Пасинки - це бічні пагони рослин. Вони з'являються з бруньок, що ростуть у "пазухах" між основним стеблом і листками. Пасинки витягують поживні речовини від основного стебла, що може уповільнити ріст плодів та зменшити їхню кількість. Саме тому у садівництві часто застосовують процедуру пасинкування – видалення бічних пагонів для покращення врожайності та якості плодів. Раніше ми розповідали, як пасинкувати огірки, а тепер авторка YouTube-каналу "Півтори сотки" поділилася порадами щодо пасинкування помідорів.
Читайте також: Чим підгодовувати помідори, перець та баклажани у червні: найкращі добрива.
Городниця пояснила, що слід обов’язково пасинкувати високорослі помідори, хоча низькорослі сорти також від цього виграють. Пасинкування необхідне для поліпшення вентиляції: так повітря краще циркулюватиме між стеблами і листями, знижуючи ризик грибкових захворювань. Також цей агротехнічний прийом допоможе рослині не витрачати свої соки на розвиток бічних пагонів. Завдяки цьому краще ростуть і дозрівають плоди, збільшується їхня кількість та розмір.
"Томати бувають низькорослі, середньорослі та високорослі, або ж детермінантні та індетермінантні. Низькорослі томати, наприклад, популярний сорт "Санька", мають обмежений ріст. Час і висота їхнього зростання обмежені, як і терміни дозрівання. Їхня особливість - закінчення росту основного пагону формуванням плодової кисті, - говорить городниця. - В низькорослих томатах є бічні пагони, але вони зовсім нерозвинені і маленькі. Коли вони з'являються, їх потрібно обірвати, після чого або підв'язати, або нагорнути землю, щоб кущ не падав".
На середньорослих і високорослих томатах пасинкування дуже важливе для формування єдиного куща. Для цього всі бічні пагони знімають. Бажано це робити в сонячну жарку погоду, щоб пошкодження на рослинах одразу заживали, і рослина не зазнавала додаткового стресу.
Читайте також: Яка помилка дачників призводить до появи фітофтори, борошнистої роси та інших хвороб овочів.
"Якщо пішло роздвоєння стебла, менше з них слід обрізати, - радить блогерка. - Пасинкування потрібне, щоб не було згущення, щоб була гарна вентиляція, щоб не розповсюджувалися хвороби. Також слід зрізати по 1-2 нижніх листка, які потім обов'язково прибирають із грядки".
Одночасно з пасинкуванням на початку червня проводять також підв’язування помідорів. Обидві ці дії допомагають контролювати розмір і форму кущів, що особливо важливо як у теплицях, так і у відкритому ґрунті, де простір зростання обмежений невеликими грядками. Помідори можна підв'язувати за допомогою спеціальних защипів або металічних гачків, до яких прив'язаний прикріплений до опори шпагат.