Лайм

Філ Спектор помер у в'язниці від Covid-19 - як знаменитий продюсер отримав довічне за вбивство актриси

У 2003 році творець "стіни звуку" застрелив Лану Кларксон

У каліфорнійському тюремному госпіталі помер Філ Спектор - легендарний музичний продюсер, засуджений за вбивство актриси Лани Кларксон, пише BBC.

У 2009 році Спектор отримав довічне ув'язнення з правом просити про умовно-дострокове звільнення не раніше, ніж через 19 років. Скористатися цією можливістю він не встиг: у віці 81 року продюсер помер від ускладнень Covid-19.

Філ Спектор на судовому засіданні в 2007 році Фото: Getty Images

Джон Леннон називав Філа Спектора "найвеличнішим продюсером звукозапису" і випустив з ним свій безсмертний альбом Imagine. Спектор встиг попрацювати з The Beatles, Тіною Тернер, Ramones, Леонардом Коеном, а також винайшов "стіну звуку" - техніку аранжування, що створює щільне і виразне звучання завдяки нашаруванню декількох інструментів.

Незважаючи на безпрецедентний внесок у музику, Філ Спектор не зміг впоратися зі своїми демонами. Його життя зруйнувала алкогольна та наркотична залежність, в 1990-х роках він майже повністю припинив працювати і став відлюдником, а в 2003 році скоїв злочин, який назавжди перекреслило його шанси на відновлення.

У лютому 2003 року в Альгамбрі (Каліфорнія) в будинку Спектора знайшли тіло голлівудської актриси Лани Кларксон. Жінка сиділа в кріслі з кульовим пораненням в голову. Вона зустріла продюсера в нічному клубі всього за кілька годин до своєї смерті. Продюсер стверджував, що Кларксон випадково вистрілила собі в рота, намагаючись поцілувати пістолет, але на суді чотири жінки заявили, що раніше він погрожував їм зброєю за відмову від фізичної близькості.

Лана Кларксон Фото: Getty Images

Тривожні чутки про поведінку Філа Спектора ходили ще до вбивства Лани Кларксон. Кажуть, що Спектор приставив пістолет до голови Леонарда Коена під час запису його альбому "Death of a Ladies 'Man". Вокалістка гурту Ronettes Ронні Беннетт, яка стала його другою дружиною і подала на розлучення на початку 70-х, розповіла в автобіографії про жахливе домашнє насильство. Вона писала, що Спектор погрожував вбити її і виставити її тіло в скляній труні, яку зберігав у підвалі. "Я знала, що якщо не піду вчасно, я помру там", - писала Ронні.

Напередодні вбивства Лани Кларксон Спектор дав інтерв'ю газеті The Telegraph, де назвав себе "деякою мірою божевільним". "У мене всередині демони, які борються зі мною", - пояснив він.

У 2009 році суд присяжних звинуватив Філа Спектора у вбивстві другого ступеня з використанням вогнепальної зброї, і засудив до ув'язнення на термін від 19 років до довічного. Він мав право просити про УДЗ в 2024 році.

Спектор помер у тюремній лікарні 16 січня 2021 року. Його дочка пояснила смерть ускладненнями Covid-19, яким 81-річний чоловік заразився в грудні 2020 року. Повідомляється, що у Спектора було слабке здоров'я, а в 2014 році він втратив здатність говорити через папілломатоз гортані.

Коментуючи смерть продюсера, гітарист Blondie Кріс Штайн написав в Twitter: "Коли ми прийшли до будинку Філа Спектора в 70-х, він підійшов до дверей з пляшкою дієтичного вина Manischewitz в одній руці і ймовірно зарядженим автоматом в інший. Довга історія. Я думав, що він збожеволів".

У 2013 році Девід Мемет зняв фільм "Філ Спектор" з Аль Пачіно в головній ролі. Примітно, що режисер відмовився від реальної історії продюсера, про що розповів в титрах. "Фільм не заснований на реальних подіях. Це драма про людей, які перебувають всередині судового процесу, а не спроба розповісти про реальних персонажів", - попередив він глядачів.

  • Читайте також на theLime, чому голлівудського актора Армі Хаммера називають канібалом. Скандал навколо його імені спалахнув через моторошну переписку, що потрапила в соціальні мережі.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм