Лайм

Як зробити цінне екологічне добриво з опалого листя - поради дачникам

Його можна використовувати з максимальною користю для ділянки

Наприкінці літнього сезону у кожного дачника виникає питання - що робити з опалим листям? Не поспішайте його вивозити чи, що гірше, спалювати. Це листя можна використати, щоб зробити цінне органічне добриво, яке ще принесе багато користі для вашої ділянки.

Як приготувати добриво з опалого листя, розповіла у своєму Youtube-каналі блогерка Оксана Стесенко.

Читайте також: Не чекайте стійких морозів: коли збирати врожай капусти.

За словами блогерки, вона використовує на добриво будь-які види листя - плодових дерев, кущів та інших дерев, включно з листям горіха, яке дачники побоюються використовувати на компост.

"Горіхове листя нічим не відрізняється від всього іншого листя. Я вважаю, що з нього виходить дуже корисне органічне добриво - компост може трішечки не перепрілий, але його скрізь можна використовувати. Взагалі я листя ніколи не вивожу з ділянки і ніколи ніяке листя не викидаю на сміття, а завжди використовую. Це дуже гарне добриво, подароване нам природою", - розповіла Стесенко.

Найпростіший спосіб для використання опалого листя - мульчування.

"Я мульчувала опалим листям озимий часник. Для цього потрібно засипати грядку з часником листям, а зверху вкрити шаром тирси. Навесні його можна не прибирати з грядки", - розповіла дачниця.

Читайте також: Буде соковита і лежатиме до самого літа: як правильно зберігати моркву.

За її словами, у такий спосіб можна замульчувати ділянки з малиною, смородиною та іншими кущами.

"Якщо щороку у такий спосіб мульчувати ґрунт під малиною чи смородиною, особливо на великих ділянках, поступово буде утворюватися компост - листя перепріватиме на місце і живитиме кущі. Зверху можна вкрити шаром соломи для естетичного вигляду", - пояснила Стесенко.

Також можна використовувати опале листя для мульчування декоративних кущів.

"Саме так я мульчувала свої волотисті гортензії - вони полюбляють, щоб ґрунт був поживний і завжди вологий, тоді гарно наростають молоденькі пагони і гортензія гарно квітне на наступний рік. Я висипаю по два відра під кожен кущик гортензії і так залишаю на зиму. На наступне літо я також його не прибираю", - зауважила блогерка.

Опале листя - чудовий спосіб, щоб зберегти ґрунт у теплиці.

використовую опале листя в теплиці для мульчування, щоб ґрунт за зиму не ущільнювався і щоб був пухкий навесні. В теплиці його можна прикопувати - робимо канавку, засипаємо туди дуже багато листя і утрамбовуємо його ногами. Потім треба пролити або звичайною водою, або водою з додавання фітоспорину, а зверху засипаємо землею. Ось так гарно і естетично виглядатиме теплиця взимку, а вже влітку буде дуже гарний поживний ґрунт", розповіла Стесенко.

Читайте також: Правила посадки часнику на зиму, які допоможуть отримати великий урожай наступного року.

Також осіннім опалим листям можна замульчувати землю навколо кущів троянд - розсипати листя і прикопати в грядку, утрамбувати і присипати соломою. Після цього треба пролити звичайною водою або водою з додаванням фітоспорину.

"Якщо ж у вас на ділянці є компостна яма, ви можете просто висипати опале листя в яму і дати йому повністю перепріти - вийде чудовий компост, який ви будете використовувати для розсади і для всіх своїх городних робіт", - резюмувала Стесенко.

Цікаві новини для вас:

  1. Найкращий час для посадки цибулі на зиму: коли починати, якою має бути погода.
  2. Як підготувати часник до посадки на зиму: "жіночі" зубчики дають найбільший урожай.
  3. Скільки зберігається часник у холодильнику і що зробити, щоб він долежав до весни.

Новини партнерів

Читайте також

Скуштували б торт з буряка? Рецепт оригінального десерту

Приготуйте буряково-шоколадний торт, щоб здивувати своїх рідних - його смак здивує

Цей трюк з пляшкою допоможе позбутися мишей у будинку

Експерти розповіли, як вивести мишей з дому за допомогою пластикової пляшки-пастки

Картопляні кульки з сиром - рецепт оригінальної страви від Ектора

Відомий шеф-кухар Ектор Хіменес-Браво розповів, як готувати картопляні кульки з сиром - оригінальну страву, яку обожнюють всі