Побілка дерев допомагає захистити кору стовбура і скелетних гілок від агресивних погодних умов, які часто бувають взимку. В цей час також можна знищити частину спор грибів, яєць і личинок шкідників, лишайників. І хоча садоводи досі сперечаються, яка побілка дерев краща - весняна чи осіння - експерти радять білити дерева все ж таки восени.
Про те, для чого білять дерева і як це зробити правильно, розповіла садівник, ландшафтний дизайнер Ольга Черноусова.
Читайте також: Перекопайте та внесіть добрива у ґрунт: як правильно підготувати грядки до зими.
Осіння побілка дерев в першу чергу призначена для захисту плодових дерев від сонячних опіків і морозів, які можуть викликати тріщини на корі в лютому та березні через перепади температури. Також вона допомагає захищати дерева від гризунів та зайців.
Проводити процедуру краще в жовтні, в останні теплі дні, в період, коли щойно закінчився падолист. Повторно побілити дерева можна у лютому, після відлиги.
"А якщо ви хочете, щоб навесні дерева виглядали святково, можна ще раз пройтися побіленням в квітні (але це не обов'язково). Щоб побілочний склад швидше висох на стовбурах дерев, виконуйте роботу в суху, безвітряну погоду", - розповіла фахівчиня.
Як білити дерева восени
Можна придбати спеціальний розчин в магазині, але краще приготувати його самостійно. Для цього потрібно взяти такі інгредієнти:
- 10 л (плюс 1 л та 0,5 л) теплої води;
- 3 кг меленої крейди;
- 2-3 л крохмалю;
- 500 г мідного купоросу.
У велику ємність влийте 10 л теплої води і додайте 3 кг крейди, ретельно перемішайте.
Окремо розведіть 1 л води та 500 г мідного купоросу, повільно влийте в крейдяний розчин і ще раз перемішайте.
Заваріть клейстер: в 0,5 л води додайте 2-3 л крохмалю, потім швидко влийте його в розчин, перемішайте.
Після цього можете починати білити плодові дерева. Краще використовувати широкий пензель.
- Раніше ми розповідали, як правильно зберігати цибулю та часник у квартирі.
- Дізнайтеся також, чим підживити огірки, щоб збирати врожай до самих морозів: добриво може приготувати кожен.
Цікаві новини для вас:
- Як змусити перці і баклажани дозріти: простий спосіб врятувати врожай.
- Плодоношення не зупинять ні спека, ні холод: чудо-добрива для підживлення помідорів, перців і баклажанів.
- Коли викопувати моркву: цю хитрість знають досвідчені городники.