Лайм

Не тільки Гаррі та Меган: ще одна королівська пара переїде до США після скандалу

Пристрасті у "данському королівстві"

Після того, як принц Гаррі і Меган Маркл відмовилися від королівських обов'язків і переїхали до США, дедалі більше монарших осіб наслідують їхній приклад. Page Six пише, що з кризою також зіштовхнулася королівська родина Данії. Принц Йоакім посварився зі своїм братом і матір'ю-королевою, і тепер житиме у Вашингтоні.

53-річний чоловік – шостий у черзі на данський престол. Він стане аташе з оборонної промисловості у посольстві Данії у США. Йоакім переїжджає до Америки разом зі своєю дружиною, принцесою Марі, та двома молодшими дітьми.

Принц Данський Йоаким з дружиною Марі. Фото: Getty Images

Йоакім не отримуватиме зарплату за свою службу, але данський парламент погодився виплачувати йому королівську стипендію у розмірі 300 тис. крон (близько 48 тис. доларів) на місяць.

Мати принца, королева Маргрете, править Данією останні 50 років. Проблеми почалися рік тому, коли вона оголосила, що починаючи з 2023-го четверо дітей Йоакіма втратять титули принців і принцеси.

Принц Йоакім, принцеса Марі та їхні четверо дітей, яких позбавили титулів. Фото: Getty Images

Читайте також: Королева Данії відмовилася від патронату престижної премії Андерсена через участь росіянки.

Йоакім відкрито обурився, що його діти (23-річний Ніколай, 20-річний Фелікс, 13-річний Хенрік та 11-річна Афіна) втратять королівські титули. Він заявив, що отримав повідомлення про рішення матері лише за 5 днів до його затвердження.

"Я можу сказати, що мої діти сумують. Мої діти не знають, на що спертися. У що вони мають вірити. Чому їхні особи вирішили стерти? Чому вони мають бути покарані таким чином?" – поскаржився принц.

47-річна принцеса Марі підтвердила, що таке рішення королеви приголомшило родину.

"Афіна зазнає знущань у школі. До неї приходять і кажуть: "Гей, ти вже не принцеса?" - говорила вона в інтерв'ю. - Мені подобалося жити в Данії. Але вирішуємо не завжди ми. Я думаю, це важливо знати".

Розбрату передували чутки про боротьбу за владу між Йоакімом та його 54-річним братом, принцом-спадкоємцем престолу Фредеріком. Також ходили чутки про проблеми між принцесою Марі та її невісткою, кронпринцесою Мері (дружиною Фредеріка).

Наслідний принц Данії Фредерік з матір'ю, королевою Маргрете. Фото: Getty Images

Читайте також: Король Чарльз нагородив новими титулами свою дружину, сина та невістку.

Мері публічно підтримала рішення своєї свекрухи позбавити племінників титулів. "Зміни можуть бути важкими та болючими, але це не означає, що рішення неправильне", — сказала вона.

Власні діти кронпринцеси, 18-річний Крістіан, 16-річна Ізабелла, 12-річні Вінсент та Йозефіна, збережуть титули дітей наслідного принца.

Історик Ларс Соренсен пояснив, із чим пов'язані проблеми у данській, британській та інших королівських сім'ях.

"Після економічної кризи 2008 року королівські родини зрозуміли, що їхні члени мають показувати цінність грошей, - каже він. - Населення не дуже добре ставиться до королівських осіб, які отримують багато грошей [платників податків], але не відпрацьовують їх. Колись у молодших братів і сестер спадкоємця престолу були свої ролі — вони виходили заміж за інших королівських осіб у Європі, а молодші брати часто ставали королями інших королівств. Повернемося на кілька поколінь назад у данській історії, коли молодші брати стали королями Норвегії та Греції. Але, як зрозумів принц Гаррі, бути номером два в королівській родині набагато важче, ніж раніше, тому що він не має чіткої ролі".

Кронпринц Данії Фредерік із дружиною, принцесою Мері, на церковній службі з нагоди річниці війни в Україні. Фото: Getty Images

Читайте також: Принцеса Іспанії Леонор пройде 3-річну військову підготовку, щоб стати королевою.

Так Америка стала домом для принца Гаррі, принца Йоакіма, а також для колишньої японської принцеси Мако, яка переїхала до Нью-Йорка у 2021 році після того, як відмовилася від титулу заради шлюбу зі своїм коханим-простолюдином, адвокатом Кеєм Комурою.

Також у США живе шведська принцеса Мадлен – троюрідна сестра Йоакіма. Інший його двоюрідний брат, принц Греції Павлос, працює консультантом з інвестицій і живе в Нью-Йорку зі своєю дружиною Марі-Шанталь та дочкою Марією-Олімпією.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм