Лайм

Хіт Біллі Айліш "Bad Guy" зводить мережу з розуму: що особливого в цій пісні

Пояснюємо феномен пісні, яка зайняла перший рядок в Billboard Hot 100

Пісня Billie Eilish (Біллі Айліш) "Bad Guy" посіла перше місце в американському чарті Billboard Hot 100, скинувши з п'єдесталу хіт репера Lil Nas X "Old Town Road". Ця подія викликала в ЗМІ справжній фурор, оскільки Lil Nas X очолював хіт-парад цілих 19 тижнів. Розповідаємо, що зробило пісню 17-річної співачки такою популярною.

Хто така Біллі Айліш

У 2016 році 14-річна Біллі Айліш завантажила свою першу пісню "Ocean Eyes" на SoundCloud. Вона хотіла, щоб її почула лише одна людина: її вчитель танців. Але вже наступного дня пісня почала набирати популярність, а музиканти розтягували її на неофіційні ремікси, привертаючи увагу індустрії звукозапису.

Дівчинка-підліток, що записала пісню заради розваги, несподівано підписала контракт із лейблами Darkroom і Interscope Records. Так почалося її сходження до світової слави. Навесні 2017 роки її пісня "Bored" була представлена в першому сезоні серіалу "13 причин, чому" Netflix, а в серпні вона випустила визнаний критиками міні-альбом "Do not Smile At Me".

Лише через три роки після музичного дебюту Біллі Айліш випустила перший альбом "When We All Fall Asleep, Where Do We Go?", виступила на найбільших фестивалях США та Великобританії і стала однією з найуспішніших виконавиць 2019 року.

Суперхіт Біллі Айліш "Bad Guy", випущений в березні 2019 року, зайняв перше місце в чарті Billboard Hot 100. Так співачка стала першим народженим в XXI столітті музикантом, який очолив цей хіт-парад. Крім того, кліп "Bad Guy" на YouTube зібрав 473,5 мільйона переглядів і 8,8 мільйона лайків.

Як з'явилася пісня "Bad Guy"

Пісню "Bad Guy" Айліш написала в співавторстві з братом Фінеасом О'Коннеллом. В оглядах музичних ЗМІ її описують як мінімалістичну композицію в жанрі pop-trap і nu-goth pop. У тексті Айліш насміхається над своїм коханцем за те, що він "поганий хлопець", хоча передбачається, що вона більш впевнена і крута.

"Отже, ти міцний горішок. Весь такий грубий хлопець, просто ненаситний хлопець, завжди собою задоволений хлопець. У мене препоганий характер. Змушу твою маму сумувати, змушу твою подружку істерити. Я навіть можу спокусити твого батька", - йдеться в перекладі пісні "Bad Guy".

Аналізуючи текст "Bad Guy", видання Uproxx пише, що в ньому чути жіночий голос, що хвалиться своєю силою, стверджує своє сексуальне домінування і використовує чоловіків в якості іграшок замість того, щоб бути іграшкою. "Пісня ставить молоду поп-зірку на роль, яка зазвичай відводиться чоловікам, що працюють в рок-музиці або хіп-хопі", - йдеться в рецензії.

"Біллі змінила образ успішної поп-зірки: іронічна і свідома, вона не звертає уваги на застарілі стандарти для підліткових поп-ідолів", - писало про неї Vanity Fair , включивши "Bad Guy" в топ-9 пісень, які можуть змінити майбутнє поп-музики.

Пісня отримала позитивні відгуки музичних критиків, які порівнювали музику Біллі Айліш з White Stripes, Lorde і Фіоною Еппл. Крім того, вона мала комерційний успіх, зайнявши перше місце в американському Billboard Hot 100, в чартах Австралії, Канади, Естонії, Фінляндії, Греції, Ісландії, Новій Зеландії, Норвегії і Росії. "Bad Guy" також була удостоєна кількох премій, зокрема, Австралійської асоціації звукозаписної індустрії (ARIA) і Music Canada.

Кліп і кавери на пісню Billie Eilish "Bad Guy"

Музичне відео на пісню "Bad Guy" зняв Дейв Мейерс. У ньому дівчина танцює, сидить на спині чоловіка, їздить на дитячій машинці в компанії суворих хлопців і фігурує в декількох сюрреалістичних сценах. Кліп швидко привернув увагу користувачів мережі і перетворився на мем. Так, актриса Мелісса Маккарті спародіювала його на шоу Елен Дедженерес в травні 2019 року.

Сама Біллі Айліш зробила багато для просування "Bad Guy". У серпні 2019 року вона випустила до пісні вертикальне музичне відео, а до цього виконала хіт на шоу Джиммі Кіммела, BBC Radio 1, на фестивалі музики і мистецтв Coachella і легендарному британському фестивалі Glastonbury.

Ще одним сюрпризом для фанатів став липневий ремікс "Bad Guy" за участю Джастіна Бібера. На фото, закріпленому як "обкладинка" релізу, Біллі Айліш в дитинстві стоїть перед плакатами Бібера в своїй кімнаті. Відомо, що дівчина - його давня прихильниця.

Сьогодні в мережі можна знайти безліч каверів і пародій на пісню "Bad Guy". Деякі відеоблогери записують її переспіви в різних стилях, інші (наприклад, популярна група Bastille) створюють по-справжньому оригінальні версії. У будь-якому випадку, незгасаюча увага до пісні підтверджує, що Біллі Айліш вдалося зайняти особливу нішу в світі поп-музики, і ми ще не раз про неї почуємо.


  • Раніше Біллі Айлиш прикрасила обкладинку іменитого журналу про музику Rolling Stone. Для нового випуску виконавиця розповіла, чому так комплексує через свою зовнішність, яка навіть ставала причиною депресій.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал The Lime , щоб нічого не пропустити.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: ЛаймЗірки

Читайте також

"Нова мелодія, стара істина": Лобода презентувала сингл Spogady

Співачка Світлана Лобода представила новий сингл з текстом, заснованим на особистих переживаннях