Лайм

Як врятувати помідори від фітофтори: перевірена схема боротьби з хворобою

Дієві поради щодо порятунку врожаю

Періоди затяжних дощів можуть зашкодити вашим помідорам - рослини вражає підступна хвороба фітофтороз, яка зводить всі ваші старання і мрії про урожай смачних помідорів нанівець. Однак її може не допустити, якщо провести вчасну і правильну обробку рослин.

Про власну дієву схему захисту томатів від фітофторозу розповів автор Youtube-каналу "Томат і Виноград" Володимир.

Читайте також: Скручується листя на помідорах: в чому причина і як врятувати рослини.

За словами городника, за весь період вирощування помідорів він застосовує чотири препарати, однак в чіткій послідовності.

"Перед вами три препарати - "Ридоміл Голд", "Магнікур Фіно" і "Квадріс". Я недарма поставив препарати саме в такому порядку - таким чином я буду ці препарати використовувати. "Квадріс" я поставив на кінець у кількості дві упаковки. Чому? Тому що дві мої останні обробки будуть саме цим препаратом", - розповідає автор ролика.

Отже, детальніше про кожен з цих препаратів і способи їх застосування для попередження фітофторозу.

"Всім відомий препарат "Ридоміл Голд" – його ми будемо використовувати один раз, оскільки в нього великий термін очікування - 14 днів. Це означає, що після того, як ви обробили свої помідори, вживати в їжу їх можна лише на 15-тий день після обробки. Цей препарат є найбільш популярний, він є достатньо ефективний, але я його буду використовувати тільки один раз.

Читайте також: Урожай врятує звичайний попіл: як приготувати чудо-підживлення для грядок.

На 15-тий день після обробки препаратом "Ридоміл Голд", якщо в нас вже є стиглі помідори, ми їх обриваємо і споживаємо в їжу, а якщо ні, то проводимо наступну обробку препаратом "Магнікур Фін". Він має менший період очікування - 10 днів. Тобто, якщо ви ним обробили рослини, через 10 днів споживати в їжу плоди буде безпечно", - пояснює городник.

За словами Володимира, найбільший ризик для томатів підхопити фітофтору є між другою і третьою обробкою.

"Термін між другою і третьою обробками можна скоротити, якщо цього вимагатиме погода. Якщо, наприклад, ви обробили томати препаратом "Магнікур Фіно", минуло 8 днів і ви бачите, що прогноз погоди показує тиждень дощів, то можна не чекати 14 днів, а проводити наступну обробку препаратом "Квадріс".

Період дощів дуже небезпечний для помідорів, саме в цей час вони вразливі для фітофтори, тож краще не чекати несприятливих умов, а провести обробку трохи раніше. Чому останні обробки я рекомендую проводити "Квадрісом"? Бо в цей період починається активний період плодоношення, ви почнете збирати плоди, а саме у цього препарату найменший період очікування – 5 днів. При цьому період захисту від фітофтори триває до двох тижнів. Тобто, якщо ви обробили ваші помідори "Квадрісом", на шостий день ви можете спокійно збирати плоди, а період захисту триватиме до двох тижнів.

Читайте також: Урожай збільшиться на 30%: чому важливо не пропускати друге підживлення томатів.

Якщо під час цих двох тижнів немає затяжних дощів і стоїть менш-більш нормальна суха погода, ви спокійно можете чекати 14 днів і тоді вже проводите наступну, четверту обробку томатів від фітофтори – знову ж таки препаратом "Квадріс", - пояснює автор відео.

За його словами, у більшості випадків під час періоду вирощування помідорів вистачає чотирьох обробок.

"Але буває так, що можуть бути затяжні дощі, які тривають по півтора-два тижні, тоді я просто збільшую кількість своїх обробок до п'яти. Тобто, я обробляю ще раз препаратом "Магнікур Фіно". Однак переважно в більшості випадків для хорошого урожаю вистачає ось цих чотирьох обробок. У вересні, коли ми зібрали основний урожай, вже можна не проводити обробки", - додав Володимир.

  1. Чим підживити помідори під час цвітіння: натуральне добриво знайдеться в кожному холодильнику.
  2. Як правильно прищипувати огірки, щоб урожай збирати відрами.
  3. Будуть цвісти до самих морозів: чим підживити петунії і сурфінії.

Новини партнерів

Читайте також

Коли викопувати часник і що зробити, щоб він довше зберігався

Коли викопувати часник, що робити з ним після збирання врожаю, коли і як обрізати стебла – поради городникам

Почнеться біла смуга: ці три знаки Зодіаку чекає щасливий період після Молодика у липні

Молодик 6 липня принесе оновлення і відкриє нову сторінку у житті трьох знаків Зодіаку - Лев, Водолій, Стрілець будуть щасливі

Подушка з морозилки і ментоловий чай: п’ять лайфхаків, що допоможуть заснути у спеку

У літню спеку не завжди вдається швидко заснути вночі, однак є лайфхаки, які допоможуть швидко охолодити кімнату навіть без світла