Пасинкування - агротехнічний прийом, необхідний деяким рослинам для кращого росту, збільшення врожаю та захисту від хвороб. У червні городники проводять пасинкування помідорів, огірків, перцю, а також баклажанів. Як це правильно робити, показала авторка YouTube-каналу про садівництво "Півтори сотки".
Читайте також: Як збільшити розмір головок часнику за допомогою простого підживлення в червні.
За словами городниці, починати пасинкування баклажанів слід у період цвітіння, коли рослини досягають висоти приблизно в 30-40 см. У цей час вони починають активно формувати бічні пагони, які називаються пасинками.
Пасинки з'являються у пазухах листя баклажанів, і видаляти їх потрібно для того, щоб рослини не нарощували зайву зелену масу, більше енергії спрямовували на цвітіння та формування плодів. Пасинкування допоможе оптимізувати ріст баклажанів, покращити циркуляцію повітря, знизити ризик грибкових захворювань. Проводити його слід регулярно, через кожні 10-14 днів протягом усього вегетаційного періоду.
Городниця радить видаляти всі молоді пасинки, які ростуть нижче основного суцвіття в пазухах листя. Їх можна зрізати чи обривати. Нижнє листя синеньких видаляти не слід доти, доки воно не пожовтіє: зелене листя ще потрібне рослині і годує його.
Читайте також: Підживлення перцю дріжджами проводять тричі за сезон: як зробити добрива і коли застосовувати.
Щоб не наражати рослину на стрес, всі пагони за один раз краще не видаляти: проводьте пасинкування регулярно і не допускайте, щоб вони переросли і одеревеніли.
Після пасинкування у вечірній час баклажани можна полити водою та підгодувати для кращого росту та здоров'я. Авторка каналу "Півтори сотки" радить використовувати для цього розчин курячого посліду або курника (500 мл концентрованого розчину на 10 л води). Також під час цвітіння баклажани обов'язково потрібно обробити по листку борною кислотою: 5 г на 10 л води.