Лайм

Як спілкуватися з тривожними рідними, які постійно "накручують": поради військового психолога

Андрій Козінчук розповів, як відстоювати свої кордони та не псувати стосунків

В умовах війни з Росією мільйони українців живуть у стані постійної тривоги. Не всі вміють продуктивно з нею справлятися, і на тлі лякаючих новин починають панікувати та "накручувати" близьких. Військовий психолог Андрій Козінчук розповів, як уживатися з такими людьми.

Фото: Getty Images

"Тривога - це стан, коли немає явної загрози, але людина все одно перебуває у стані внутрішнього занепокоєння, - пояснив Козінчук у своєму YouTube-каналі "У моїй голові". - Дуже часто це люди, які не вміють висловлювати свої емоції, на тлі чого і виникає тривога".

У спілкуванні із тривожними близькими психолог виділив кілька важливих пунктів:

1) Не підливати масла у вогонь, не погоджуватися, що "все погано і всі ми помремо".

2) Не заперечувати те, що говорить тривожна людина, тому що її слова часто не мають раціонального обґрунтування.

3) Можна підтримати близьку людину загальною фразою: "Хоч би що трапилося, я все одно тебе люблю, ти моя рідна людина. Я буду поруч і зроблю все можливе, щоб ми з будь-якої ситуації виплуталися".

4) Якщо людина буквально завалює вас поганою інформацією з інтернету, відстоюйте свої кордони. Ніхто не має права нав'язувати вам те, що ви не хочете чути.

"Буде дуже добре, якщо тривожні близькі будуть вас "дзеркалити". Якщо ви не турбуєтеся, впевнені, дбаєте про себе - це добре. Тоді вони повинні вас "дзеркати", бо менш стабільний копіює більш стабільного, - каже Козінчук. - Але близькі теж можуть бути стабільними у своїй нестабільності. Вихід у тривогу - це їхнє рятівне коло".

Фахівець наголосив, що вислови накшталт "Ми всі помремо", "Все буде погано", "Влада краде" - своєрідний порятунок для тривожних людей, можливість відчути себе живими. Але слухаючи такі висловлювання, важливо не піддаватися панічним настроям і залишатися собою.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм