Лайм

На листі огірків з’явилися жовті плями: як врятувати урожай від пероноспорозу

Огірки від пероноспорозу треба обробляти як зверху по листю, так і знизу

Дуже часто огірки на грядках вражає небезпечна грибкова хвороба пероноспороз. Її ознакою є жовті плями на листі огірків, які поступово стають більшими, покриваючи всю поверхню листка. Ця хвороба може звести нанівець всі ваші старання і вбити рослину, заразивши інші культури поряд

Як врятувати огірки від пероноспорозу, або несправжньої борошнистої роси, розповів автор Youtube-каналу Корисне TV.

Читайте також: Як врятувати помідори від фітофтори: перевірена схема боротьби з хворобою.

Пероноспороз є грибковим захворюванням, яке вражає різні види рослин, особливо овочеві культури, такі як виноград, огірки, цибулю, часник. У вологу погоду місця ураження вкриваються сірувато-фіолетовим павутинистим нальотом спороношення гриба. Джерелом інфекції є уражені рослинні рештки та насіння.

"Коли на листі з’являються жовті плями, вони означають, що грибок вже заселився та руйнує листя. Далі їх буде ставати все більше і більше, поки увесь лист не пожовтіє. Хвороба починається з нижніх листів і поступово підіймається до верхніх листів.

Чим страшна ця хвороба? На перший погляд, огірки продовжують далі рости - плоди в'яжуться, вони ростуть звичайні та дають нормальний врожай, але листова поверхня, котра отримує сонячні промені й де відбувається фотосинтез, а тільки через фотосинтез рослина може засвоювати поживні речовини з ґрунту, зменшується. Оскільки листя не працює на рослину, живлення для неї стає все менше і менше, рослина починає засихати, огірки, котрі вже заклалися, жовтіють і не визрівають, і з часом рослина гине", - пояснив автор відео.

Важливою умовою при боротьбі з пероноспорозом є те, що обробляти фунгіцидами рослини, що вже почали родити, не можна, оскільки вони проникають всередину рослини та в плоди.

Читайте також: Скручується листя на помідорах: в чому причина і як врятувати рослини.

"Оброблені системними фунгіцидами огірки вже не можна вживати в їжу - після обробки вам доведеться очікувати десь 20 днів, а протягом цього часу плоди доведеться зривати і викидати.

Однак вихід є – можна приготувати дієвий і простий засіб, який врятує огірки від пероноспорозу. Для цього розчину нам знадобиться звичайний мідний купорос, але дуже важливо дотримуватися дозволених пропорцій – якщо їх збільшити, рослина може отримати опіки, а якщо зменшити – потрібного ефекту не буде взагалі", - розповів городник.

Як приготувати розчин?

"Нам знадобиться одна неповна чайна ложка мідного купоросу - це приблизно 5 г, а якщо у вас є ваги, то ви зможете відміряти точну кількість. Її ми додаємо в 1 л води вуличної температури, холодну воду краще не брати, щоб не постраждало стебло і листя рослини від переохолодження.

Перед обробкою потрібно зняти з огірків весь урожай, залишивши лише маленькі огірочки. Цей препарат хоч і контактної дії і не проникає всередину рослини, однак краще все-таки врожай зібрати і потім в нас буде тиждень до визрівання молодих огірків", - розповів автор відео

За його словами, дуже важливо постійно слідкувати за станом листя огірків і проводити цю обробку, адже спори грибка пероноспорозу можуть бути усюди на городі та у дворі.

"Ці спори не проростають, коли умови для них несприятливі. Але якщо рослину не пасинкувати і створювати для них достатнє провітрювання, ці спори можуть швидко розвинутися і уразити рослину. Зараз вдень стоїть спека, а ночі прохолодні, тож якраз вночі грибок проростає і уражує рослини, а вдень, коли дуже спекотно, він розмножується і спори цього грибка розлітаються по всьому городу. Тому я раджу проводити обробку від пероноспорозу вранці у суху погоду. І не забудьте після обрізки на огірках продезінфікувати спиртом наш інструмент, щоб не розповсюджувати цю хворобу далі.

Читайте також: Урожай врятує звичайний попіл: як приготувати чудо-підживлення для грядок.

Дуже зручно проводити обробку зі звичайної пластикової пляшки з розпилювачем, якщо у вас небагато рослин. На великий розпилювач розводьте 50 г мідного купоросу у 10 л води. Обробляйте листя знизу вгору, оскільки дуже важливо обприскати саме нижню частину листа і стовбур, тому що спори грибка тут є повсюди.

Після обробки очікуємо щонайменше 5 днів і можемо вже куштувати чистий врожай", - резюмував городник.

Цікаві новини для вас:

  1. Чим підживити помідори під час цвітіння: натуральне добриво знайдеться в кожному холодильнику.
  2. Як правильно прищипувати огірки, щоб урожай збирати відрами.
  3. Будуть цвісти до самих морозів: чим підживити петунії і сурфінії.

Новини партнерів

Читайте також

Коли викопувати часник і що зробити, щоб він довше зберігався

Коли викопувати часник, що робити з ним після збирання врожаю, коли і як обрізати стебла – поради городникам

Почнеться біла смуга: ці три знаки Зодіаку чекає щасливий період після Молодика у липні

Молодик 6 липня принесе оновлення і відкриє нову сторінку у житті трьох знаків Зодіаку - Лев, Водолій, Стрілець будуть щасливі

Подушка з морозилки і ментоловий чай: п’ять лайфхаків, що допоможуть заснути у спеку

У літню спеку не завжди вдається швидко заснути вночі, однак є лайфхаки, які допоможуть швидко охолодити кімнату навіть без світла