Лайм

Терміново рятуйте урожай: як боротися з вірусною мозаїкою кабачків і огірків

Підійдуть лише радикальні заходи!

Інколи городники помічають на своїх кабачках і огірках ознаки хвороби: листя рослин починає скручуватися і перестає рости, а на самих плодах з'являються цяточки іншого кольору. При огляді на рослині не видно шкідників, але її стан викликає занепокоєння. Причина криється у небезпечному захворювання під назвою "вірусна мозаїка".

Про ознаки і причини хвороби, а також про те, як з нею боротися, розповів автор Youtube-каналу "Корисне ТВ" у своєму новому відео.

Читайте також: Що робити, якщо скручується листя на перцях: поради досвідченої городниці.

Вірусна мозаїка може вразити огірки, кабачки, буряки та деякі інші городні культури, і з нею дуже важко боротися.

"Виявити, що рослини захворіли вірусною мозаїкою, можна за її зовнішнім виглядом. Спочатку треба порівняти старі рослини і їх молодий приріст. Якщо ви побачите, що листя на молодому прирості скручується і світлішає, росте невеликим в порівнянні з першими листками і майже не розвивається, це перша ознака захворювання рослини вірусною мозаїкою", - розповідає городник.

Також треба звернути увагу і на самі плоди - хвороба змінює їхній вигляд.

"Буває, що при огляді внутрішньої сторони листя всі ознаки вказують на ураження попелицею — саме вона висмоктує сік листя, від чого воно скручується і світлішає, але її немає. Водночас плоди кабачка або огірка покриваються плямами - цятками іншого кольору, а сам плід деформується. Це вказує на те, що ваша рослина уражена цим вірусом", - пояснив автор відео.

Читайте також: Городник розповів про копійчаний засіб з аптеки, який врятував його урожай огірків.

В чому причина ураження вірусною мозаїкою

"Причина ураження вірусною мозаїкою - у спекотній погоді : високі температури, а в нас недавно у тіні було 37° С, а на сонці - усі 50°С, найбільше стимулює ураження вірусом. Передається він іще з насінням або ж через ґрунт під ураженою рослиною. Тому наступного року не варто висаджувати кабачки і огірки на "старому" місці.

Як вихід з ситуації - заміна ґрунту на глибину, на яку проникає коренева система рослини, адже цей вірус у ґрунті може зберігатися декілька років.

Також вірус можуть розносити попелиця і мурахи, так вони переносять хворобу на іншу рослину", - пояснив городник.

Вилікувати рослину від вірусної мозаїки неможливо - її варто вирвати з корінням, скласти хворі рослини в одне місце до повного висихання, а потім спалити.

Читайте також: Скручується листя на помідорах: в чому причина і як врятувати рослини.

"Дуже важливо - уражені рослини в жодному випадку не додаємо у компост. Адже так рослина перегниє і потім ми з компостом рознесемо цей вірус по своїх грядках.

Також варто купувати насіння у перевірених виробників або ж самим знезаражувати його перед посівом (наприклад, замочуючи в перекисі водню)", - резюмував городник.

Цікаві новини для вас:

  1. Як врятувати помідори від фітофтори: перевірена схема боротьби з хворобою.
  2. На листі огірків з'явилися жовті плями: як врятувати врожай від пероноспорозу.
  3. Коли вибирати цибулю з грядки: всі секрети правильного збирання та зберігання.

Новини партнерів

Читайте також

Краще це зробити восени: дачникам нагадали про важливу роботу в саду

Для чого застосовується побілка дерев і коли це краще робити - навесні чи восени, розповіла фахівчиня

"П'яні" мариновані помідори з горілкою - ваші гості будуть в захваті

Приготуйте п'яні мариновані помідори - цей рецепт вас точно здивує