Лайм

Google вшановує Йоганна Гутенберга - хто він і чому його ім'я в Україні знають також завдяки Віктору Медведчуку

Пошуковик присвятив новий дудл першому друкареві Європи - що ми про нього знаємо

14 квітня в Google з'явився новий мультяшний дудл - пошуковик вшановує пам'ять німецького першодрукаря та першого друкаря Європи Йоганна Гутенберга. В середині XV століття він винайшов спосіб друку рухливими літерами, чим вплинув не тільки на європейську культуру, а й на всесвітню історію. Українцям ім'я Гутенберга знайоме ще й завдяки декларації Віктора Медведчука, яка нещодавно стала сенсацією для вчених з усього світу. Адже як виявилося, в особистій колекції нардепа зберігається фрагмент Біблії Гутенберга 1455 року - головної його роботи та першої друкованої Біблії, яка отримала визнання.

Фото: Google / doodles

Точна дата народження Йоганна Гутенберга, втім, як і багато інших фрагментів його біографії, сьогодні невідома. Але саме його винахід сприяв тому, що деякі факти з життя друкаря знайшли відображення у книгах сучасників. 1439 року Гутенберг застосував у роботі рухливі літери - відлиті прямокутні елементи з рельєфним дзеркальним зображенням літер на торцях, які пізніше знайшли широке застосування у пресі.

Завдяки літерам процес виробництва книг став масовим та економічно вигідним як для видавців, так і для читачів. Завдяки їм же світ побачив першу друковану Біблію, також відому як Біблію з 42 рядків (обидва томи включають 1282 сторінки, на кожній з них - дві колонки по 42 рядки).

Анонімний портрет Йоганна Гутенберга, датований 1440 роком Фото: Wikipedia / Gutenberg Museum

Близько 180 примірників Біблії вийшли в першій половині 1450-х, і цей момент вчені звуть точкою відліку в історії виробництва книги в Європі. На жаль, зберегти до наших днів вдалося лише 49 одиниць, при цьому не всі з них повні, зазначає DW, і всі вони зберігаються у найбільших бібліотеках світу - у Франції, Великобританії, Німеччині. Два примірники зберігаються в Росії - після Другої світової їх таємно вивезені з Лейпцига в якості "трофеїв". Інші ж фрагменти книг переважно знаходяться в приватних колекціях. Як і той, який належить Віктору Медведчуку.

Незабаром після оприлюднення декларації до українського нардепа звернувся професор Штефан Фюссель, керівник Інституту світової літератури та друкованих медіа при університеті ім. Гутенберга в Майнці (Німеччина) - Медведчука просили оприлюднити інформацію про фрагмент Біблії, а також надати фото міжнародним дослідникам, щоб ті могли вивчити його та ідентифікувати, до якої саме книги він належить.

За словами вчених, кожна книга була по-своєму унікальною, адже після виходу з друкарні їх прикрашали кольоровими малюнками, гербами та різними ініціалами. Наскільки відомо, в різних куточках світу сьогодні зберігається ще 15 окремих фрагментів Біблій, і знахідка кожної стає сенсацією. "Як перша друкована книга - це віха в історії комунікацій, - розповів виданню професор. - Ця книга стала надзвичайно важливою для всіх народів світу".

Біблія Гутенберга, продана в 1987 році Фото: Getty Images

Вчений Ерік Уайт з Прінстонського університету (США) присвятив свою кар'єру вивченню друку Йоганна Гутенберга. Знайти фрагмент Біблії друкаря йому вдалося в Німеччині лише через кілька десятиліть старанної роботи - всього одну сторінку продавали за ціною 38 тисяч євро.

До слова, питання, скільки коштує Біблія Гутенберга, доволі популярне. Але відповісти на нього нелегко, адже про фрагменти, які переходять з рук в руки практично нічого не відомо. Що ж стосується тих, які зберігаються в державних і національних бібліотеках, їх продаж, звісно, не обговорюється. Відомо лише, що в 1987 році певний японський видавничий концерн придбав у колекціонера із США один том Біблії за суму понад $5 млн. У 2010-му ще один екземпляр Біблії Гутенберга виставили для загального огляду в Південній Кореї - тоді Берлін застрахував його на $25 млн. Загалом, про нинішню ціну можна лише здогадуватися.

Через деякий час Віктор Медведчук відгукнувся на прохання вчених і розповів, що йому належить один друкований аркуш з Біблії Гутенберга з псалмами 49-52, і він нібито вже відомий науці. Більш того, описаний у працях дослідників. Називати ім'я попереднього власника, як і ціну примірника, нардеп відмовився. Лише уточнив, що свого часу єдиний в Україні фрагмент належав американському бібліографу Габріелю Веллсу, а ще пізніше - "відомому спадковому українському колекціонеру та бібліофілу".

У свою чергу, українські дослідники давнього друку в бесіді з виданням додали, що в Україні фрагменти Біблії Гутенберга ще не представляли, і його показ на виставці був би подією для української науки.

  • Раніше аукціон у Мадриді скасував продаж дешевої картини - кажуть, вона може бути втраченим шедевром за 150 млн євро.
  • Читайте також на theLime про рукописну листівку моряка з "Титаніка", яку мають намір продати в США за $15,000. Вся справа у її підписі, заради якої шанувальники фільму Джеймса Кемерона готові на все.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: ЛаймПочитати
Теги: Google

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм