Лайм

Психолог назвала 5 ознак того, що ви перебуваєте у стосунках із нарцисом

Найяскравіше ці якості виявляються під час сварки

Людям, які не є фахівцями у психології, буває непросто вчасно розпізнати маніпуляції. Через це вони можуть опинитися в пастці взаємин з людиною, яка робитиме їхнє життя нестерпним. Це стосується не лише шлюбу, а й робочих, дружніх чи родинних стосунків. Психотерапевтка Енні Ціммерман у своєму TikTok назвала 5 ознак того, що перед вами нарцис - виключно самозакохана та егоїстична людина, яка завжди прагне експлуатувати інших.

Читайте також: Тиран і нарцис: колишня дружина актора Костянтина Войтенка звинуватила його у домашньому насильстві.

Фото: Getty Images

Заперечує будь-яку провину

За словами експертки, нарциси заперечують свою провину у будь-яких ситуаціях, вони не можуть взяти на себе відповідальність за невдачі чи помилки. Більше того, будь-які вибачення з їхніх вуст звучатимуть непереконливо. Нарцисичні люди мають дуже низьку самосвідомість. Через це їм може бути важко навіть подумати, що вони зробили щось не так, не кажучи вже про те, щоб щиро вибачитися.

Переводить розмову на ваші недоліки

"Нарциси не тільки рідко беруть на себе відповідальність за провину, але і можуть фактично переключити розмову на вас, - каже Циммерман. - Раптом ви помічаєте, що виправдовуєтесь за свої недоліки, хоча саме ви порушили перед ним цю проблему".

Часта фраза нарциса в таких ситуаціях: "Якби не твоя помилка, я б ніколи цього не зробив(а)". Нарцисична людина може згадати ваші попередні помилки, щоб відвернути увагу від проблеми, яку ви намагаєтеся вирішити. Нападати їм набагато простіше, ніж оборонятися.

Читайте також: Як визначити токсичну людину: озвучено три ознаки.

Грає жертву

Нарциси постійно почуваються жертвами, всіляко це демонструють. Вони змушують вас думати, що ви зробили щось не так і вам слід пожаліти їх, а не навпаки. Вони часто кидаються такими словами, як "завжди" або "ніколи". Наприклад: "Чому ти завжди завдаєш мені таких неприємностей?" "Що б я не робив для тебе, тобі завжди недостатньо". "Ти ніколи не приділяєш мені уваги".

Фото: Getty Images

Використовує газлайтинг

Газлайтинг - це форма маніпуляції та емоційного насильства, коли людина заперечує ваші спогади про події. Так нарцис хоче змусити вас засумніватися у своїй розсудливості та забути про проблему. Наприклад, він або вона можуть сказати: "Цього ніколи не було", "Я б ніколи не сказав нічого подібного", "Ти вигадуєш" або "Ти перебільшуєш".

Читайте також: П'ять образливих слів, які можуть зруйнувати шлюб: не слід їх говорити.

Проявляє агресію

Циммерман говорить, що під час конфлікту нарцис може стати дуже агресивним, наприклад, вдаючись до образ і принижень. Нападаючи на вас, такі люди намагаються позбавити вас впевненості у собі, щоб ви не змогли постояти за себе. У деяких випадках вони можуть використовувати погрози, щоб залякати вас і змусити відмовитися від вирішення проблеми.

Раніше психологи назвали 5 речей, які не варто тримати у спальні.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм