Лайм

Краще це зробити восени: дачникам нагадали про важливу роботу в саду

Більшість садівників білять дерева в квітні, але користі від цього мало

Побілка дерев допомагає захистити кору стовбура і скелетних гілок від агресивних погодних умов, які часто бувають взимку. В цей час також можна знищити частину спор грибів, яєць і личинок шкідників, лишайників. І хоча садоводи досі сперечаються, яка побілка дерев краща - весняна чи осіння - експерти радять білити дерева все ж таки восени.

Про те, для чого білять дерева і як це зробити правильно, розповіла садівник, ландшафтний дизайнер Ольга Черноусова.

Читайте також: Перекопайте та внесіть добрива у ґрунт: як правильно підготувати грядки до зими.

Осіння побілка дерев в першу чергу призначена для захисту плодових дерев від сонячних опіків і морозів, які можуть викликати тріщини на корі в лютому та березні через перепади температури. Також вона допомагає захищати дерева від гризунів та зайців.

Проводити процедуру краще в жовтні, в останні теплі дні, в період, коли щойно закінчився падолист. Повторно побілити дерева можна у лютому, після відлиги.

"А якщо ви хочете, щоб навесні дерева виглядали святково, можна ще раз пройтися побіленням в квітні (але це не обов'язково). Щоб побілочний склад швидше висох на стовбурах дерев, виконуйте роботу в суху, безвітряну погоду", - розповіла фахівчиня.

Як білити дерева восени

Можна придбати спеціальний розчин в магазині, але краще приготувати його самостійно. Для цього потрібно взяти такі інгредієнти:

  • 10 л (плюс 1 л та 0,5 л) теплої води;
  • 3 кг меленої крейди;
  • 2-3 л крохмалю;
  • 500 г мідного купоросу.

У велику ємність влийте 10 л теплої води і додайте 3 кг крейди, ретельно перемішайте.

Окремо розведіть 1 л води та 500 г мідного купоросу, повільно влийте в крейдяний розчин і ще раз перемішайте.

Заваріть клейстер: в 0,5 л води додайте 2-3 л крохмалю, потім швидко влийте його в розчин, перемішайте.

Після цього можете починати білити плодові дерева. Краще використовувати широкий пензель.

Цікаві новини для вас:

  1. Як змусити перці і баклажани дозріти: простий спосіб врятувати врожай.
  2. Плодоношення не зупинять ні спека, ні холод: чудо-добрива для підживлення помідорів, перців і баклажанів.
  3. Коли викопувати моркву: цю хитрість знають досвідчені городники.

Новини партнерів

Читайте також

Не поспішайте дзвонити сантехніку: дієві лайфхаки для прочищення зливу душу

Експерти з прибирання розповіли, як самостійно прочистити забитий злив в душі і які засоби треба використовувати

На бутерброди, до гарніру і просто так: як приготувати курячу ковбасу вдома

Шеф-кухар Ектор Хіменес-Браво показав, як приготувати курячу ковбасу без добавок вдома

Сало в буряковому квасі - давній рецепт української закуски

Сало в буряковому квасі - стародавній український рецепт, таке сало можна зберігати два тижні