Лайм

Промова Зеленського та пісня-молитва про свободу: як на церемонії "Греммі" підтримали Україну

На головному музичному заході США говорили про війну та боротьбу українців

Після вручення "Оскара", де підтримка України була більш ніж стриманою, 3 квітня у США відбулася церемонія нагородження премії "Греммі-2022". Організатори однієї з головних музичних подій року дали слово президенту Володимиру Зеленському, а також організували зворушливий виступ на підтримку нашої країни під час війни з Росією.

Промова президента України була записана заздалегідь. У ній він розповів про тишу зруйнованих міст, убитих людей і важливість правди про війну.

"Війна. Що може бути більш протилежним музиці? Тиша зруйнованих міст і вбитих людей. Наші діти малювали ракети, а не падаючі зірки, - сказав він. - Понад 400 дітей отримали поранення і 153 дитини загинули. І ми ніколи не побачимо, як вони малюють".

Зеленський відкрито закликав до міжнародної підтримки України після повномасштабного вторгнення російських збройних сил, яке триває вже 40 днів.

"Війна не дозволяє нам обирати, хто виживе, а хто залишиться у вічній тиші. Наші музиканти носять бронежилети замість смокінгів, - сказав він. - Вони співають для поранених. У шпиталях".

Президент додав, що "музика все одно прорветься" та закликав усіх говорити правду про війну. "У своїх соцмережах. По телевізору. Підтримайте нас чим можете. У будь-який спосіб. Але не мовчіть. І тоді настане мир, - сказав він. - Усі наші міста руйнує війна. Чернігів, Харків, Волноваху, Маріуполь та інші. Вони вже легенди. Але я мрію, щоб вони були живими і вільним. Вільними, як ви на сцені "Греммі"".

Після його промови відбувся виступ співака Джона Ледженда з піснею "Free" ("Вільні"), до якого приєдналися українська співачка Міка Ньютон, бандуристка Сюзанна Ігідан з Одеси та поетеса Любов Якимчук.

"Для мене було честю виконати "Free" сьогодні ввечері разом із Любою Якимчук, Сюзанною Іглідан, Мікою Ньютон та нашим неймовірним хором, - написав Ледженд у Instagram. - Пісня "Free" була натхненна спірічуелом та гімнами моїх поневолених афроамериканських пращурів. "Free" - це молитва. Це молитва про мир в усьому світі. Молитва за всіх знедолених. Про біженців будь-якої національності, релігії та кольору шкіри, які прагнуть безпечного місця для життя та процвітання".

За словами музиканта, він написав "Free" після тижня перегляду "жахливих картин безглуздого, жорстокого вторгнення в Україну режиму, що не має морального виправдання".

Фото: Getty Images

"Без права вбивати, домінувати та підпорядковувати український народ, без права змушувати замовчати волю народу в демократичній країні. Я знаю, що не можу закінчити жодну війну піснею, але я мав написати цю пісню як свою молитву, як мій внесок у хор голосів, що закликають до миру і свободи для всіх людей. Я сподіваюся, що кожен із нас зможе знайти свій власний спосіб зробити внесок у цей хор. Давайте заглушимо голоси та сили ненависті, фанатизму та авторитаризму. Зробимо наш світ справді вільним", - закликав багаторазовий лауреат "Греммі".

Фото: Getty Images

Міка Ньютон – українська співачка, яка вже давно живе у США.

"Я присвячую цю ніч моїй сестрі, яка служить в українській армії вже 23,5 роки. Всім українським солдатам, які борються за нашу країну, усім відважним українським людям. Я так пишаюся називати себе українкою. Я з вами!" - розповіла Ньютон про свою участь у концерті.

Любов Якимчук – поетеса з Первомайська на Луганщині. Збірку її віршів "Абрикоси Донбасу" про війну було перекладено 19 мовами світу і опубліковано в десятках іноземних літературних журналів.

Новини партнерів

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм