Лайм

У квітні і травні: чим підживлювати троянди навесні для пишного цвітіння

Можна використовувати мінеральні добрива чи органічні

Щоб троянди добре перенесли зимові холоди, дачники вкривають кущі різними матеріалами перед першими заморозками. Потім навесні їх необхідно спочатку провітрювати, щоб не втратити квіти через раптові заморозки, а вже з настанням стабільного тепла повністю прибрати укриття, потім обрізати і, звичайно ж, підживити. theLime вирішив докладніше розповісти про останній етап.

Читайте також: Як правильно обрізати троянди навесні, щоб вони пишно і яскраво цвіли.

Три основні елементи живлення для троянд – це азот, фосфор та калій, які забезпечують їхнє здоров'я та життєздатність. Троянди можуть отримувати їх як із готових мінеральних добрив, так і з органіки.

Азот сприяє нарощуванню зеленої маси. Його надлишок стимулює ріст нових пагонів на шкоду цвітінню: отримаємо міцний зелений кущ із дрібними бутонами.

Фосфор гарно впливає на кореневу систему, сприяє визріванню пагонів, життєво необхідний для закладання бутонів та пишного цвітіння.

Калій сприяє зміцненню стебел, готує кущі троянд до успішної зимівлі.

Фото: pixabay.com

Які добрива краще використовувати – мінеральні чи органічні?

Мінеральні добрива дуже зручні у використанні, до того ж можуть застосовуватися для позакореневого підживлення шляхом обприскування листя. Продаються як у рідкій формі, так і у вигляді гранул, поживні речовини з яких поступово вивільняються під впливом світла, вологи і повітря. Однак мінеральні добрива можуть засолювати садовий ґрунт і пригнічувати розвиток кореневої системи рослин. Їх вносять тільки у вологий ґрунт, щоб уникнути опіків коріння.

Органічні добрива не завдають шкоди структурі ґрунту, але складніші у приготуванні та використанні. До них відносяться органічні відходи, що перепріли, компост, целюлоза (тирса і сіно), торф'яна крихта, деревна зола, пташиний послід, перепрілі трави тощо. Гумус приваблює дощових хробаків, які розпушують і аерують ґрунт, покращуючи повітрообмін. Органіку використовують лише в період росту та розвитку кущів.

Читайте також: Перше підживлення троянд: яке добриво внести під кущі, щоб вони цвіли.

Як і чим удобрювати троянди у квітні та травні?

Перше підживлення проводимо у квітні – під час набухання бруньок. У цей час трояндам потрібні азотні добрива. Можна внести під кожен кущ 100 г пташиного посліду або 300 г повністю перепрілого гною (компосту). Або ж застосовуємо мінеральне добриво – розводимо 30 г аміачної селітри у 10 л води.

Друге підживлення проводимо у травні – на стадії росту пагонів. Можна використовувати настій гною – 3-4 л під кущ. З мінеральних добрив вибираємо поєднання аміачної селітри (10-15 г), калійної солі (15-20 г) та подвійного суперфосфату (30 г).

Важливі правила під час використання органічних добрив:

- пташиний послід розводимо водою у співвідношенні 1:20 і настоюємо щонайменше 5 днів;

- коров'ячий гній розводимо водою 1:10, настоюємо і ще раз розводимо водою 1:2.

Органічні добрива можна вносити тільки за плюсової температури, якщо ви впевнені, що нічних заморозків більше не очікується.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Що і коли садити у квітні 2024 року: місячний посівний календар садівника-городника.
  2. Що робити з редискою після появи сходів, щоб отримати соковиті та великі коренеплоди.
  3. Попіл, компост та інші корисні добрива, якими слід підживити плодові дерева навесні.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Рецепт для тих, хто не хоче возитися з тістом: як готувати паску в хлібопічці

Як приготувати швидку паску на Великдень-2024 без замішування тіста - простий спосіб у хлібопічці

Крашанки без хімії: фарбуємо яйця в різні кольори натуральними барвниками

Як у домашніх умовах зробити оригінальні крашанки на Великдень різного кольору за допомогою чаю каркаде, червоноголової капусти та куркуми

Рецепт для справжніх поціновувачів шоколаду: як приготувати шоколадну паску на Великдень

Як у домашніх умовах приготувати вологу паску з двома видами тіста та шоколадною скоринкою, щоб здивувати своїх близьких на Великдень