскування роблять тричі.

Читайте також: Тюльпани люблять турботу: чи варто обрізати та викопувати квіти після цвітіння.

2 спосіб - настій із свіжовикопаного чистотілу

Викопуємо чотири кущі чистотілу з коренем, подрібнюємо та заливаємо 10 л води. Через 15 хвилин вода стане коричневою і нею можна поливати рослини. Відзначимо, що навіть одноразовий полив помітно позначається на зовнішньому вигляді пригноблених попелицею рослин. Комахи-шкідники не просто обсипаються з рослин, а й нові її колонії довго не з'являються на оброблених квітниках.

Зауважимо, що чистотіл - це отруйна рослина, тому всі роботи проводимо в рукавичках, а при обприскуванні одягаємо маску.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Як висаджувати розсаду цибулі на грядку: поради досвідченого дачника.
  2. Як захистити розсаду під час висадки у ґрунт: допоможе корисний розчин.
  3. Які добрива потрібні огіркам, щоб дали багато врожаю: поради городникам.

Новини партнерів

Читайте також

Чим підживити томати під час наливу плодів: поради для збільшення врожаю

Досвідчений дачник поділився в мережі, які добрива найкраще використовувати для високорослих помідорів у той період, коли плоди збільшуються

Виконавець хіта "Провела екскурсію" Parfeniuk з коханою похрестили доньку і показали її обличчя

Блогерка Сімбочка показала у мережі фото з хрещення двомісячної доньки Софії, яку вона народила своєму нареченому, співаку Іллі Парфенюку  

Дружина Віктора Павліка влаштувала їхньому 3-річному сину-імениннику морську вечірку: відео

Молода дружина Віктора Павліка продемонструвала у мережі теплі сімейні кадри з вечірки у морському стилі на честь дня народження сина