Лайм

Як захистити свій будинок від надмірної вологості: 5 порад, щоб позбутися грибка і цвілі

Кращий спосіб боротьби - запобігти неприємностей

Високий рівень вологості у вашому будинку може зіпсувати дорогий ремонт і створити потенційну небезпеку для здоров’я. Медики б'ють на сполох - надлишок вологи в будинку часто пов’язаний з численними серйозними проблемами зі здоров’ям, включаючи алергію, астму та інші респіраторні захворювання.

Що є ознаками надмірної вологи у будинку і як її усунути, розповіли автори порталу Bob Vila.

Читайте також: Як зробити засіб для очищення духовки своїми руками.

1. Пліснява і гриби

Висока вологість створює ідеальне середовище для розвитку цвілі та грибків, які можуть почати закріплюватися вже через 24-48 годин. Ці гриби можуть становити серйозну небезпеку для здоров'я, включаючи алергічні реакції та напади астми. За даними медиків, це може призвести до низки респіраторних проблем, особливо у тих, хто має алергію на цвіль.

2. Викривлена та гнила деревина

Надлишок вологи в повітрі може призвести до утворення конденсату на вікнах, стінах і трубах, викликаючи пошкодження вологою, відшарування фарби та навіть структурні проблеми, якщо ви його проігноруєте. Це впливає не лише на структуру вашого будинку, але й на дерев’яні меблі та підлогу.

3. Пошкодження меблів і тканин

Надмірна вологість може вплинути на багато матеріалів у вашому домі. М’які меблі, штори та одяг можуть мати затхлий запах або навіть запах цвілі. Книги, важливі документи та дорогоцінні твори мистецтва можуть деформуватися, покриватися водяними плямами або стати розсадником плісняви. Щоб захистити свої цінні речі, подумайте про використання засобів, що поглинають вологу, або зберігайте чутливі предмети в місцях з контрольованим кліматом.

4. Облущена або потріскана фарба

Висока вологість може спричинити втрату адгезії фарби, що призведе до утворення бульбашок, тріщин або відшарування фарби на стінах і стелі. Регулярний моніторинг пофарбованих поверхонь у вашому домі, особливо у ванних кімнатах і на кухнях, може допомогти вам виявити ці проблеми на ранній стадії та запобігти більш серйозним пошкодженням.

5. Збільшення витрат на енергію

Коли рівень вологості високий, система кондиціонування повітря в будинку повинна працювати більше, щоб підтримувати комфортну температуру, бо вологе повітря здається теплішим за сухе за тієї самої температури. У результаті ви можете частіше опускати термостат, що призведе до збільшення рахунків за електроенергію. Крім того, додаткове навантаження на вашу систему опалення, вентиляції та кондиціонування може скоротити термін її служби, потенційно вимагаючи дорогого ремонту або заміни.

Читайте також: Як почистити раковину з нержавіючої сталі: буде знову сяяти, як нова.

Як захистити свій будинок від надмірної вологості

1. Контролюйте рівень вологості в приміщенні

Купіть гігрометр, щоб відстежувати рівень вологості у вашому домі. За даними вчених, вологість у приміщенні має бути від 30 до 50 відсотків. Якщо рівень вологості постійно перевищують цей діапазон, використовуйте осушувачі або усуньте потенційні джерела вологи, наприклад витоки або погану вентиляцію.

2. Використовуйте осушувачі стратегічно

Розміщуйте осушувачі в місцях, схильних до високої вологості, таких як підвали, ванні кімнати та пральні. Ці пристрої можуть ефективно видаляти надлишок вологи з повітря, допомагаючи підтримувати оптимальний рівень вологості у вашому домі.

3. Покращення вентиляції

Забезпечте належну циркуляцію повітря, використовуючи витяжні вентилятори у ванних кімнатах і на кухнях, відкриваючи вікна, коли дозволяє погода, або ж обладнайте приміщення стельовими вентиляторами. Гарна вентиляція допомагає запобігти накопиченню вологи та зменшує ймовірність появи цвілі.

4. Загерметизуйте та ізолюйте

Огляньте свій будинок на наявність витоків повітря та належним чином закрийте їх. Зверніть особливу увагу на вікна, двері та місця, де в будинок входять труби або дроти. Правильна ізоляція також може допомогти регулювати рівень вологості в приміщенні, запобігаючи проникненню теплого вологого повітря у ваш будинок.

5. Швидко вирішуйте проблеми з водою

Не ігноруйте ознаки пошкодження або проникнення води. Усуньте діряві труби, проблеми з дахом або тріщини в фундаменті, як тільки ви їх помітите. Правильний дренаж зовні вашого будинку також має вирішальне значення. Слідкуйте за чистотою ринв і водостічних труб і переконайтеся, що вони відводять воду від фундаменту, щоб запобігти накопиченню надмірної вологи.

Цікаві новини для вас:

  1. Як швидко позбутися неприємного запаху відра для сміття: 6 перевірених способів.
  2. Як позбутися неприємного запаху після миття підлоги: покрокова інструкція та поради.
  3. Як відмити обробну дошку від запаху риби: корисні поради та лайфхаки.

Новини партнерів

Читайте також

Шарлотка з білого хліба для суперлінивих - так просто ще не було

Шарлотка з білого хліба - це простий рецепт випічки, для якого не потрібне тісто

Аджика без варіння з аспірином — "сирий" спосіб на зиму

Сира аджика з аспірином без варіння - варіант улюбленого соусу, який зберігає колір і користь продуктів

Як зробити шви на плитці знову білими: простий лайфхак

Експерти розповіли, як відбілити шви на плитці у ванній і кухні - є простий лайфхак, який допоможе без фарбування